Prosječna plaća programera u Hrvatskoj u godinu dana narasla za 1.500 kuna

Tomisav Grubišić, CEO kompanija Bornfight i Mediatoolkit te suosnivač agencije Degordian, izradio je opsežnu analizu hrvatskog tržišta radne snage kad su u pitanju programeri – jedno od najtraženijih zanimanja posljednjih godina. Prema njegovoj procjeni u Hrvatskoj trenutačno u programiranju radi oko 10 tisuća ljudi, a ova je analiza obuhvatila njih 3 tisuće, pa se može smatrati prilično reprezentativnom.

Podaci iz analize, dobiveni anketiranjem, pokazuju da je trenutačna prosječna neto plaća programera u Hrvatskoj gotovo 10.000 kuna, a ostvaruje se kad osoba ima u prosjeku 4 godine iskustva. Prošle je godine prosjek plaće bio oko 8.500 kuna, što znači da je samo godinu dana kasnije, za jednaku razinu znanja i iskustva, moguće zaraditi i 1.500 kuna više.

Originalni članak pročitajte na Bug.hr

Paušalci zarađuju 30% više

Kada govorimo o programerima ne možemo izostaviti niti rastući trend otvaranja paušalnih obrta putem kojih se ovakvi poslovi mogu obavljati. Grubišićeva je analiza pokazala da je oko 5% programera zaposleno u ovakvom aranžmanu.

Istraživanje je pokazalo da su 70% paušalaca seniori i leadovi te da oni u neto iznosu zarađuju 30% više nego programeri zaposleni u stalnom radnom odnosu. Konkretno, prosjek neto zarade senior i lead programera na ugovor o radu je 13.000 neto (bruto 2 za Zagreb je cca 24.000 kn) a prosjek senior i lead programera koji radi preko paušalnog obrta je 17.000 neto.

Cijela analiza dostupna je putem obrasca na ovom linku. Tomislav Grubišić bit će jedan od predavača na nadolazećoj developerskoj konferenciji .debug, gdje će detaljno razložiti kako i koliko zarađuju developeri u Hrvatskoj.


Više o svemu saznajte na .debug konferenciji 12. i 13. prosinca 2019.