Najjači poslodavci iz svijeta IT-a ovog tjedna na FOI-ju

Za 11. Tjedan karijera na FOI-ju ovog tjedna tražilo se mjesto više jer su studenti FOI-ja među najtraženijim kadrom na tržištu

Informatičari i ekonomisti, koji vrlo vješto kombiniraju svoje znanje s rano usvojenim poslovnim vještinama, a koje na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) dobivaju i od samih poslodavaca kroz work based learning model rada, među najtraženijim su kadrovima na tržištu rada. FOI ima 370 aktivnih sporazuma o suradnji sa svojim partnerskim tvrtkama, prvenstveno iz IT industrije. Za razliku od nekadašnjeg modela zapošljavanja koji se odvijao na način da poslodavci biraju svoje zaposlenike, za FOI-jevce sve više vrijedi obrnuti model po kojem studenti već pri kraju svog obrazovanja na FOI-ju biraju svoje poslodavce.

Posljednjih 10 godina intenzivno smo radili na uključenju poslodavaca u naše studijske programe i do danas je suradnja kroz stručnu praksu i work based learning ostvarena s više od 1000 tvrtki – poručuju organizatori

Velika prilika za to je i ovogodišnji 11. Tjedan karijera na FOI-ju, koji se s bogatim programom pitcheva i radionica te Karijernim špancirom odvija od ponedjeljka, 23. svibnja 2022. na FOI-ju, a i ove godine ga organizira jedan od prvih centara na visokoobrazovnoj instituciji u Hrvatskoj za organiziranu podršku studentima u Hrvatskoj – Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Centar je u okviru ovog događaja proslavio i svoj 10. rođendan, a slavlju su se pridružile i tvrtke koje su svoje sudjelovanje na eventu uspjele osigurati još početkom godine, i to u velikoj konkurenciji tvrtki iz Hrvatske i inozemstva.

Karijerni Špancir kao FOI-jev open office za poslodavce i studente

Najveća atrakcija Tjedna karijera sad je već dobro poznat ‘Karijerni špancir’ – mjesto za neformalno umrežavanje studenata i poslodavaca u FOI-jevom open office-u, gdje studenti FOI-ja biraju najatraktivnije studentske prilike (stručne prakse, ljetne škole, radionice i dr.) i vrlo često dogovaraju svoja prva radna mjesta. O tome govore i podaci koje je Centar prikupio na temelju iskustava bivših studenata FOI-ja – njih čak 71% zaposlilo se unutar samo 3 mjeseca nakon završetka fakulteta u željenoj tvrtki, odnosno više od 82% unutar prvih 6 mjeseci. Većina studenata FOI-ja započinje svoju karijeru tijekom studija i već na prvoj ili drugoj godini diplomskog studija započinju rad za neku od IT tvrtki u kojoj se i zapošljavaju nakon diplome. Svojim prvim zaposlenjem izrazito je zadovoljno čak 91% bivših studenata, što potvrđuje da je Tjedan karijera mjesto za najatraktivnije tvrtke iz svijeta IT-a i biznisa.

Pored ‘španciranja’, koji nosi prepoznatljiv varaždinski identitet i na kojem se predstavljaju partnerske tvrtke FOI-ja, tu je i 40 vrlo atraktivnih tematskih radionica u prostorima fakulteta i online pitcheva. Cilj je uključiti stručnjake iz prakse u FOI-jev inovativni nastavni proces rada, u kojem se naglasak stavlja na provedbu modela učenja kroz rad – work based learning i model rješavanja problemskih zadataka – problem based learning.

Studenti se prijavljuju kroz do sada jedinstvenu ‘CPSRK’ aplikaciju

Studentima FOI-ja ovo je već drugi Tjedan karijera u nepunih godinu dana (prošli je održan u jesen 2021.), a novost je i ta da se studenti prijavljuju kroz do sada u Hrvatskoj jedinstvenu aplikaciju ‘CPSRKapp’, razvijenu ove akademske godine FOI-jevom ekspertizom, u kojoj svaki student FOI-ja kreira svoj ‘poslovni’ profil i u kojoj su sadržane sve nastavne i izvannastavne aktivnosti koje Fakultet u suradnji s poslodavcima održava. Aplikacija je osmišljena kao ‘date site’ za studente i poslodavce, koji temeljem ostvarenih zajedničkih aktivnosti i kontakata međusobno ‘matchaju’, mogu se povezati te nastaviti poslovnu suradnju nakon studija, što predstavlja dodatan iskorak u ranom razvoju karijera FOI-jevih studenata.

Najaktualnije teme radionica za studente

ERP development, debuggiranje aplikacija, blockchain tehnologije, mintanje i stakanje NFT-ova, SEO optimizacija i pozicioniranje, UTM dijagrami, međunarodna razmjena podataka i kriptovalute, smart industry produkti, web aplikacije i web development, low code platforme i programi – to i još mnogo tema bit će ove godine aktualizirano kroz radionice za studente svih godina i smjerova na 11. Tjednu karijera, koji se održava na FOI-ju do 27. svibnja 2022.