Sve što trebate znati o programskom jeziku TypeScript

Još od predstavljanja platforme Angular 2, programski jezik TypeScript poznat je mnogima. No, što zaista možete raditi s njim i je li vrijedan prelaska?

Bilo tko, tko je radio s programskim jezicima Java ili C#, mogao je primijetiti da JavaScript dopušta iznenađujuće veliku slobodu, osobito kada je u pitanju pisanje varijabli i funkcija. U slučaju ovog jezika nije potrebno specificirati tip varijabli ili izlazne vrijednosti pojedinih funkcija. To ne predstavlja osobitu prednost, već iznad svega čini složenim brzo čitanje i razumijevanje koda. Tu nastupa TypeScript.

TypeScript kompajer pronalazi vaše greške

Ove greške nastaju kada je potrebno kompajlirati .ts datoteke (npr. TypeScript kod da bi se dobio izvorni JavaScript kod). Naravno, deklaracije ovog tipa se ne navode, ali ćete dobiti notifikaciju ako se dogodi greška pri kompajliranju kako biste je ispravili. S druge strane, postoji dodatni korak pri kompajliranju, koji je nužan pri korištenju JavaScripta u ES6 izvedbi.

Bitno je naglasiti, čak i ako kompajler navede pojedinu grešku, JavaScript dokument s potencijalnom mogućnošću egzekucije će uvijek biti kreiran. To znači da vam TypeScript olakšava kodiranje s manje grešaka, ali na kraju je nemoguće garantirati da ćete imati kod bez njih. Za razliku od Eclipse razvojnog okruženja, kompajler vas ne sprječava u radu s neispravnim kodom.

Pisanje koda prilično je jednostavno. TypeScript omogućava upotrebu velikog broja alata poput auto-kompletiranja i jednostavnog refaktoringa već napisanog koda. Developeri su dodali ove alate u brojnim paketima podrške sa kojim većina današnjih editora može raditi i podržati TypeScript u punoj funkcionalnosti. Čak ste u mogućnosti kompajlirati direktno i u Visual Studiju.

TypeScript se oslanja na klase. Sintaksa koja se snažno oslanja na objektno orijentirano programiranje je od velike pomoći. Razlike u pisanju pojedinih naredbi pri radu sa JavaScriptom i TypeScriptom jedina su značajka koja snižava dodanu vrijednost ovog programskog jezika. Osim toga, TypeScript nudi mogućnost modularnog programiranja, ali se povezivanje mora načiniti eksterno pomoću loader modula. TypeScript, također, samostalno poznaje metode importa i eksporta.

Za koga je TypeScript osmišljen?

Gledajte na to ovako, TypeScript je samo striktnija varijanta JavaScript programskog jezika. Od velike je pomoći ukoliko više osoba radi na istom projektu ili je potrebno adaptirati stari kod s vremena na vrijeme. Deklaracije pri pisanju koda učinit će kod znatno čitljivijim i lakšim za revidiranje. Naravno, za trenutne projekte ovo će značiti više dodatnog posla kako bi se obavio prelazak na TypeScript. U svakom slučaju, može vam biti od koristi jer će spriječiti nastajanje greški i natjerati vas da budete oprezniji prije nego što finalno koncipirate kod.

Ako radite na Angular 2, imajte na umu da razvojni tim predlaže korištenje Angular 2 s TypeScriptom. Ako ste ranije radili s objektno orijentiranim programskim jezicima i tipovima deklaracija, prelazak na TypeScript bit će lakši od adaptacije na JavaScript.

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji s WeAreDevelopers, vodećom dev zajednicom u Europi. Želite li biti u tijeku s najnovijim dev trendovima slijedite ovaj link.

 

Thomas Limbüchler

WeAreDevelopers