FIYU – Serengetijev softverski “svemirski brod”

Kada se Serengetijev tim prije tri godine ozbiljno odlučio pozabaviti s nizom razvojnih problema koji su se ponavljali iz projekta u projekt, nisu odustali dok svjetlo dana nije ugledao FIYU. Danas ga, uz Serengeti, koristi niz domaćih i EU tvrtki

FIYU je prvi proizvod ove renomirane tvrtke specijalizirane za team extension te nearshoring i offshoring modele poslovanja. Radi se o full-code platformi za brzi razvoj aplikacija (Rapid Application DevelopmentRAD) razvijenoj po načelu modularnosti i skalabilnosti, odnosno prema potrebama klijenata iz raznih industrija. FIYU je baziran na agilnim metodologijama i najmodernijim tehnologijama kako bi onboarding novih developera svakog korisnika bio što kvalitetniji, a Serengeti ga nudi u raznim modelima i pretplatničkim oblicima u obliku Platform as a Servicea (PaaS). Korisnicima tako omogućuje da se u miru bave svojim core businessom, dok tehnički dio posla prepuštaju iskusnom timu softverskih arhitekata, inženjera, developera i analitičara.

Kako je nastao FIYU?

Zijad Redžić

Glavni arhitekt ovog projekta bio je  Zijad Redžić, product manager Serengetija. Kao i mnogi developeri prije njega, godinama se borio s brojnim razvojnim problemima,  tzv. „common development issues“, koji se javljaju u čak 90% projekata, aplikacija ili oblika softvera. Stoga je oko sebe je okupio tim iskusnih stručnjaka, arhitekata i inženjera iz Serengetija, da bi, nakon dvije godine rada, FIYU ugledao svjetlo dana u travnju 2021.

FIYU, dakle, ima implementiran know-how baziran na dosadašnjem iskustvu Serengetija, a full-code RAD koji u sebi sadrži nebrojene poslovno-tehničke benefite kao ambiciju svog produktnog putovanja ima samo jedno: postati mjerilo standarda i kvalitete tvrtkama koje se odvaže ubaciti u višu brzinu! Zato i FIYU, odnosno po domaći – fiju!

FIYU je klijentu uštedio dvije godine razvoja

Nije dugo trebalo da se glas o novoj platformi pročuje – osim Serengetija, tu je i logistička tvrtka Epilog. Zahvaljujući sofisticiranim predefiniranim modulima inkorporiranima u kompleksnu arhitekturu FIYU-a, Epilog je uštedio čak dvije godine ili 80% vremena koje bi inače utrošio na razvoj vlastitog softverskog rješenja – Serengetijevi stručnjaci  u jednoj su platformi objedinili nekoliko aplikacija unutar kojih su se odvijali softverski procesi. Te su aplikacije bile napisane u legacy kodu i uvelike otežavale ovoj slovenskoj kompaniji pronalazak developera koji bi se tim zastarjelim softverima bavili. Priča, dakle, ima sretan epilog te je ova renomirana tvrtka brzo dobila osvježenje cjelokupnog sustava.

No, da priča platformi ne staje samo na robusnim enterprise tvrtkama, dokazuje i startup Flaster. Poslovni model ovog marketinškog startupa počiva na OOH (out-of-home advertisingu), a trebao je dinamično i brzo rješenje kao potvrdu funkcionalnosti i primjenjivosti svoje ideje. Ubrzo je razvijena minimalna održiva verzija (MVP) njihove ideje koju su mogli predstaviti investitorima. Zadovoljni Flaster je s ekipom FIYU-a dogovorio izgradnju kompletne platforme i izradu mobilne aplikacije za fleet managere za lakše upravljanje flotama vozila s reklamama Flasterovih klijenata i mogućnost praćenja heatmapa, vožnji, vozača te uređivanja kampanja.

Primjenjiv u raznim industrijama – lokalno i globalno

Budući da je FIYU, kako i priliči samoj srži RAD platforme, izrazito skalabilan i modularan te namijenjen široj upotrebi u raznim industrijama (zdravstvo, bankarstvo, maloprodaja, energetski sektor, industrija, logistika…), mogućnost njegove primjene izrazito je velika. Njegova najveća prednost je istovremena mogućnost korištenja u velikim enterprise tvrtkama i u startup ekosustavima te goleme uštede. Osim što za 80% ubrzava razvoj aplikacije, za jednako toliko vremena smanjuje financijske resurse za kvalitetan rad razvojnog tima. Naravno, sve se to očituje u prihodima na kraju godine.