Koja je uloga Java developera u razvoju proizvoda?

Java developer je osoba koja razvija aplikacije ili software koristeći Java programski jezik. Java developer je specijalizirana vrsta developera koji nerijetko surađuje s web developerima i softverskim inženjerima na integraciji Java tehnologije u poslovne aplikacije, softver i web stranice

Java developeri uključeni su tijekom cijelog razvojnog ciklusa određenog proizvoda, a u njihove svakodnevne aktivnosti spada identificiranje i analiziranje različitih problema i pronalaženje efikasnih rješenja. Ostale dužnosti mogu uključivati uspoređivanje i dokumentiranje korisničkih zahtjeva, analiziranje podataka i ispitivanje osiguranja kvalitete.

Što je Java?

Java programski jezik je predstavljen javnosti 1995., od strane Sun Microsystemsa (sada dio Oraclea), te je programski jezik istovremeno objektno orijentiran i temeljen na klasama, a baziran na sintaksi C i C++ jezika. Java je poznata po svojoj efikasnosti u softverskoj brzini procesiranja, računalnim igrama, te desktop i mobilnim aplikacijama. Koristi se za razvoj softverskih i web baziranih aplikacija za različite platforme i vrlo je popularna zbog svoje lakoće korištenja za početnike, bez obzira što traži dosta vremena za potpuno savladavanje.

Što radi Java developer?

Java developeri su zaduženi za provođenje različitih zadataka kroz razvojni ciklus pojedinih aplikacija, od koncepta i dizajna pa sve do testiranja – što daje određenu sličnost s ostalim programskim jezicima visoke razine. U nastavku navodimo nekoliko osnovnih odgovornosti:

  • Dizajn, implementacija i održavanje Java baziranih aplikacija
  • Sudjelovanje u softverskim i arhitekturnim razvojnim aktivnostima
  • Provođenje softverskih analiza, programiranje, testiranje i debugging
  • Identifikacija produkcijskih i neprodukcijskih aplikativnih problema
  • Transformacija zahtjeva u odredbe
  • Razvoj, testiranje, implementacija i održavanje aplikativnog softvera
  • Predlaganje izmjena u svrhu unapređenja postojećih Java aplikativnih procesa
  • Razvoj tehničkog dizajna za aplikacijski razvoj
  • Razvoj aplikativnog koda za Java programe

Od primjene u laptopima, podatkovnim centrima, igraćim konzolama, pa do superračunala, mobilnih telefona i Interneta, Java je sveprisutna. Kompanije kao što su Uber, Pinterest, Google, Instagram Spotify, Netflix ili Airbnb koriste programski jezik Java u svojem tech stacku. To dodatno podcrtava popularnost i efektivnost ovog programskog jezika. Ipak, u globalnim brojkama Java postupno gubi popularnost tokom posljednjih godina. Činjenica da najveće korporacije nastavljaju koristiti ovaj jezik doprinosi shvaćanju da je i dalje veoma pouzdan, te da posjeduje dobru podršku. Zbog toga Java ima tradicionalno dobru poziciju u industrijskom programiranju, te u poslovnom segmentu.

Kolika je plaća Java developera?

Plaće za Java developere u Europi kreću od 33,000 eura, te postupno rastu do 55,000 eura za developere srednjeg nivoa. Senior Java developeri mogu računati na plaće u rangu 45,000 – 70,000 eura ili više.

Prosječna plaća može varirati u ovisnosti o veličini kompanije, pa su zbog toga razvijene kompanije najčešće u mogućnosti ponuditi veće iznose u odnosu na startupe.

Kako postati Java developer?

Java developerima je potreban široki raspon vještina, od potpunog poznavanja osnova pa sve do najnovijih zbivanja. Osim toga, potrebno je da se njihovo iskustvo proteže i izvan granica programskog jezika, odnosno poznavanja kako razvojni proces se odvija i kako se orijentirati u razvojnim okruženjima unutar kojih se kod pokreće.

Poput ostalih polja softverskog razvoja, ne postoji linearan način učenja programskog jezika kao što je Java. Većina developera uči Java programski jezik tijekom formalnog obrazovanja. Ipak, ako niste imali priliku upoznati se sa Javom tokom ovog perioda, potrudili smo se istražiti i pronaći sveobuhvatnu mapu puta od samog početka do iskusnog Java developera.

Izvor: s4kibs4mi (GitHub)

Od većine onih koji se prijavljuju na Java developerske pozicije zahtjeva se da imaju diplomu iz računalnih znanosti, informacijskih sustava, matematike ili drugih srodnih polja. Diplome računalnih znanosti imaju tendenciju biti traženije obzirom da objedinjavaju predmete srodne Java programiranju uključujući podatkovne strukture, računalnu arhitekturu, upravljanje bazama podataka i statistiku.

Kandidati koji ne posjeduju diplomu iz bilo kojeg od navedenih polja ili formalno obrazovanje mogu računati na kompetentnost tek ako posjeduju značajno znanje i iskustvo iz programiranja u Javi.

Jesu li Java developeri i dalje traženi?

Java konstantno raste, stoga i mi developeri moramo rasti zajedno sa ovim jezikom. Od predstavljanja 1995., programski jezik zadržao je auru stabilnog i živopisnog iz razloga koji nadilaze robusnost i sadržajnost platforme. Svakih 3 do 12 mjeseci nove verzije platforme su dostupne developerima. Java Virtual Machine programski jezici nastavljaju sa rastom (npr. Kotlin). Stoga i potražnja za Java developerima ostaje i dalje na visokoj razini, podcrtavajući činjenicu da su u pitanju najlakše zapošljivi softverski profesionalci na tržištu rada.

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji s WeAreDevelopers, vodećom dev zajednicom u Europi. Želite li biti u tijeku s najnovijim dev trendovima slijedite ovaj link.

Thomas Limbüchler

WeAreDevelopers