Nastavak suradnje IBM-a iX i FOI-ja u Vili Oršić

Ulaganje u projekt obnove Vile Oršić nastavak je dugogodišnje suradnje IBM iX Hrvatska i FOI-a, čiji bivši studenti čine veliku većinu zaposlenika ureda u Varaždinu. Projekt ima za cilj jačanje hrvatske IT industrije kroz inovativne koncepte poučavanja

Jedan od najvećih svjetskih pružatelja digitalnih usluga, digitalna agencija IBM iX, učvrstila je svoju dugogodišnju suradnju s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu (FOI) ulaganjem u obnovu Vile Oršić. Radi se o vrlo vrijednom povijesnom zdanju iz 19. stoljeća, čijom je sveobuhvatnom obnovom Fakultet proširio svoje vlastite prostorne kapacitete, a tako i kapacitete najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu. Nakon ove zahtjevne obnove, Vila Oršić, tako postaje novi inkubator za razvoj istraživačkih potencijala i provođenje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti studenata i znanstvenika na Fakultetu.

Proširenje FOI-ja omogućit će unaprjeđenje postojećih studentskih programa te dodatno doprinijeti učvršćivanju fakulteta kao jednog od vodećih generatora visokoobrazovanih IT stručnjaka na području Varaždina, ali i cijele Hrvatske.

“Kada smo saznali o projektu obnove Vile Oršić, uvidjeli smo da je to idealna prilika da pokažemo podršku našem dugogodišnjem partneru FOI-u kroz sponzorstvo tehničke i ostale potrebne opreme. Zahvaljujući Fakultetu, grad je postavljen na vrh hrvatskog IT obrazovanja, pa time i privlačenje kompanija iz cijeloga svijeta”, kaže Mario Horvat, izvršni direktor IBM iX Hrvatska.

IBM iX

Ovo ulaganje prirodan je slijed postojeće suradnje IBM-a iX i Fakulteta organizacije i informatike. Naime, FOI, kao izvor novih znanja i vještina u IT području, bio je jedan od ključnih faktora za otvaranje prvog IBM iX ureda u Hrvatskoj.

“Izuzetno nam je drago da Fakultet kontinuirano raste uz snažan razvoj programa za prve karijerne korake svojih studenata. U IBM-u iX na prvo mjesto stavljamo ljude te snažno vjerujemo u suradnju i timski rad što utjelovljujemo kroz kulturu uključenosti i podrške. Vjerujemo da prostor IBM iX laboratorija, čija je namjena timski rad temeljen na  tzv. modelu učenja kroz rad (eng. WBL – Work Based Learning), utjelovljuje te vrijednosti”, istaknula je Samira Imsirovic-Kaya, CTO IBM iX DACH i izvršna direktorica IBM iX Hrvatska.

IBM iX

Posljednjih pet godina tvrtka bilježi izuzetno veliku stopu rasta, s uredima u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku, koju djelomično pripisuje partnerstvu i bliskoj suradnji s Fakultetom. Više od 60% zaposlenika IBM iX u Varaždinu čine ponosni bivši studenti FOI-a, a tijekom dugogodišnje suradnje, IBM iX Hrvatska podupirao je rad fakulteta kroz omogućavanje stipendija mladim talentima, sudjelovanje u gostujućim predavanjima, Tjednu karijera, „Workshop days-a“ te organizaciji studentskih praksi.

“Suradnja s Centrom za podršku studentima (CPSRK) Fakulteta smatramo izuzetno važnom te je iz nje proizašlo mnoštvo uspješnih suradnji i projekata. Studenti imaju priliku upoznati nas kao poslodavce i mentore alumnije koji su srž IBM-a iX”, naglašava Moreno Grgurić, izvršni direktor za digitalne platforme u IBM-u iX DACH i Hrvatska.

Osim ulaganja u inkubacijski prostor FOI-ja, Moreno Grgurić, član je Gospodarskog savjeta Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koje je nedavno održalo svoj prvi sastanak u novoobnovljenoj Vili Oršić. Sudjelovanjem u Savjetu, IBM iX ima važnu savjetodavnu ulogu u razvoju studijskih programa te osmišljavanju i provođenju inovativnih koncepata poučavanja na fakultetu.