Priča o jednoj karijeri: od studenta do leada kroz nešto više od 4 godine

Lemax je hrvatska IT tvrtka koja se bavi razvojem i prodajom SaaS rješenja namijenjenog turističkim agencijama i turoperatorima. Posluje globalno, sa klijentima na gotovo svim kontinentima, omogućavajući klijentima diljem svijeta transformirati svoje poslovanje u smjeru digitalizacije. Svojim klijentima rješava brojne poslovne probleme i onima koji ga koriste, postaje glavni sustav poslovanja kroz koji kreiraju svoje proizvode, prodaju ih i ostvaruju vezu sa svojim kupcima.

Lemax trenutačno čini tim od 100+ zaposlenika, sa uredima u Zagrebu i Osijeku. Engineering odjel čini trećinu tima, a o razvoju unutar Lemaxa i Engineering odjela smo pričali sa Development Leadom u jednom od timova, Ivanom Peharcem.

Za početak, predstavite se našim čitateljima.

Ja sam Ivan Peharec, inženjer računarstva, radim u Lemaxu kao Development Lead u timu zaduženom za razvoj novih featurea. Studirao sam na TVZ-u i znao sam još od osnovne škole da se želim baviti developmentom pa sam tako svoju karijeru od početaka ciljano razvijao u tom smjeru.

U slobodno vrijeme volim gledati serije ali i kroz osobne projekte učiti nove tehnologije. Nedavno sam, u vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, skupljao sličice i kada sam imao toliko duplikata da nisam mogao više pratiti i brojati, napravio sam svoju aplikaciju koja mi je pomogla automatizirati i olakšati mijenjanje duplića. Volim automatizirati kako bi si olakšao nešto što trenutno radim.

Koliko dugo ste u Lemaxu i što su Vam trenutačni zadaci?

U Lemax sam došao još kao student, čuo sam za otvorenu poziciju i prijavio se, prošao selekciju i krenuo u smjeru cilja da postanem developer i radim u struci. Sve skupa sam dio Lemax tima više od 4 i pol godine. Prošao sam 5 pozicija i 2 odjela, a trenutno radim kao Development Lead za razvoj novih featurea. Moji fokusi su brinuti o kvaliteti tehničkog outputa kojeg proizvodimo kao tim, donošenje tehničkih odluka i rješenja, procjenjivanje vremena potrebnog za isporuku određenih zahtjeva, mentoriranje kolega te osiguravanje efikasnosti.

Promijenili ste već nekoliko pozicija u istom odjelu. Kako je tekao razvoj karijere u Lemaxu?

Došao sam kao student u odjel Customer Care i tamo sam razvijao znanje o sustavu i o kulturi i načinu rada u Lemaxu. Radio sam kao Technical Support Specialist i bavio sam se infrastrukturalnim zahtjevima poput podizanja novih klijentskih instanci, pisanjem API specifikacija za klijenta, detektiranjem i rješavanjem različitih problema s integracijama za koje je potrebno poznavanje tehničke strane softwarea. Kroz Customer Care sam stekao raznoliko znanje o sustavu koje mi je znatno pomoglo u daljnjem napretku. To mi je bila odskočna daska prema Engineering odjelu. Cilj mi je bio da s vremenom dođem do pozicije developera. Razvojno sam dobio priliku prijeći u Engineering odjel na poziciju Junior Software Developera. Prijelaz je bio postepen, s vremenom se povećavalo vrijeme koliko radim u Engineeringu, dok nisam potpuno postao dio tog područja rada. Tu mi je još više narasla želja da programiram.

Pružena mi je prilika i polako me se uvodilo u development procese. U početku nisam znao što ne znam, ali sam poznavao domenu proizvoda što mi je omogućilo da se više fokusiram na razvijanje tehničkog znanja. Nakon nešto više od pola godine sam promoviran u Software Developera. Sada početkom 2023. godine sam promoviran u poziciju Development Lead.

Jeste li imali podršku pri karijernim skokovima?

Jesam, svi moji team leadovi su bili puni podrške i pomoći i na tome sam im stvarno zahvalan. Imali su povjerenje u mene kroz čitavo vrijeme i to mi je stvarno pomoglo u stjecanju samopouzdanja. Cilj team leada je pomoći u razvoju osobi koju vodi i stvarno je tako bilo i u mom slučaju. Radili smo na razvoju kroz 1-on-1 razgovore, feedback, mentoriranje i praćenje napretka. Dodatno, puno mi je pomoglo u procjeni i razvoju što sam imao jasan job architecture i popis što je potrebno za prijelaz s jedne pozicije na drugu. Kroz takav sustav smo sve mogli pratiti, ocjenjivati i znati jasno kada je vrijeme za prijelaz na novu poziciju.

Što biste izdvojili kao najveći izazov na tom putu?

Najveći izazov mi je bio prelazak iz Technical Supporta na poziciju Junior Software Developera jer sam napokon krenuo s onime čemu sam težio, ali sam bio svjestan da tek krećem učiti. Relativno brzo sam savladavao sve koncepte i znanje s fakulteta aplicirao na real life projektu. Drugi veliki izazov mi je prelazak na Development Lead poziciju. Ovdje sam dobio neke nove, zahtjevnije zadatke koje do tada nisam imao. Jedan od izazova je davanje procjene, jer znaš što je potrebno ali je ipak to procjena koliko će nekomu trebati vremena, što ćemo sve zahvatiti u sustavu, što treba istestirati. Ovdje s iskustvom dobivam jako puno.

Također je izazov i osiguravanje kvalitete, da ono što isporučimo klijentu bude standard kvalitete Lemaxa i da klijent bude zadovoljan.

Svakako je izazov i nova uloga prema kolegama. Volim pomagati ali sada brinem i da se razvijaju tehnički i da razumiju software, moram biti siguran da sam nekome dobro objasnio problem i da se “otkoči” osobu ako negdje zapne. Ovaj prelazak na poziciju Development Leada se dogodio nedavno pa se i dalje uvodim, ali imam pomoć team leada, koji je ujedno i bio Development Lead prije mene.

Imate li preporuku za nove kolege, koji su sada tamo gdje ste vi bili prije nekoliko godina?

Svakako mislim da je jako bitno sam sebi postaviti ciljeve i očekivanja kroz određeni period.

Ivan Peharec

Najbitnija je želja za učenjem, a sve ostalo lako dođe s vremenom.

Kad imaš ciljeve, onda treba krenuti raditi na tome da se očekivanja/ciljevi i ostvare, sve prepreke na tom putu identificirati i nešto što je jako bitno, pitati iskusnije ljude od sebe za mišljenje i pomoć. Dosta ljudi ima barijeru pitati za pomoć, što je i meni bio jedan od problema u početku, ali izlazak iz comfort zone i pitati iskusnije od sebe je nešto što jednostavno moramo napraviti ne bi li napredovali.

Također, mislim da je jako bitno u procesu učenja zapitati samog sebe jesam li zaista naučio, na način da to i mogu prenijeti kolegi, samouvjereno, da ću znati odgovor na sve ili barem većinu pitanja. Shvatio sam da nije dovoljno riješiti problem nekome, već i objasniti na način koji razumije i uvjeriti se da je shvatio. Tako i ja u tom procesu učim.