Programiranje prirodnim jezikom, iz kojeg AI stvara programski kod

San mnogih koji bi željeli da “računala slušaju njihove naredbe” jest da te naredbe mogu zadavati prirodnim jezikom, a da ih računalo potom shvati i provede u djelo. Na temelju ovakvih su želja nastali razni virtualni asistenti s kojima se može “pričati”, a sada postoji i rješenje koje naredbe zadane prirodnim (za sada samo engleskim) jezikom pretvara u linije programskog koda.

Ovo rješenje nastalo je u organizaciji OpenAI, naziva se Codex, i već u svojoj prvoj inačici djeluje prilično impresivno. Codex služi kao svojevrsni prevoditelj iz engleskog u neki od programskih jezika (Python, JavaScript, Go, Perl, PHP, Ruby, Swift, TypeScript…). U pozadini svega stoji poznati algoritam umjetne inteligencije GPT-3 koji služi za tumačenje prirodnog jezika, a potom novi sustav pokušava interpretirati naredbe onako kako bi ih programer napisao.

Vi pišete što želite, on programira

Autori kažu kako trenutačno Codex može točno razumjeti ono što od njega tražite u oko 37% slučajeva, no s ugrađenim svojstvom strojnog učenja taj će se postotak vrlo brzo povećati.

U demo videu ispod ove vijesti možete vidjeti kako je u Codexu moguće već sada izraditi jednostavnu igricu, i to samo opisujući ono što bismo željeli vidjeti na ekranu, ili se pak igrati s osnovnim funkcijama ispisivanja poruke “Hello world” na različite načine. Povrh toga što razumije osnovne naredbe i pretvara ih u kod, ovaj sustav može se povezati i s brojnim vanjskim API-jima i “naučiti” ih iskorištavati kako bi stvorio složenije programe.

OpenAI Codex dostupan je putem API-ja u javnoj beti, no isprobati ga mogu tek oni koji se prijave na listu čekanja i dočekaju svoj red. Naglasak je na poslovnim subjektima koji će nadograđivati sustav i na temelju Codexa izraditi neka nova, još bolja rješenja.

Demo video: izrada igre

Demo video: Hello world