Include će na .debugu demistificirati IoT

Pri spomenu Interneta stvari, vjerojatno prvo pomislite na kućne uređaje koji su odavno prisutni u našim domovima, iako samo kroz pametnu televiziju, dok neki odlaze korak dalje i u potpunosti automatiziraju cijelu kuću u svrhu bolje kontrole, komfora, ali i uštede energije.

Sami gradovi ogromni su potrošači energije i daleko kompliciraniji sustavi od pametnih kuća. Internet of Things (IoT) se može uvesti u svaki vid funkcioniranja grada, ne samo zbog znatnih ušteda na energiji i novcu, već i da samim građanima život učini ugodnijim.

IoT za gradove

Trenutačno se nalazimo u “zlatnom dobu” razvoja tehnologije kad je uz pomoć umreženog hardwarea i softwarea moguće postići što god zamislite. Jedino ograničenje su vrijeme i sredstva uložena u razvoj. Iz tog se razloga tvrtka Include među prvima prihvatila istraživanja mogućnosti unaprjeđenja funkcioniranja gradova i izbacila na tržište IoT paket uređaja zapakiran u jedan proizvod poznat kao pametna klupa. Iskustva korisnika i reakcije tržišta su vrijedne informacije koje također utječu na budući razvoj.

Neki od izazova pred gradovima na čijim se poboljšanjima radi uz pomoć big data i IoT tehnologija su mobilnost građana, upravljanje energijom, javnom rasvjetom, otpadom, dostupnost Interneta, ciljano oglašavanje i drugi.

Steora Standard pametna klupa

Kamere, senzori, rasvjeta

Jedna od bitnijih IoT komponenti koja se već nalazi u pametnim klupama su i kamere, koje uz pomoć algoritama računalnog vida prepoznaju što se nalazi u njihovom okruženju. Trenutačno takve mogućnosti u Includeu koriste za 360° video nadzor i ciljano oglašavanje, no gradovi poput Singapura već koriste sličnu tehnologiju za prepoznavanje pušenja na zabranjenim mjestima ili bacanje otpadaka na ulicu.

U sve klupe je također ugrađena javna rasvjeta čiji rad regulira nekoliko drugih senzora ugrađenih u pametnu klupu, poput napona sa solarnih ćelija. Modeli čije napajanje ovisi isključivo o vlastitim solarnim panelima i baterijama, osim vlastitih senzora vlage, temperature i solarnog zračenja, također imaju informaciju o vremenskoj prognozi za iduće dane, tako da su samostalno u stanju odlučiti hoće li štedjeti energiju ili raditi u punom vremenu sa svim komponentama uključenim.

Sva dosadašnja iskustva Include će koristiti i u budućem razvoju kompletnih gradskih pametnih rasvjetnih mreža.

Automatsko uočavanje kvarova

Include R&D odjel

Jedan od najčešćih IoT projekata na razini gradova je mjerenje kvalitete zraka za koje su dostupna open source hardware i software rješenja. No za prikaz podataka s više od 15 senzora unutar svake pametne klupe, te s preko 1300 jedinica prodanih diljem svijeta bilo je potrebno izraditi vlastitu platformu za prikupljanje i prikaz podataka. Kako se radi o kompleksnom sklopu elektronike i kako se svaki elektronički element može pokvariti, tako je među većim izazovima bilo automatsko uočavanje kvara, po mogućnosti prije nego prouzroči zastoj u radu.

Kako u praksi uočiti radi li se o stvarnom kvaru ili je riječ o vanjskom utjecaju, poput nedostupnosti telekom operatera, što s prikupljenim podacima dok Internet nije dostupan, kako umrežiti pametne klupe, te više o iskustvima u razvoju IoT mreže na .debug konferenciji govorit će Alen Purtić iz tvrtke Include, zadužen za razvoj backend sustava.


Više o svemu saznajte na .debug konferenciji 12. i 13. prosinca 2019.