Na zagrebačkom FSB-u otvoren Rimac kutak, za druženje uz Neveru

Rimac Automobili, inače od 1.11. dio novoosnovane tvrtke Bugatti Rimac unutar Rimac Grupe, zapošljavaju brojne inženjere koji su svoju struku stekli na Fakultetu Strojarstva i Brodogradnje (FSB), a karijeru razvili radeći na projektima kakvi se malo gdje u svijetu mogu pronaći – na najnaprednijim automobilima na svijetu i tehnologiji koja ih čini takvima.

U svojem nastojanju da obogate iskustvo studenata FSB-a, budućih inženjera od kojih će se neki, po završetku studija i pridružiti kompaniji, Rimac se uključuje u izradu kurikuluma, nudi studentske prakse i prilike za doktorske radove, sponzorira organizaciju Formula Student, pomaže u opremanju fakulteta i slično.

Donacija šasije Nevere

Najnoviji projekt uključenja u razvoj studentske zajednice je zasnovan na ideji donacije karbonske šasije i drugih elemenata Nevere, te računalnih razvojnih modela FSB-u. S obzirom na desetak prototipova koji su tijekom dugogodišnjeg razvojnog i homologacijskog procesa Nevere bili uništeni u crash testovima, Rimac je odlučio jednu šasiju donirati FSB-u, uz to studentima omogućivši pristup i uvid u podatke i razvojne modele vezane uz nju i sudarne strukture što je nešto što proizvođači automobila obično nikad ne dijele.

Riječ je o iznimno vrijednim računalnim modelima, koje su za potrebe razvoja Nevere godinama razvijali i svakim novim testom unaprjeđivali inženjeri u Rimac Automobilima. Svo to znanje sad je dostupno studentima – kako bi proučili modele i time dobili praktično znanje onog što u teoriji uče na fakultetu.

Rimac kutak

Uz donaciju karbonske šasije i razvojnih modela, tim u Rimcu odlučio je osmisliti dizajn prostora gdje je šasija izložena. S Fakulteta strojarstva i brodogradnje preporučeno je korištenje prostora površine 25m2 u visokom prizemlju južne zgrade (neboder), na kojem se dotad nalazila Index porta, stol i nekoliko stolica, te ploča za pisanje. Rimac tim uzeo je zadatak i samostalno dizajnirao novi prostor.

Rimac kutak zamišljen je kao mjesto za okupljanje studenata, za odmor, rad ili učenje, s kapacitetom 9 sjedećih mjesta opremljenih utičnicama, držačem za knjige i stručne časopise, a u kojem su izloženi karbonska šasija, nekoliko drugih dijelova Nevere i TV-ekran koji prikazuje razne testove iz razvoja ovog hiperautomobila.

Projekt je komentirao Martin Mikulčić, nekadašnji student FSB-a, koji je već 6 godina inženjer u Rimcu, a ovom prilikom je pripremio razvojne modele šasije i udarnih struktura:

“Nadam se da će studenti cijeniti priliku za pristup CAD i mesh modelima Nevere, na kojima sam, zajedno s kolegama, radio nekoliko godina. Riječ je o izuzetno detaljnim modelima, koje nijedna druga tvrtka u autoindustriji ne bi podijelila, ali mi vjerujemo da studenti mogu puno naučiti i želimo pomoći i otvoriti priliku za usvajanjem dodatnog znanja. Želimo studenima pokazati kako se proizvod razvija – od prvih ideja, preko modela i simulacija do fizičkog proizvoda i crash testa. Sve to se može naći u Rimac kutku.”

Dekan prof. dr. sc. Dubravko Majetić rekao je:

“Fakultet Strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu od samog početka surađuje s tvrtkom Rimac Automobili. Veseli nas činjenica da ta suradnja neprestano raste, a posebno nas veseli kada ugledne tvrtke poput Rimac Automobili ulažu u naše studente. Pored činjenice da pružaju vrhunske uvjete za praksu našim studentima tijekom studija, zajednički kreiramo sjajne projektne zadatke iz kojih proizlaze kvalitetni završni i diplomski radove. Ponosni smo na činjenicu i da tvrtka zapošljava značajan broj naših ponajboljih inženjera magistara strojarstva. Onim najboljima, kasnije omogućava i doktorski studij na našem fakultetu, što samo pokazuje da Rimac cijeni kompetencije naših završenih studenata i planski ulaže u kontinuirano obrazovanje svojih djelatnika. Hvala gospodinu Mati Rimcu i na ovoj pomoći studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i veselimo se nastavku po nama zaista sjajne suradnje fakulteta i tvrtke Rimac Automobili.”