Utjecaj umjetne inteligencije na developere? Evo što ChatGPT kaže o tome

Ovih dana glavni hit je sustav umjetne inteligencije ChatGPT, koji stvara tekst prema zadanoj temi i u traženoj formi. Budući da isti sustav može i samostalno, ili uz pomoć, pisati te debugirati programski kod, zapitali smo se – kako će sustavi umjetne inteligencije poput ChatGPT utjecati na posao računalnih programera u budućnosti?

Tko bolje da nam na to pitanje odgovori, nego – ChatGPT, glavom i bradom, rekurzijom i difuzijom. Dakle, u nastavku pročitajte naš intervju s ovim chatbotom, bez (ljudskih) korekcija.

Kakav je tvoj osobni komentar o temi: kako će sustavi umjetne inteligencije poput ChatGPT utjecati na posao računalnih programera u budućnosti?

Sustavi umjetne inteligencije, poput ChatGPT-a, sigurno će imati velik utjecaj na posao računalnih programera u budućnosti. S jedne strane, takvi sustavi omogućuju računalnim programerima da rade brže i efikasnije, automatizirajući mnoge jednostavnije zadatke i olakšavajući rješavanje složenijih problema.

S druge strane, međutim, postoji i opasnost od preplavljivanja tržišta rada s programerima koji nisu dovoljno sposobni da se nose sa složenijim zadacima, a koji su sada lakše obavljivi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. To bi moglo dovesti do pada cijena rada u tom području i smanjenja broja radnih mjesta za računalne programmere.

Stoga, budućnost računalnih programera uz sustave umjetne inteligencije može biti istovremeno i obećavajuća i zastrašujuća. Bit će važno za programere da stalno prate nove tehnologije i razvijaju svoje vještine kako bi bili konkurentni na tržištu rada i spremni za izazove koje donosi budućnost.

Ukratko, sustavi umjetne inteligencije poput ChatGPT-a će sigurno imati velik utjecaj na posao računalnih programera u budućnosti, te će biti važno za njih da budu spremni na promjene i da stalno razvijaju svoje vještine.

Smatraš li da će, zbog pojave umjetne inteligencije, u budućnosti biti potrebno više ili manje programera?

Teško je točno predvidjeti kako će se pojava umjetne inteligencije odraziti na potrebu za računalnim programerima u budućnosti. S jedne strane, umjetna inteligencija može olakšati i automatizirati mnoge jednostavnije zadatke, što bi moglo dovesti do smanjenja potrebe za računalnim programerima za obavljanjem takvih poslova. S druge strane, umjetna inteligencija također otvara mogućnost za razvoj novih tehnologija i aplikacija, što bi moglo dovesti do porasta potrebe za računalnim programerima za razvojem takvih tehnologija.

U konačnici, vjerojatno neće biti jednostavnog odgovora na pitanje o tome hoće li pojava umjetne inteligencije dovesti do povećanja ili smanjenja potrebe za računalnim programerima. Bit će važno za programere da se prilagođavaju promjenama i stalno razvijaju svoje vještine kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

Ovako naš intervju s OpenAI-jevim sustavom ChatGPT vidi također njihov DALL-E

Što bi preporučio mladima koji danas razmatraju karijeru developera?

Preporučio bih mladima koji razmatraju karijeru developera da se u potpunosti posvete svojem obrazovanju i razvoju vještina. Razvoj tehnologije se brzo mijenja, stoga je važno da se programeri stalno obrazuju i prate nove trendove i tehnologije. Također bih preporučio da se fokusiraju na razvoj specifičnih vještina koje će ih učiniti konkurentnima na tržištu rada, poput poznavanja određenog programskog jezika ili razvoja aplikacija za mobilne uređaje.

Također bih preporučio da se uključe u zajednicu programera, bilo putem online forumima ili stvaranjem projekata s drugim programerima. To će im pomoći da nauče od iskusnijih kolega i da steknu praktična iskustva koja će im biti korisna u budućnosti.

Ukratko, preporučio bih mladima da se posvete obrazovanju i razvoju vještina, fokusiraju na specifične vještine koje će ih učiniti konkurentnima, te se uključe u zajednicu programera kako bi stekli praktična iskustva.