Softver za najsuvremeniju inzulinsku pumpu izrađuje se u Zagrebu

O inovacijama na kojima rade inženjeri GlobalLogica u Hrvatskoj smo već pisali. Od autonomne vožnje i sigurnosnih funkcionalnosti u okviru automobilske industrije do rada na složenim migracijama poslovanja tvrtki u oblak. Projekata je puno i to po cijelom svijetu, a posebice nakon što je tvrtka sredinom 2021. godine preuzeta od multinacionalne kompanije Hitachi s preko 350.000 zaposlenih.

U zagrebačkom uredu ima 150 zaposlenih, većina inženjera, a najnoviji projekt na kojem rade je razvoj inzulinske pumpe za klijenta iz SAD-a, lidera u tom području koji nudi najsuvremenija rješenja. Softver koji razvijaju će omogućiti najsuvremeniji način inzulinske terapije koja pacijentima osigurava kontinuiranu opskrbu organizma inzulinom u promjenjivim, prilagodljivim i preciznim dozama tijekom 24 sata.

Uređaj koji imitira gušteraču

Na neki način ovaj uređaj imitira gušteraču, pa su iznenadne inzulinske reakcije svedene na minimum. Tako se korištenjem uređaja značajno povećava kvaliteta života oboljelima od dijabetesa te im se omogućava veća fleksibilnost i sloboda. Primjerice, oni više ne moraju imati strogo kontrolirane i unaprijed planirane rasporede obroka ili bavljenja fizičkom aktivnosti. Na dnevnoj bazi nailazimo na svjedočastva pacijenata kojima upravo taj proizvod pomaže u uspostavi bolje kvalitete života”, naglašava Suzana Jagušt Kolevski, Team Lead Manager u GlobalLogic Croatia.

Suzana Jagušt Kolevski

U hrvatskom timu nalazi se desetak vrhunskih inženjerki i inženjera koji zajedno s internacionalim timovima sudjeluju u razvoju nove generacije softvera koji se ugrađuje u samu inzulinsku pumpu. Projekt je dobiven u jesen prošle godine, a do početka godine tim se formirao te sada zajedno rade već godinu dana. S obzirom na složenost projekta kao i postupak certificiranja uređaj će biti dostupan diljem svijeta za nekoliko godina. Prvo je fokus na tržište SAD-a što za sobom povlači i strogo usklađivanje s američkim regulatornim tijelima (FDA – Food and Drug Administration), bez čijeg nadzora i konačne dozvole niti jedan medicinski uređaj ne smije biti stavljen na američko tržište.

S obzirom da je riječ o medicinskom uređaju i to uređaju koji je u neposrednom kontaktu i koji se izravno priključuje na ljudsko tijelo on mora proći vrlo iscrpna testiranja. Polovica tima radi isključivo na poslovima testiranja. Ti poslovi uključuju pripremu odgovarajuće vrlo detaljne dokumentacije, pripremu testnih scenarija i izvršavanja testova”, kaže Mario Rotim, softverski inženjer. S obzirom na složenost i stroge zahtjeve dio testova se obavlja ručno. Drugi dio testova obavlja se na automatiziran način u specijalno dizajniranom okruženju. Odgovornost testnog tima je i kontinuirano razvijanje i unapređenje tog sustava za automatizirano testiranje.

Izazovi u razvoju – veličina uređaja, trajanje baterije…

Uz to, projekt je zahtjevan iz perspektive razvoja. “Dimenzije moraju biti što manje jer korisnik nosi uređaj na tijelu 24 sata na dan. Napajanje je, naravno, baterijsko. Oba ta faktora ograničavaju potrošnju sklopa. Manja potrošnja – lakše baterije – manja ukupna težina – zadovoljniji korisnik. Također, ovakva inzulinska pumpa ima vrlo ograničen rok trajanja od samo tri dana što stavlja velika ograničenja na cijenu proizvodnje jer svaki korisnik treba 10-ak pumpi mjesečno. I finalno, pumpa je medicinski uređaj koji potencijalno može naštetiti korisniku tako da su zahtjevi na kvalitetu ugrađene programske podrške vrlo visoki” kaže Krešimir Tušek, softverski inženjer te dodaje kako su svi navedeni zahtjevi često u direktnom konfliktu jedni s drugima tako da je dizajn uređaja vrlo osjetljiv proces između optimizacije i balansiranja.

Projekt je izazovan i složen i nije bio problem pronaći motivaciju kod inženjera koji su postali dio tima. No, projekt nije privlačan inženjerima samo zbog problematike koju rješavaju i najbolje tehnologije na kojoj rade. “Naš partner je velika kompanija, pa radi prema metodologiji SAFe Skaliranog Scruma. Taj model je u praksi osmišljen upravo za rad u velikim organizacijama u slučaju više složenih projekata i velikog broj internacionalnih timova. Svrha je veća agilnost i transparentnost, usklađene strategije i brža isporuka. Naši inžinjeri prepoznati su kao vrhunski stručnjaci, a na temelju toga klijent želi proširiti suradnju i angažirati još jedan tim iz Global Logica, Hrvatska za svoj novi projekt”, kaže Suzana Jagušt Kolevski i dodaje kako na ovaj način imaju priliku iz prve ruke naučiti i organizaciji posla.

U GlobalLogicu Hrvatska je trenutačno otvoreno preko 40 atraktivnih pozicija i to u raznim industrijama od automobilske, tehnologije, medija i slično. Provjerite aktualne oglase za posao!