Digitalna agencija FIVE prodana za 250 milijuna kuna

Domaću digitalnu agenciju preuzet će multinacionalna kompanija Endava koja ima oko 7,5 tisuća zaposlenih u 33 ureda diljem svijeta

Još jedna velika poslovna priča stiže iz hrvatske IT industrije. Digitalna agencija FIVE (ranije poznata kao Pet minuta) danas je objavila kako je u potpunosti prodana američkoj kompaniji Endava, koja ima gotovo 7.500 zaposlenih u 33 ureda diljem svijeta, a sjedišta su joj u New Yorku i Londonu. Ovom akvizicijom Endava će proširiti svoje kapacitete u kreativnosti, dizajnu i isporuci inteligentnih digitalnih rješenja i iskustava, te povećati svoje sposobnosti u području strategije proizvoda i usluga za optimizaciju.

FIVE će, kažu, svojem novom vlasniku priskrbiti i širok raspon, primarno američkih, klijenata. Kompanije su to, primjerice, Rosetta Stone, Napster, Coinme, Penguin Random House, Marriott i McAfee. S njima su kroz partnerski odnos fokusirani na stvaranje novih izvora prihoda, privlačenje novih korisnika, te smanjivanje troška dobivanja novih korisnika – što je ključno za uspjeh digitalnih usluga u dugom roku.

Tvrtka Pet minuta osnovana je 2005. godine. Pokrenuo ju je Viktor Marohnić kao maleni developerski studio, a u prvim je godinama bilježila strelovit rast. 2010. godine pridružio mu se Luka Abrus, a danas FIVE zapošljava preko 220 ljudi u svojim uredima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci te New Yorku. Jedna je od najvećih digitalnih agencija i vodećih poslodavaca u Hrvatskoj.

Idealan spoj kultura i poslovnih modela

“Oduševljeni smo što ćemo postati dijelom Endave. Odmah u početku uvidjeli smo da si ‘kulturno’ odgovaramo i bili smo uzbuđeni što Endava pokazuje interes za naše ljude i osnovne usluge poput strategije proizvoda, dizajna i marketinga rasta. Postajanje dijelom veće platforme i udruživanje snaga s Endavom otvorit će još više prilika našim talentima i pružit će našim klijentima dodatne mogućnosti i kapacitete”, komentirao je osnivač FIVE-a Viktor Marohnić.

Luka Abrus, Viktor Marohnić i Sven Marušić

“Čast mi je izraziti dobrodošlicu FIVE-u u Endavinu obitelj. Oni su divan tim koji će nam donijeti nove vještine, posebice u području strategije proizvoda i optimizacije rasta, što mnogi od naših klijenata smatraju vrlo privlačnim. Dodatno, njihov ugled kao vodeće agencije u New Yorku koja ima centre za isporuku u Hrvatskoj u potpunosti je u skladu s našim poslovnim modelom i dodatno ojačava našu poziciju u regiji Adriatic”, poručio je CEO Endave John Cotterell.

FIVE je Endavi prodan u 100%-tnom udjelu, po cijeni od 250 milijuna kuna – što uključuje gotovinu, razmjenu dionica te buduće nagrade za uspjeh (earnout). U sklopu akvizicije dogovoreno je kako će partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić i nakon preuzimanja ostati na istim pozicijama unutar FIVE-a.

I ove će godine FIVE biti partner najveće developerske konferencije na ovim prostorima, .debuga.