Najbrže rastuće tech tvrtke Srednje Europe: Aircash na 4. mjestu

Ove se godine na Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe prijavilo skoro 400 kompanija, čija prosječna stopa rasta iznosi 2.351%. Iz Hrvatske, najbolji je Aircash

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe, među vodećih se pedeset plasiralo ukupno 12 hrvatskih poduzeća iz Hrvatske, objavljeno je iz Deloittea. S gotovo 400 prijava, uključujući 30 iz Hrvatske, ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki Srednje Europe najkonkurentnija je u dosadašnjoj, 23-godišnjoj povijesti te inicijative.

“Moram priznati da sam mislio kako prošlogodišnji rekord nikada neće biti oboren. Činjenica da se to dogodilo tako brzo, snažno svjedoči o rastu važnosti tehnoloških tvrtki u gospodarstvu u cjelini”, Izjavio je Jiri Sauer, regionalni voditelj programa Deloitte Technology Fast 50 za Srednju Europu.

Na ovogodišnjem Deloitteovog natječaja tvrtke iz 9 država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije bile Poljska sa 17, Češka s 13 te Hrvatska s 8 plasiranih tvrtki. I ove godine na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: fintech (6); hardver (5); mediji i zabava (4); zdravstvo i znanosti o životu (2).

Hrvatski predstavnici

Iz Hrvatske se ove godine, dakle, na Deloittove liste plasiralo ukupno dvanaest tvrtki, od kojih osam u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih, četiri u kategoriji Companies to Watch. U posebnoj dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Stars) i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Aircash na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 5.998 posto, Devot Solutions na 19. (1.545 %), Netgen na 28. (1.113 %), Uprise na 35. (939%), CircuitMess na 40. (790%), Amplifico (Parklio) na 41. (749%), Async Labs na 42. (747%) te Cinnamon na 46. mjestu (649%).

U kategoriji “Companies to Watch” plasirali su se: Firefly Studio na 7. mjestu s rastom od 1.227 posto, Identity Consortium na 12. mjestu (838%), Brightdock na 20. mjestu (319%) te Hivetech na 22. mjestu (292%).

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prošle godine, predstavljene su tri hrvatske tvrtke: Axilis, Notch i Robotiq.ai. Zanimljivo je da je šest od osam tvrtki iz Hrvatske ostvarilo svoj prvi plasman u glavnom natječaju. Asinc Labs je ponovio prošlogodišnji uspjeh, dok je CircuitMess, koji je prošle godine ostvario plasman u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta, ove godine to ponovio i u glavnoj kategoriji.