Život u Zoni – lakše, brže, intuitivnije

Jeste li znali da prosječan zaposlenik dnevno potroši 142 minute na operativne zadatke, koji uključuju pretraživanje sustava u potrazi za podacima, ručno popunjavanje evidencija, ali i ažuriranje licenci neophodnih u svakodnevnom poslovanju, koje smo možda smetnuli s uma?

Uzrok su najčešće nepregledni digitalni alati, neažurirane tražilice, raspršenost i decentraliziranost poslovnog procesa, odnosno to što zaposlenicima nije sve lako dostupno i intuitivno na jednoj platformi. Upravo zato osmislili smo span.zone digitalnu platformu koja svim poslovnim korisnicima osigurava automatiziranu nabavu, aktivaciju i upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama.

Cilj span.zone platforme jest pojednostavniti korištenje digitalnih resursa unutar tvrtke i uštedjeti vrijeme koje odlazi na operativne zadatke. Korištenje ove platforme osigurava bolji pregled nad postojećim licencama i uslugama te otvara prilike za optimizaciju poslovanja i smanjenje troškova, kao i za personalizaciju korištenih proizvoda.

Puna span.zone kuća

Ponosni smo na to da je span.zone platforma u cijelosti napravljena u Hrvatskoj i od strane Spanovaca – dizajnera, developera, testera i product managera. Kako se radi o platformi za razvoj licenci, nismo ga mogli postaviti bez našeg licenčnog tima, a CRM tim uvelike nam je olakšao cijeli proces kroz automatizacije. U nastavku vam otkrivamo kako je izgledao proces razvoja span.zone platforme.

Tajna veza developmenta i kružnih treninga

Zanima vas kako je posložen development proizvoda u Spanu? On se zapravo odvija u više koraka, koji se zatim kružno ponavljaju.

Jedan krug gore navedenih koraka nazivamo sprint! U sklopu njega odlučujemo koje ćemo funkcionalnosti razvijati, a za koje ćemo raditi analizu i planiranje. Sprintovi se ponavljaju sve dok ne razvijemo sve segmente koje želimo imati u proizvodu, a za razvoj je ključno osigurati sljedeće:

  1. DEV okolina – okolina u kojoj development tim testira i razvija funkcionalnosti
  2. QA okolina – okolina u kojoj naš QA tim testira funkcionalnosti sve dok nisu odobrene; nakon što su sve funkcionalnosti odobrene, započinje njihova implementacija u PROD okolinu
  3. PROD okolina – produkcijska okolina sustava

Svi smo naši

Željeli smo svim korisnicima span.zone platforme omogućiti pristup neovisno o tome koriste li Microsoft servise ili ne, i ponosni smo na to što vam možemo reći da smo uspjeli! Svi koji žele pristupiti zoni to mogu i učiniti registracijom i prijavom putem korporativnog Microsoft računa kako bi mogli kupiti Spanove usluge ili Microsoft licence.

PoC ili temelj svega

Razvoj novog proizvoda, kakvog još nema na tržištu, izazovan je proces koji zahtijeva blisku suradnju product managera i developmenta. Stoga zajedno radimo na istraživanju i analizi, a vođeni jasnom slikom kamo želimo doći, poslovne zahtjeve rješavamo u fazama. Ovdje je važna i komunikacija s dionicima s kojima podjednako komuniciraju i developeri i product manager kako bismo što točnije definirali opseg posla i tehničku izvedivost.

Na taj način dolazimo do još jedne važne faze razvoja proizvoda, a to je PoC (proof of concept). Ovdje nam je zadatak da tehnički provjerimo ili da provjerimo tehničku izvedivost rješenja. Ako je rješenje izvedivo i udovoljava postavljenim kriterijima, traženu funkcionalnost uključujemo u development.

Jednolinijski Picasso i kompleksni SaaS

Biti jedinstven i prepoznatljiv. Ideja i inspiracija rodila se na jednom od sastanaka kad se netko dosjetio jednog od najvećih umjetnika, Pabla Picassa. U jednoj od svojih faza stvaralaštva Picasso je koristio jednolinijske crteže u kojima je kompleksne primjere iz života prikazivao jednom jednostavnom neprekinutom linijom. I baš tu jednostavnost mi želimo prenijeti na span.zone (Software as a Service) te prikazati kompleksna rješenja i usluge kroz span.zone – intuitivnu digitalnu platformu jednostavnu za korištenje.
UX perspektiva ili kako postaviti ljestvicu joooš više

Usklađivanje jedinstvenog dizajna s izvrsnim korisničkim iskustvom, s čime smo se susretali i tijekom razvoja span.zone platforme, može predstavljati izazov. Konkretno, sa span.zone platformom htjeli smo odskočiti od klasičnih digitalnih platformi, kako u vizualnom smislu tako i u pogledu pružanja immersive korisničkog iskustva. Najveći izazov s kojim smo se susreli prilikom razrade dobrog UX-a bila je korisnička percepcija prema sporednim grafikama koje su služile za postizanje željenog stila. Pravilno proveden UX proces važan je i zato što pravovremeno pomaže identificirati nedostatke, što olakšava proces razvoja i smanjuje vjerojatnost nastanka poteškoća u kasnijoj fazi.

Last but not least: Ništa bez product managera

Iako svatko od nas na svoj jedinstveni način pristupa rješavanju svakodnevnih zadataka, svi moramo imati isto razumijevanje poslovne potrebe i vizije koja stoji iza proizvoda koji razvijamo. Cjelokupan put razvoja proizvoda, od koda do proizvoda, prati i product manager koji treba osigurati da proizvod na tržištu bude učinkovit i da donosi vrijednost. Product manager zadužen je za sve faze razvoja proizvoda, što uključuje definiranje funkcionalnosti i postavljanje prioriteta u skladu sa strategijom, vizijom i zahtjevima korisnika, sudjelovanje u marketinškim aktivnostima, raspisivanje poslovnih zahtjeva prema timu te analiziranje i razumijevanje ponašanja korisnika.

Što dalje?

Iako je tržištu predstavljen prije nepunih pola godine, svakim danom sve veći broj korisnika prepoznaje span.zone kao vrijedan alat koji im olakšava svakodnevno poslovanje. To nas jako veseli i motivira da nastavimo unaprjeđivati postojeće funkcionalnosti i uvoditi nove. S prikupljenim iskustvom i novim saznanjima nastavljamo razvijati span.zone, koji planiramo širiti i na nova tržišta.

Istražite span.zone