Pokrenuta Daytona, alternativa GitHub Codespacesu

Domaći tim, koji je pokrenuo razvojno okruženje u oblaku Codeanywhere, sada donosi i novo rješenje za upravljanje razvojnim okruženjima

Lansiranjem Daytone, poduzećima je sada na raspolaganju sigurna i fleksibilna alternativa GitHub Codespacesu za upravljanje razvojnim okruženjima. Pokrenuo ju je domaći tim koji iza Codeanywherea, pionira cloud IDE-a. Daytona nudi samostalno upravljana razvojna okruženja, posebno prilagođena zahtjevima velikih organizacija i reguliranih poduzeća.

Razvojno okruženje dizajnirana prema potrebama tvrtki

Iako postojeća rješenja za razvojna okruženja u oblaku poboljšavaju iskustvo razvojnih inženjera, ipak ne uspijevaju zadovoljiti mnoge zahtjeve poduzeća vezano za sigurnost, fleksibilnost i samostalno upravljanje. Do sada, tvrtke poput Ubera, Shopifya, LinkedIna, Eventbritea i drugih suočavale su se s strogim zahtjevima sigurnosti i efikasnosti bez odgovarajućih rješenja. Često su bile prisiljene samostalno razvijati prilagođena rješenja. Daytona premošćuje taj jaz nudeći organizacijama kontrolu nad njihovim razvojnim okruženjima, bilo na lokaciji ili u oblaku.

Daytona je od samog početka dizajnirana s potrebama tvrtki na umu, osiguravajući da poslovanje nije ograničeno na specifične alate ili dobavljače. Integrira se s postojećim sustavima i kompatibilna je s širokim spektrom platformi kao i alata za upravljanje izvornim kodom. Daytona nudi granularne kontrole pristupa, napredne sigurnosne značajke i mogućnost rada u hibridnim i multi-cloud okruženjima.

Prije službenog pokretanja, Daytona je već privukla pažnju i poslovanje kupaca iz industrija poput zrakoplovstva, bankarstva i telekomunikacija. Značajno, nekoliko tih kupaca se nalazi na cijenjenom popisu Fortune 500, naglašavajući kritičnu potrebu za razvojnim okruženjima koje nude standardizaciju i pouzdano iskustvo developera.

“Daytona omogućuje tvrtkama da povećaju produktivnost i ubrzaju inovacije, uz očuvanje sigurnosti i kontrole ključne za njihov uspjeh,” izjavio je Ivan Burazin, CEO Daytone. “Uzbuđeni smo što možemo ponuditi rješenje za standardizirana razvojna okruženja koje osnažuje poduzeća da optimiziraju svoj razvojni ciklus.”

Ivan Burazin

Prednosti Daytone

Središnja inovacija Daytone su standardizirana razvojna okruženja (Standardized Development Environment, SDE) koja objedinjuju iskustvo razvojnih inženjera. SDE automatiziraju pokretanje i upravljanje konzistentnim, sigurnim okruženjima. Razvojni inženjeri dobivaju zasebne, unaprijed konfigurirane radne prostore da odmah počnu s kodiranjem. Daytona SDE ugrađuje najbolje prakse dopuštajući fleksibilnost za personalizaciju vlastitih postavki.

Osnivači Daytone su originalni tim iza Codeanywherea, koji je 2013. godine bio pionir cloud developmenta, i imaju više od 30 godina kombiniranog iskustva u izgradnji alata za developere i cloud rješenja.

Ivan Burazin je suosnivač i glavni izvršni direktor Daytone. Prethodno je radio u Infobipu kao Chief Developer Experience Officer, osnovao jednu od najistaknutijih developerskih konferencija Shift i bio suosnivač Codeanywhere-a, jednog od pionira razvojnih okruženja u oblaku. Ivan je strastven oko osnaživanja developera i poboljšanja developerskog iskustva.

Vedran Jukić je suosnivač i glavni tehnički direktor. Ima desetljeća iskustva u softverskoj arhitekturi, automatizaciji i pojednostavljivanju developerskih procesa. Njegova je mantra “pojednostavi i rastereti razvojni proces”.

Goran Draganić je glavni arhitekt i suosnivač. S dubokim znanjem o DevOpsu i Kubernetesu, Goran je dizajnirao Daytoninu arhitekturu koristeći najnovije orchestration tehnike.