Koliko je važan Developer Experience (DX)?

Developer Experience, poznat i kao DX, DevX ili Dev Ex, pojam je koji predstavlja iskustvo korištenja aplikacije kada je njen korisnik developer. Sadrži set principa, metrika i alata koji korisniku poboljšavaju iskustvo i omogućavaju da postane (i ostane) što bolje. 

Nastao je na valu UX i ostalih *X pokreta, a na početku je bio rezerviran za razvojne platforme i razvojne alate. U ranim danima je User Experience zaobišao te razvojne alate tj. alate razvijene od strane developera, za developere, čija je osnovna funkcionalnost bila razvoj softvera.

Time se sjajno iskustvo korištenja nameće samo od sebe i tu nema mjesta za UX? Yeah, right! Ovo je bila samo inicijalna ‘zamka’. Prisjetite se samo opskurnih postavki koje je trebalo pronaći u vašem omiljenom IDEu i podesiti ih kako biste mogli uspješno pokrenuti bilo kakav iole kompleksniji tutorial. Stoga je DX počeo ulaziti u razvoj takvih alata, s ciljem da se korištenjem UX toolboxa sustavno poboljšava iskustvo njihovog korištenja.

DX se danas koristi u puno širem kontekstu zbog:

  • Razina digitalizacije pojedinih industrija znatno je napredovala kroz godine, a SaaS i PaaS su postali dominantni poslovni modeli softverskih tvrtki. API integracija danas se koristi više nego ikada, a velik broj softverskih rješenja uz korisničko sučelje pruža i ekvivalentno API sučelje. Developeri postaju ravnopravni korisnici takvih rješenja, stojeći rame uz rame poslovnim korisnicima kojima je originalno rješenje i bilo namijenjeno.
  • Cloud, mikroservisna arhitektura, agilne iterativne metodologije i DevOps principi doveli su do toga da softverski proizvod više nije samo .exe file koji se negdje instalira. Pojam proizvoda podrazumijeva cijelu okolinu u kojoj se softver razvija, testira i isporučuje, a razvoj softvera događa se neprekidno – tijekom cijelog životnog vijeka produkta. DX je nedvojbeno značajan, ne samo za developere koji koriste proizvod, već i za in-house developere koji ga razvijaju.
  • Programski jezici jačih razina apstrakcije i veća popularnost low-code i no-code platformi rezultirali su većom zastupljenošću tzv. citizen developera. S obzirom na to da njima razvoj softvera nije primarni posao, potreba za dobrim DXom konstantno se povećava i širi na brojniju bazu korisnika.
Pandemija se pokazala kao izvrstan digitalni pokretač i potaknula enormne promjene u turističkom sektoru. Te promjene stavljaju veći naglasak na tehnologiju i povezivost nego ikad, a u Lemax slučaju – kroz razvoj travel connectivity platforme – fokus je upravo na DXu.

Važnost DXa u razvoju platforme

Lemax je hrvatska travel tech tvrtka čije SaaS rješenje koriste turističke agencije i turoperatori širom svijeta, a koji želi biti predvodnik tehnoloških trendova u turističkom sektoru.

Uz unaprjeđenje postojećeg Lemax proizvoda, tijekom COVID-19 pandemije fokusirali su se i na razvoj nove Lemax travel connectivity platforme. Razvoj platforme uvelike ovisi o DXu jer je ona prvenstveno API proizvod, a DX je glavni sastojak uspjeha za stvaranje temelja budućeg razvoja i skaliranja.

S obzirom na to da Lemax razvija rješenje čiji su korisnici turističke agencije i turoperatori, postoji znatiželja oko toga na koji način je globalna pandemija utjecala na tehnologiju u turističkom sektoru za koji se inače smatra da kaska s usvajanjem tehnoloških trendova.

Pandemija se pokazala kao izvrstan digitalni pokretač i potaknula enormne promjene u turističkom sektoru:

  • strelovit rast digitalne transformacije i povećanje tehnološke osviještenosti turističkih tvrtki,
  • veći fokus na online prisutnost i online kanale prodaje,
  • puno više integracija i potreba za većom povezanošću,
  • brže integracije bez potrebe za skupim i dugotrajnim implementacijskim projektima.

Ove promjene u turističkom sektoru stavljaju veći naglasak na tehnologiju i povezivost nego ikad, a u Lemax slučaju – kroz razvoj Lemax travel connectivity platforme – fokus je upravo na DXu.

Ovo su neki od načina koje prakticiraju u Lemaxu kako bi osigurali dobar DX razvoja i korištenja platforme:

Kvaliteta. Iako nije konkretno specifična za DX, kvaliteta je njegova osnovna vodilja. Bez kvalitetnog proizvoda nema ni kvalitetnog DXa, a konzistencija na visokoj razini osigurava se definiranim standardom kvalitete i alatima koji ju pomažu kontrolirati.

Everything-as-a-code postupak. Sve što se radi je u obliku koda, sa svim dijelovima na Gitu i prolazeći istim pull request procesom. Omogućeno je učinkovito ponavljanje zahvata – od infrastrukture, programskog koda, CI-CD procesa, konfiguracije, testova i dokumentacije.

API dizajn. Ulaganjem u dizajn elemenata API-a osigurava se backward i forward kompatibilnost i usklađenost sa svim relevantnim standardima i preporukama, ali i konzistentnost modela podataka. API review odrađuje se neovisno o implementaciji funkcionalnosti zbog sprječavanja negativnih utjecaja implementacijskih detalja na kvalitetu. Kroz API flow testove osigurava se smisleno korištenje APIja u tipičnim scenarijima, bez nepotrebnog overheada za korisnika. Naravno, korištenje standardnih alata za izradu API dokumentacije donosi poznatiji i lakši format za korištenje, a sadržaj čini potpunijim.

Connector SDK. On služi za integraciju upstream sustava i omogućava izolirani razvoj konekcije prema takvim sustavima na plugin principu. Osim same definicije plugin sučelja, sadrži i certifikacijske testove, dok mehanizam dinamičkog uključivanja pojedinog konektora u ostatak sustava omogućava korisniku samostalno razvijanje, testiranje, konfiguriranje i korištenje konektora.

Ako želite čuti više o ovoj temi, ali i o drugim zanimljivostima tech industrije, pridružite se Lemaxu na ovogodišnjoj .debug konferenciji i poslušajte priče najvažnijih hrvatskih tech stručnjaka. 

Više informacija o Lemaxu: lemax.net

Kupi ulaznicu

999 kn

Ulaznica

250 kn

Studentska ulaznica

650 kn

Online ulaznica

200 kn

Studentska online ulaznica