CROZ donacijom pomaže Inkluzivnu farmu kod Petrinje

U ožujku ove godine CROZ, partner .debuga, je započeo suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSISMŽ) na projektu Inkluzivne farme. Nakon razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, odlučili su svoju energiju usmjeriti na pomoć osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Mnogima je od njih tih nekoliko sekundi potresa, uz sve dobro poznate probleme, donijelo i dodatni stres – prekinute su terapijske aktivnosti, zaustavljeni su program potpore, uništeni su prostori u kojima su se osjećali sigurno i zaštićeno, u živote se uselila iznenadna i velika nervoza.

“Znajući od ranije za neke od aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, kontaktirali smo ih i vrlo brzo smo shvatili da kroz suradnju s njima na projektu Inkluzivne farme možemo najbolje pomoći ovom dijelu populacije”, kažu iz CROZ-a.

Projektom Inkluzivne farme nastoji se pružiti psihosocijalna podrška djeci i mladima s invaliditetom kroz program poludnevnog boravka na farmi. CROZ donira sredstva za izgradnju centra za odmor od skrbi (ili poludnevni centar), u kojem će djeca i mladi s poteškoćama moći sudjelovati na radionicama kao što su obrada i priprema povrća i aromatičnog bilja. Sanacija i izgradnja novog objekta počinju 21.4., a poludnevni centar bit će spreman za prve korisnike u rujnu ove godine.

Evo što o suradnji kaže Dijana Smajo, predsjednica UOSISMŽ: “Kad živiš u zajednici koja nema nikakve socijalne usluge za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom onda kroz Udrugu pokušavaš izgraditi “mjesto pod suncem” za sve. Nakon godina truda dvadesetak sekundi razornog potresa vrati te na početnu poziciju. Kako svaka nesreća donese neku sreću, tako je nama sreću donijela ekipa CROZ-ovaca koja nam se javila sa željom da nas upoznaju i podupru naš rad. Njima se svidjela ideja naše Inkluzivne farme koju su odlučili poduprijeti. Često se zapitam čime smo zaslužili takvu sreću da nas predivni ljudi podupiru i iznova nam dokazuju kako nismo sami i kako zajedno možemo sve. Hvala vam CROZ-ovci, uz vas Farma kreće rasti.

Mjesec travanj posvećen je podizanju svjesnosti o autizmu. Uz osobe s invaliditetom, UOSISMŽ broji i dvadesetak članova s dijagnozom poremećaja iz spektra autizma, koji će također na Farmi moći razvijati životne vještine i osobne kompetencije. Projekti poput Inkluzivne farme izrazito su važni za podizanje kvalitete života osoba s poteškoćama iz spektra autizma. “Vjerujemo kako će uspjeh ovog projekta značajno pridonijeti podizanju svjesnosti o autizmu u Hrvatskoj, te nam je i s te strane izrazito zadovoljstvo biti dijelom ovakve inicijative”, poručuju iz CROZ-a.