GlobalLogic na .debug donosi demo verziju svoje pametne kuće

Jedan od partnera konferencije .debug je i GlobalLogic Hrvatska, koji među ostalim radi na zanimljivim projektima autonomne vožnje te studentskih utrka električnih bolida, ali razvija i tehnologije za pametni dom. Jedan od njihovih projekata iz domene Interneta stvari je i Pametna kuća koju planiraju predstaviti na .debugu. Iz tog smo ih razloga priupitali da nam pojasne o čemu je točno riječ…

Za početak, upoznajte nas malo s ovim projektom

GlobalLogic je razvio projekt Smart Home, odnosno Pametna kuća, s obzirom da tehnologija inteligentnog upravljanja raznim funkcionalnostima u domu postaje sve popularnija u zadnjih 10-ak godina te se intenzivno razvija.

Projekt smo podijelili u tri faze, a za potrebe vizualizacije učinjenog napravljena je maketa pametne kuće od Lego kockica s raznim senzorima u okviru koje se mogu primijeniti sve tehnologije korištene na projektu te se posljedično može upravljati s raznim funkcijama na daljinu.

U prvoj fazi projekta se putem senzora prikupljaju podaci i njihove vizualizacije na OpenHab IoT platformi koristeći Raspberry Pi mikrokompjuter i Android aplikaciju. Drugi dio te podatke sprema u cloud pomoću open source “ThingsBoard” IoT platforme za daljinsko upravljanje uređajima. Posljednji dio projekta sastoji se od mobilne Android aplikacije koja pomoću proširene stvarnosti (AR) omogućuje vizualizaciju i upravljanje svjetlima i alarmima.

Koji studenti imaju prilike raditi na ovim projektima?

Za sudjelovanje na projektu su se mogli prijaviti studenti svih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj, pa i šire, a trenutačno imamo studente s FER-a, PMF, TVZ-a te FERIT-a koji su pokazali veliki entuzijazam i htijenje te u praksi realizirali odlična rješenja.

Studenti se mogu prijaviti na matičnim fakultetima preko kanala za prijave na studentsku praksu ili mogu poslati otvorenu molbu na web stranicu Careers – odnosno na e-mail adresu: careers-hr@globallogic.com.

Kolika je u projektu uloga samih studenata, pogotovo kad je riječ o njihovim idejama i kreativnosti?

GlobalLogic njeguje poticajno okruženje u kojem se vrednuju inicijative i nove ideje. Studenti imaju mentore koje u stvari percipiraju kao kolege koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u razvoju softvera i s njima mogu otvoreno razgovarati o idejama i načinu njihovog izvođenja. Stoga je uloga studenata u projektu vrlo velika i važna. Oni su nositelji svog dijela projekta.

Najvažnije je imati ideje i pokazati pravilan način razmišljanja, ali i poznavati tehničku infrastrukturu.

Kakvu podršku im pružate?

Projekt smo pokrenuli kako bismo studente na zabavan način podučavali novim tehnologijama (korištenje senzora, mikrokontrolera, home broker-a, cloud-a i sl.). Većina alata je besplatna i lako dostupna te laka za korištenje.  Svaki tim studenata ima pomoć mentora koji im pomaže u izborima, verificira/testira rješenje i opravdanost njihovog izbora. Upravo su izbori najveći izazov jer je moguće odabrati razna rješenja pa je stoga bilo složeno postaviti organizaciju i arhitekturu projekta što su naši stručnjaci uspješno napravili. Fokus je na učenju novih tehnologija, sukladno afinitetima studenata, ali i potrebama tvrtke. Krajnji cilj je studente osposobiti za rad na konkretnim projektima kod budućeg klijenta.

Inače, smatramo kako je ovaj projekt zanimljiv inženjerima jer su takva znanja potrebna u raznim segmentima gospodarstva – npr.  industrijski IOT ili IOT u poljoprivredi.

Što sve oni mogu naučiti sudjelovanjem u nekom od projekata?

Za sudjelovanje na projektu su potrebne esencijalne tehničke vještine, odnosno osnovno znanje Embedded sustava, transmision protokola, korištenje C, C++, Andruino ili Python za Raspberry Pi ili Home control automation system.

Radeći na ovom projektu, studenti prije svega mogu naučiti kako znanje s kojim su se većinom susretali u teoriji ili na nekim manjim projektima, primijeniti na stvarnom projektu na kojemu sudjeluje više timova. Ovaj projekt studente potiče i na razvijanje vještina rješavanja problema. Naime, svaki izazov je specifičan, ne postoji jedno ultimativno rješenje pa je potrebno sagledati problematiku iz više kutova, biti analitičan i sistematičan, a istovremeno i kreativan, što sve skupa nije jednostavno.

Naposljetku, studenti kroz ovaj projekt unaprjeđuju svoje znanje posebice kroz suradnju s mentorima koji imaju višegodišnje iskustvo u softver inženjeringu te doznaju kako izgleda organizacija rada na projektu. A i tehnologije koje koriste su u bliskoj korelaciji sa strojnim učenjem i neuronskim mrežama koje će obilježiti budućnost.

Hoće li se na .debugu moći vidjeti nešto od rezultata studentskog rada? Mogu li studenti i tamo s vama stupiti u kontakt?

Da. Na .debug konferenciji ćemo izložiti maketu Pametne kuće od Lego kockica na našem štandu. Svi zainteresirani će moći vidjeti kako funkcioniraju senzori u kući te upravljati s njima preko displaya, odnosno na daljinu. Naši developeri će objašnjavati koje smo tehnologije koristili i kako.

S obzirom da je ovo projekt koji se razvija dalje i samo je kreativnost granica, svi studenti koji su zainteresirani mogu se prijaviti za projekt Smart Home na našem štandu. Ujedno se kod naših stručnjaka za regrutiranje novih zaposlenika mogu informirati o GlobalLogicu, projektima i razlozima dolaska u tvrtku koja putem brojnih projekata u svijetu utječe na svakodnevni život ljudi širom svijeta te pruža inovativna rješenja za razne industrije.

Posjetite i Meetup

Napomenimo i da GlobalLogic sljedeće srijede, 20. studenoga, u svojim prostorima organizira svoj treći Embedded Meetup. Na njemu će se govoriti o IoT tehnologijama i ovom projektu Pametne kuće, pa kao zagrijavanje za .debug možete navratiti i do njih na predavanja i prigodno druženje. Detalji su dostupni na ovom linku.


Više o svemu saznajte na .debug konferenciji 12. i 13. prosinca 2019.