IBM iX, digitalna agencija koja ruši predrasude i zapošljava sve više žena

Digitalna agencija IBM iX Hrvatska nedavno je obilježila veliki uspjeh u povećanju broja talenata s naglaskom na prihvaćanju različitosti, pa ćemo se na to osvrnuti povodom današnjeg Dana žena

IBM iX Hrvatska, vjerni partner .debuga, u zadnje vrijeme zapošljava sve više IT stručnjakinja. S današnjim danom tako zaposlenice ove uspješne digitalne agencije čine više od 30% ukupnog broja zaposlenih. Ako ove brojke usporedimo s hrvatskim prosjekom od samo 14% žena u tehnološkom sektoru, rezultati su time još bolji.

Prema riječima IBM iX-ovih specijalista za zapošljavanje, Jele Ravnjak i Luke Zlatića, izuzetno nizak broj zaposlenih žena u tehnološkom sektoru rezultat je etiketiranja: “Do predrasuda i stereotipa često dolazi radi prirodne potrebe za pojednostavljivanjem svijeta i ljudi koji nas okružuju, njihovom kategorizacijom ili neopravdanim zaključivanjem o čovjeku na osnovi poznavanja manjeg broja njegovih osobina koje se potom pretjerano generaliziraju na čitavu osobu”, kaže Luka Zlatić.

“Jedan od načina suzbijanja predrasuda i stereotipa jest svakako rad na osvještavanju postojanja i nelogičnosti ovih pristranosti, te uključivanju više kandidatkinja u selekciju. Veća izloženost osobama koje nisu “tipične“ za određeno okruženje, otvara priliku za oblikovanjem mišljenja o kandidatima na osnovi opažanja njihovog ponašanja u selekciji, a ne zbog djelovanja predrasude ili stereotipa”, dodaje Jela Ravnjak.

Jela Ravnjak

Iz IBM iX tima naglašavaju da nastavljaju rasti u razinama stručnosti i staža njihovih kolega. Iznimno je važno, poručuju, da spomenuto ne ostane samo na riječima, već i da postoji volja primijeniti ove prakse, što je slučaj u njihovoj kompaniji: “Kroz kvalitetnu selekciju, u sklopu koje procjenjujemo živi li kandidat vrijednosti koje su nama važne – uključenost, tolerancija i timski duh – stvaramo ugodnije radno okruženje u kojem svatko može biti ono što jest, bez obzira na spol, rod ili druge karakteristike!“, istaknuli su.

Developerice i njihove pozicije

Od ukupnog broja, najveći broj zaposlenica IBM iX-a danas se nalazi u odjelu digitalnih platformi za frontend i java tehnologije, quality management i scrum master, uključujući i vodeće pozicije unutar tih odjela.

Vrlo važnu ulogu u IBM-u iX ima odjel Diversity and Inclusion, koji nadmašuje različitosti te kreira inicijative, učeći o različitostima i podršci koja je nužna za pozitivno radno okruženje i daljnji razvoj svih zaposlenika kao i svih budućih kandidata. Razlika nema ni po pitanju plaća, tako da zaposlenice primaju istu plaću kao i njihovi muške kolege.

Ukoliko je napredak i zajednički rast dio i vaše motivacije, IBM iX Hrvatska poziva vas da provjerite trenutačno otvorene pozicije i pridružite im se. Sve aktualne prilike provjerite na debug.hr/jobs.