EPAM: QAfeteria webinari – od osnova testiranja do ChatGPT-a

Lansiranjem serije online događaja nazvanih “QAfeteria – Tech Talk”, osnovni cilj bio je dati vrijedne izvore znanja sudionicima koji traže proširiti svoje znanje i stručnost u području testiranja softvera, kažu iz EPAM-a. U dosadašnjim su webinarima pokrili razne teme, od osnova testiranja do cutting-edge tema, poput ChatGPT-a. Nakon više od 5.200 registriranih i gotovo 500 sudionika iz regije unutar tri mjeseca, poručuju kako je razina interesa nadmašila očekivanja.

Iz tog smo razloga popričali s tri glavna organizatora, kako bi s nama podijelili svoje uvide i iskustva u lansiranju i organiziranju serije online webinara, inspiraciju koja stoji iza toga te potencijalni utjecaj na hrvatsko QA tržište.

Oleksiy Slavutskyy

Naš prvi sugovornik je Oleksiy Slavutskyy, Quality Architect II u EPAM-u, čija je uloga bila odrediti teme, pronaći i kontaktirati predavače te koordinirati sve s lokalnim predstavnicima.

Ideja iza serije QAfeteria webinara bila je doprijeti do IT stručnjaka i podijeliti znanja vezana uz QA, kako bi oni mogli razviti svoje vještine i promovirati EPAM diljem Jugoistočne Europe. Jedan od ključnih rezultata organizacije ovih webinara jest i upoznavanje publike, kao i određivanje tema za koje je ona najviše zainteresirana.

Serhii Zymarev

Serhii Zymarev, Software Testing Team Leader u EPAM-u Hrvatska, još jedan organizator webinara, bio je zadužen za pronalaženje kvalificiranih govornika i moderatora, smišljanje ideja za teme, identificiranje preferencija publike, pregledavanje prezentacija i koordiniranje s drugim zajednicama, u svrhu interakcije i suradnje.

Prema njegovom objašnjenju, glavni je cilj bio prikazati EPAM-ovu stručnost te, kroz vodstvo u QA području, doprinijeti razvoju QA industrije, kao i pomoći pojedincima u unaprjeđenju njihovih karijera. Kao glavni poučak nakon organizacije webinara, za Sergija je činjenica da lakše i trendovske teme privlače značajno veću publiku nego što to čine komplicirane teme.

Boris Grginčić

Boris Grginčić, Lead Software Test Automation Engineer u EPAM-u Hrvatska, zadnji je sugovornik, koji će i održati predavanje na sljedećem webinaru u travnju, moderirao je i pomagao u organizaciji prvih izdanja.

Njegova inspiracija za sudjelovanje u organizaciji webinara bila je činjenica što se testiranje softvera tako brzo razvija, da zaslužuje sve više događaja, online ili offline, velikih i malenih. Njemu je najviše zadovoljstva donijelo iskustvo u kojem je vidio kako i juniori i seniori u QA ulogama pozitivno reagiraju te dobivaju vrijedne povratne informacije. Tim je također dobio uvide u to o čemu se treba pobrinuti kako bi webinari bili uspješni u hrvatskim IT zajednicama te kako, čak i kada mislite da znate mnogo o nekim temama, uvijek možete doživjeti neko zanimljivo iznenađenje.

Sugovornici su nam također pričali o ključnim prilikama i izazovima koji se trenutačno nalaze pred hrvatskim QA tržištem. Prema Borisu, brze su promjene u globalnom okruženju već utjecale na hrvatski IT sektor, a mijenjaju se i očekivanja klijenata. Visoko stručni QA stručnjaci, koji mogu efikasno doći do rezultata mnogo su više cijenjeni neko ikad prije. Serija webinara QAfeteria prilika je za one koji ulažu svoje vrijeme u učenje novih vještina i unaprjeđenje znanja, da se istaknu na tržištu i tu konkurentsku prednost potom iskoriste za pridobivanje povjerenja klijenata. Sergij je također spomenuo da postoji mnogo prostora za rast i razvoj, ali da bi u budućnosti moglo nedostajati stručnih profesionalaca, pa je ključno sada podići svijest o tome i više ulagati u obrazovanje vezano za disciplinu provjere kvalitete.

Svi oni vjeruju da ovakvi webinari mogu pozitivno utjecati na hrvatsku QA scenu. Dodatno, zbog kontinuiranog brzog rasta industrije, mnogi će imati priliku promijeniti svoje karijere i ući u IT sektor.

Zaključno, serija webinara QAfeteria pruža vrijedna znanja i uvide IT profesionalcima, pomaže utvrditi EPAM-ovu reputaciju kao vjerodostojnog i pouzdanog izvora informacija i doprinosti razvoju QA industrije.

Registrirajte se za sljedeći QA webinar ovdje: QAfeteria – Tech talks #4, a snimke prošlih webinara dostupne su na ovom mjestu.