FastStream je novi domaći Python AI okvir za streaming mikroservise

Hrvatski AI startup airt predstavlja FastStream: novu generaciju Python okvira za streaming mikroservise podržane umjetnom inteligencijom

Prepoznavši rastuće zahtjeve velikih poduzeća za obradom streaming podataka i inteligentnim rješenjima, hrvatski AI startup airt s ponosom najavljuje FastStream. Ovaj open-source Python okvir besprijekorno se integrira s vodećim streaming platformama kao što su Apache Kafka i RabbitMQ, pojednostavljujući razvoj skalabilnih i robustnih mikroservisa uz pomoć automatskog generiranja koda i prediktivnih modela.

Povezivanje jaza između AI-a i streaming platformi

“Kroz uspješnu suradnju s nekoliko velikih poduzeća na pilot projektima, postalo je jasno da prijelaz u produkcijsko okruženje zahtijeva besprijekornu integraciju naših prediktivnih modela i postojećih streaming platformi,” objašnjava Davor Runje, suosnivač airta. “S obzirom na prevlast Jave u streaming ekosustavu i dominaciju Pythona u AI-u, FastStream (prvotno nazvan FastKafka) je nastao kako bi povezao ove svjetove, odražavajući praktičnost modernih Python alata, ali izričito dizajniran za streaming servise.”

Dizajniran za velike sustave, podržan od zajednice

Runje nastavlja: “Nevjerojatan odgovor developerske zajednice samo ističe hitnu potrebu za alatom ove vrste. FastStream je već prešao 500 zvjezdica na GitHubu u samo par mjeseci od predstavljanja i prikupio značajnu količinu prijedloga i zahtjeva za novim funkcijama,, a sve to bez ikakvih promotivnih aktivnosti osim objava na Hacker Newsu, Redditu i vlastitim društvenim mrežama.”

Uključivanje povratnih informacija iz industrije

Iterativni razvoj okvira uključio je dragocjene povratne informacije od iskusnih developera u velikim poduzećima. Jedna takva suradnja je s Nikitom Pastukhovom, autorom Propan okvira, koji je pridonio svojim stručnim znanjem da se najbolje funkcije postojećih rješenja Propan i FastKafka integriraju u FastStream. “Ovaj suradnički pristup doveo je do robusnog i potpuno proširivog API-ja koji ne podržava samo Kafku, već i druge ključne streaming protokole kao što je Rabbit MQ,” kaže Runje.

Skalabilnost i održivost u središtu

Arhitektura FastStreama pojednostavljuje pisanje i održavanje kôda. To također znatno olakšava automatsko generiranje kôda, čineći ga idealnim izborom za poduzeća usmjerena na skalabilnost i dugoročnu održivost. “Naš prvi prototip može generirati cijelu aplikaciju — kompletnu s funkcionalnim i integracijskim testovima — samo na temelju kratkog opisa aplikacije. Ovakav pristup nam ubrzava integraciju naših prediktivnih modela i osigurava dugoročnost mikroservisa omogućujući predikcije podataka u stvarnom vremenu,” dodaje Runje.