Održano drugo izdanje Syntio Summer School

Hrvatska tvrtka Syntio, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Hrvatskoj koja se bavi podatkovnim inženjeringom, održala je drugo izdanje svog pripravničkog programa Syntio Summer School.

U ljetnoj školi sudjelovalo je 13 studenata FER-a, koji na ovaj način imaju priliku značajno se profesionalno usavršavati i napredovati te testirati postojeće znanje, uz pomoć dodijeljenih mentora, stručnjaka iz tvrtke Syntio.

“Syntio Summer School studentima omogućuje stjecanje praktičnog iskustva, uz korištenje znanja koje su stekli na fakultetu. Za njih smo odabrali obrasce podatkovnog inženjeringa koje najčešće koristimo u dizajniranju poslovne arhitekture te ih kombinirali kako bismo stvorili projekt na kojem će polaznici raditi u Cloud okruženju. Studenti, uz pomoć naših mentora, tako slijede naše razvojne standarde i u malim agilnim timovima rade na razvoju batch i streaming podatkovnih cjevovoda za ulaz podataka iz različitih izvora, pišu dockerizirane aplikacije, dizajniraju modele podataka, razvijaju BI reporte i pišu vlastiti CI/CD pipeline i infrastrukturu kao kod. Za većinu njih ovo je prvi put da imaju priliku raditi s alatima kao što su Kafka, Kubernetes, Terraform i rade u Cloudu. Nakon završetka trotjedne škole, svi bolje razumiju što su zapravo Data Engineering i DevOps i je li to nešto za što se žele specijalizirati u budućnosti”, istaknuo je Ivan Čeliković, principal konzultant i voditelj DevOps-a u tvrtki Syntio, te pozvao zainteresirane da se iduće godine prijave za sudjelovanje u trećem izdanju Syntio Summer Schoola.

Tijekom ovogodišnjeg Syntio Summer Schoola studenti su se upoznali s načinima rada, preferiranim tehnologijama, planiranjem i izvođenjem projekata. Zadatak je bio od samih temelja izgraditi vlastitu platformu za analitiku podataka u oblaku, pod budnim okom mentora iz tvrtke Syntio, koristeći važne principe kao što su IaC, verzija koda, CI/CD i automatizirano testiranje. Teme ovogodišnje škole bile su film, EURO i glazba.

Na listi The Financial Timesa Syntio je najbrže rastuća IT tvrtka iz Hrvatske i 55. među tech kompanijama u Europi. Od samog osnutka 2017. do 2020. godine rasli su za više od 600 posto. Tvrtka je osnovana u Zagrebu prije 5 godina, 2017. godine, a otad su otvorili urede u SAD-u i Danskoj i narasli na 100 zaposlenika.

Naslovna fotografija: Foto KSET