Najbolji poslodavci u 2023. su Infinum, Productive i Kodilion

Na kraju još jedne kalendarske godine doznali smo tko su najbolji poslodavci u Hrvatskoj te u kojim tvrtkama rade angažirani i zadovoljni radnici

Na svečanosti održanoj u Hotelu Zonar u Zagrebu, portal MojPosao proglasio je Najbolje poslodavce u Hrvatskoj, temeljem rezultata Pulser – Istraživanja zadovoljstva zaposlenika.

Najbolji od najboljih

Tvrtke su svrstane u 3 kategorije ovisno o veličini prema broju zaposlenika: male (20 do 50 zaposlenika), srednje (51 do 250 zaposlenika) te velike (251 ili više zaposlenika). Tvrtke s manje od 20 zaposlenika mogu provesti istraživanje, ali ne ulaze u izbor najboljih.

Najbolji poslodavci u 2023. u kategoriji velikih tvrtki su:

  1. Infinum d.o.o.
  2. ZUBAK GRUPA d.o.o.
  3. Rimac Technology d.o.o.

U kategoriji srednjih tvrtki najbolji poslodavci su:

  1. The Productive Company d.o.o.
  2. Ars Futura d.o.o.
  3. Porsche Digital Croatia d.o.o.

Najbolji poslodavci u kategoriji malih tvrtki za 2023. godinu su:

  1. Kodilion d.o.o.
  2. Netgen d.o.o.
  3. Pontis Technology d.o.o.

Također, sve tvrtke koje prvi put sudjeluju u istraživanju ulaze u konkurenciju za priznanje Best new entry, a ovogodišnji dobitnik je tvrtka Pontis Technology d.o.o.

Osim po veličini tvrtke se promatraju i unutar djelatnosti u kojoj posluju. U djelatnosti Informacijskih tehnologija najiznimniji rezultat ostvarila je tvrtka The Productive Company d.o.o., u proizvodnji MICRO-LINK d.o.o., dok je u djelatnosti trgovine najbolji rezultat postigla tvrtka ZUBAK GRUPA d.o.o.

O istraživanju

Ove godine je u istraživanju sudjelovalo 39% srednjih, 35% malih, 21% velikih i 5% mikro tvrtki te više od 7.100 zaposlenika, što predstavlja značajan udio od ukupno 10.000 radnika koliko zapošljavaju tvrtke sudionice istraživanja.

Prosječna ocjena svih tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju iznosi 3,29 (od mogućih 4), što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je prosječna ocjena bila 3,35. Zaposlenici su i ove godine najvišim ocjenama ‘nagradili’ Radne uvjete i Izazovnost radnih zadataka, dok najviše prostora za napredak poslodavci imaju u području Osobnog rasta i razvoja zaposlenika te Organizacije rada.

S druge strane, upravo su kategorije Organizacija rada i Osobni rast i razvoj te Uključenost u donošenje odluka ono što najbolje poslodavce čini iznimnim, odvajajući ih od konkurencije.

Koliko radnika je angažirano?

Dio upitnika obuhvaća i mjerenje angažiranosti zaposlenika, odnosno njihove motivacije da dodatno doprinose razvoju i rastu tvrtke u kojoj rade. Sveukupno gledano, 39% zaposlenih je angažirano, dok 58% radnika ne pokazuje izražen interes za davanje dodatnog doprinosa razvoju tvrtke. Dozu prijeko potrebnog optimizma pronalazimo u podatku kako je svega 2% radnika nemotivirano.

Postotak angažiranih radnika kod Najboljih poslodavaca, odnosno u tvrtkama dobitnicama nagrada, je kudikamo veći te iznosi visokih 73%.

Jesmo li lojalni i skloni preporučiti našeg poslodavca drugima?

Istražena je i lojalnost radnika u Hrvatskoj, provjeravajući jesu li spremni preporučiti svoje radno mjesto ili tvrtku obitelji i prijateljima.

Osobe koje su entuzijastične u preporuci svog poslodavca smatramo “promotorima”, one koje su neodlučne označavamo kao “pasivne”, dok su radnici s izraženim neprijateljskim stavom prema preporuci svog poslodavca klasificirani kao “kritičari tvrtke”. Među sudionicima istraživanja, otkriveno je 52% promotora i 34% pasivnih radnika, dok 14% zaposlenih izražava kritički stav prema svom poslodavcu. Kao i ranije, Najbolji poslodavci zapošljavaju veći broj promotora u odnosu na prosjek istraživanja.

Usporedno s ovim istraživanjem, tijekom godine provedeno je i nacionalno istraživanje s istim pitanjem, na oko 2.000 ispitanika, a rezultati su gotovo dijametralno suprotni – na nacionalnoj razini imamo samo 12% promotora, 23% pasivnih radnika te čak 65% kritičara.