Joberty: ovo su tehnološki trendovi koji će obilježiti 2022. godinu

Unatoč najavama da ćemo se već početkom 2021. vratiti u urede, živcirati se zbog gužve u prometu i muku mučiti oko toga gdje na pauzu i što naručiti za ručak… dočekali smo i 2022., a neki su i dalje kod kuće

Joberty, platforma koja povezuje IT kompanije s najboljim zaposlenicima, a odnedavno i partner .debuga, pripremila je pregled tehnologija koje su obilježile prošlu, ali i onih koje će oblikovati upravo započetu 2022. godinu.

Pandemija je definitivno obilježila i 2021. godinu. Iako djeluje kao da se ništa nije promijenilo, ipak ispada da smo mnogo toga naučili u ovoj godini.

Pouke iz 2021.

Rad od kuće je super. Čak 97% zaposlenih bi voljelo zauvijek raditi remote, pa barem samo i dio radnog vremena. Iako smo se u početku ponadali da to znači da ćemo raditi s plaže u Dubaiju, ispostavilo se da ipak moramo biti u Hrvatskoj. Divno bi bilo raditi s planine, iz vikendice ili sa sela… ali na kraju svi smo se vratili radu od kuće i to nije ispalo tako loše. S vremena na vrijeme odeš kod prijatelja ili radiš iz kafića i to bude zadovoljavajuće.

Povjerenje. Tvrtke su prihvatile činjenicu da ne mogu sve kontrolirati. Neke kompanije vole imati stalan uvid i kontrolu nad brojem potrošenih sati po zadatku i vremenom provedenim za računalom, međutim to je izgubilo svaki smisao tijekom pandemije. Na stranu to da danas postoje alati i softveri za praćenje produktivnog rada za računalom, tvrtke su jednostavno shvatile da je poanta u povjerenju. Pandemija nam je donijela, ne samo bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, već i mogućnost da radimo onda kada smo najproduktivniji.

Emocije. Pored svega pozitivnog, neki su postali usamljeniji, a nekima je rad od kuće postao zamka za previše radnih sati. Ranije se znalo, kada završiš s poslom gasiš računalo i ideš kući, a sada ono stalno stoji otvoreno i nekako se izgubila granica kada radno vrijeme počinje, a kada završava. Umjesto benefita, neki su se tijekom rada od kuće počeli osjećati zarobljeno, pa i ne čudi što sve veći broj poslodavaca u svijetu preusmjerava budžete za team building i konferencije za emotivnu podršku zaposlenima tijekom pandemije.

Što nas čeka u 2022. i dalje?

Joberty je izdvojio tehnologije koje će biti nositeljice inovativnog napretka svijeta u 2022., s potencijalom da se njihova dominacija nastavi i u narednih 3-5 godina. Evo kako oni vide tehnološku budućnost…

  1. Data Fabric

Novu eru monetizacije podataka uvode moćne tehnologije za dijeljenje podataka i očuvanje privatnosti. Zahvaljujući napretku u tehnologijama za dijeljenje podataka, sada je omogućena kupovina i prodaja potencijalno vrijednih podataka. Uz niz novih tehnologija za očuvanje privatnosti, poput FHE (fully homomorphic encryption), sada možemo dijeliti kriptirane podatke te vršimo razne proračune nad njima bez potrebe da ih prvo dekriptiramo. Time dobivamo najbolju kombinaciju: dijeljenje podataka uz očuvanje sigurnosti i privatnosti.

Ovaj novi trend koji Gartner zove Data Fabric, čini podatke dostupnima svuda gdje su potrebni. Tako, skladišta osjetljivih podataka koja se nalaze na serverima diljem svijeta, zbog zabrinutosti za privatnost podataka ili ispunjenje regulative, sada su spremni za dijeljenje s korporacijama širom svijeta. Deloitte očekuje da će se u 2022. sve više tvrtki uključiti u “data kolaboraciju” kako bi se zajedničkim snagama odgovorilo na izazove današnjice.

  1. VR i AR – Metaverse kuca na vrata

Nedavna objava Marka Zuckerberga da će u sljedećoj godini uložiti 10 milijardi dolara u metaverse, samo je potvrdila ono što smo gledali u filmovima – a to je da ćemo u budućnosti živjeti u virtualnoj stvarnosti. I dok Apple, Microsoft i ostali tech giganti već uveliko ulažu u metaverse, ostali se pitaju kako se priključiti najvećem valu disrupcije koje pamtimo.

Količina podataka koju Meta planira prikupiti putem VR i AR uređaja je ogromna. Počevši od podataka o pomjeranju zjenice oka, emotivnih podataka, kako tvoja soba izgleda sa svim stvarima i ljudima u njoj… sve to kako bi posao oglašavanja Meta kompanije bio još uspješniji, a njihov utjecaj na društvo još jače.

  1. Kibernetička sigurnost

U intervjuu za CNBC, direktor Microsofta, Brad Smith otkrio je da će Microsoft uložiti preko 20 milijardi dolara za cybersecurity u narednih 5 godina i objašnjava da veća ulaganja na polju sigurnosti ne znači i bolju zaštitu od napada. Manjak kvalificiranih profesionalaca u ovom području jedan je od faktora zbog kojeg tvrtke plaćaju za proizvode i sigurnosne tehnologije, a da ih uopće i ne koriste.

S druge strane, radi se na smanjenju rizika od krađa podataka (data breaches). Raznim tehnikama računanja povećanja privatnosti omogućava se obrada osobnih podataka u nepouzdanim sredinama tako da se vrijednost izdvoji iz podataka dok istovremeno ispunjava zahtjeve regulative.

  1. NFT, blockchain i digital twins

Disrupcija uzrokovana pojavom NFT potpuno će promijeniti tradicionalnu financijsku industriju i omogućit će nove načine zarade. Jednom kada zaradiš, nađeš ili kupiš NFT, možeš ga iznajmljivati, posuditi, licencirati ga, prodati, spakirati, osigurati ga ili jednostavno zaraditi.

Bit ćemo svjedoci raznih primjena decentraliziranog financiranja koje će osnažiti kreatore sadržaja, vlasnike kriptovaluta i inovatore da zarađuju bez bilo kakvog dodira s tradicionalnim financijskim institucijama. U 2022. godini Forbes predviđa da će blockchain tehnologije promijeniti način na koji uopće dolazimo u dodir s tehnologijom, najavljujući prije svega veliki utjecaj na potrošačke proizvode.

  1. Quantum i Exponential Intelligence – što je to?

I dok još uvijek zbrajaš utiske nakon svega pročitanog, evo malog pregleda tema o kojima će se pričati i nakon 2022:

Kvantno računalstvo je jedno od 23 tehnološka dostignuća identificiranih od strane IEEE za 2022. godinu. Quantum kao fenomen će imati primjenu u računanju, komunikaciji i senzorima.

Exponential Intelligence je prema riječima Mike Bechtel iz Deloitte-a, AI s osjećajima. Usprkos super moćima umjetne inteligencije, pokazalo se da ona ne može razlikovati smislene od besmislenih statističkih veza. Budućnost AI leži u potencijalu spoznaje ljudskih deduktivnih sposobnosti i razumijevanja pojava poput šarma i karizme, što se opisuje pojmom eksponencijalne inteligencije

The future is human

Pandemija nas je naučila koliko toga možemo postići kada smo fokusirani na ono što je važno.

Digitalizacija se morala dogoditi preko noći kao i omogućavanje rada od kuće, a tome je upravo doprinijela brza reakcija ljudi iz IT svijeta. Sada, nakon uspješnog odgovora na zahtjeve tržišta, očekuje se da će IT profesionalci biti vođe inovacija i u godinama koje dolaze. Pa poslije neka netko kaže da je lako biti programer!