Najava predavanja o platformi koja developerima produžuje slobodno vrijeme

U sklopu ovogodišnjeg developerskog megaspektakla 15. i 16. lipnja, jedan od partnera predstavit će platformu koja developerima produžuje slobodno vrijeme

FIYU, rješenje tvrtke Serengeti predstavit će Saša Ivičević, Direktor internog razvoja Serengetija te Nenad Pečanec, Lead Software Developer.

Gotovo da nema development tima koji ne traži način kako biti što produktivniji, kako napraviti što više toga uz što manje truda, ali ne na uštrb kvalitete. Odnosno, svi žele napraviti kvalitetan softver i da pri tome uživaju. U srži IT-a je da razvija nova rješenja koja olakšavaju poslovanje klijentima, ali i sebi samima, pa se tako razvijaju rješenja i metodologije koje će ubrzati razvoj.

Jedan od najčešćih pristupa za to je izrada RAD alata. To znači da netko mora razviti rješenje koje je sposobno brzo kreirati aplikacije koje će korisnici moći koristiti i davati povratne informacije u ranim fazama razvoja. Ako to želimo učiniti brže, zašto jednostavno ne isključimo programere iz jednadžbe i pustimo korisnike da sami kreiraju aplikaciju? To je legitiman pristup i rješava problem u smislu brzine i mogućnosti ranijeg izlaska na tržište.

RAD ili (ne)RAD

Danas možemo naći razne RAD alate na tržištu. Od rješenja koje krajnjim korisnicima omogućuju da „nacrtaju“ sve i kreiraju aplikaciju bez znanja kodiranja, do onih koji zahtijevaju određeno znanje kodiranja, ali ipak ne koriste načela koda za većinu stvari. Tu su i full-code RAD rješenja koja su namijenjena programerima budući da se sve mora kodirati, ali ne od nule. Takva rješenja koriste već izrađene predloške, servise, komponente te unaprijed izgrađene frontend i backend projekte spremne za rješavanje konkretnog poslovnog problema.

Ako kodirate svoje poslovno rješenje tj. aplikaciju, vi kontrolirate kod i to omogućuje visoku razinu prilagodbe. Kodiranjem možete kontrolirati sve, uključujući različite razine složenosti. Tako možete razviti naprednije i složenije aplikacije, rješenja za vrlo složene poslovne probleme kao i napraviti vrlo složene softvere.

Serengetijeva full-code RAD platforma, FIYU, omogućuje da se odmah rješava poslovni problem kodiranjem samog rješenja, a da pri tome ne moramo brinuti o dva vrlo važna pitanja. Koja su to pitanja koja u praksi znaju biti uzrok problema, i kako ih riješiti uz pomoć FIYU PaaS, možete saznati na predavanju “RAD ili (ne)RAD: Zašto birati full-code umjesto low-code RAD alata?“, koje je na rasporedu 16 lipnja u 15:15 sati u dvorani #techtrends.