Što i kako rade developeri u Aircashu, domaćem fintech startupu?

Intervju: Branimir Petrušić, CTO

Aircash je regulirana institucija za elektronički novac s odobrenjem izdanim od Hrvatske narodne banke koja vrijedi u svim zemljama članicama Europske Unije. Istodobno Aircash je simpatična i jednostavna mobilna aplikacija koja omogućava široki spektar financijskih usluga, od slanja i primanja novca iz zemlje i inozemstva, digitalnih plaćanja, usluge podizanja novca na bankomatima, a sve to bez potrebe za računom u banci. Isto tako, postali su partner tehnološke kompanije Mastercard te dobili status izdavatelja Mastercard kartica kao prva nebankarska institucija u Hrvatskoj.

Aircash ima i svoj developerski tim koji vodi Branimir Petrušić – pa smo s njime porazgovarali o tome što se i kako kod njih radi…

Branimire, predstavi nam za početak developerski tim Aircasha…

Na početku bih rekao da unutar odjela za razvoj imamo kvalitetne i vrijedne ljude koji posjeduju znanje, vole ga prenositi, ali i svakodnevno nadograđivati. U odjelu za razvoj nas je na backendu deset developera, dva su dizajnera koji se bave isključivo mobile dijelom dizajna dok na mobile developmentu imamo dva Android i tri iOS developera. Naravno, imamo i vanjski tim koji se bavi sistem administracijom. Mogu s ponosom reći da je tim iznimno povezan i da se svakodnevno razvija kako u osobnom, tako i u profesionalnom smislu.

Svoju fintech aplikaciju sami ste izradili. Koji su vam daljnji koraci u developerskom smislu?

Hrvoje Ćosić dao je inicijalnu ideju za Aircash i u tom je trenutku bilo važno okupiti dobar tim. Aplikaciju smo počeli od nule, a 2015. godine bio je “start new project” kao i sam početak razvoja. Aplikacija je najprije sadržavala osnovne funkcionalnosti kao što je slanje novca putem našeg partnera Ine, a funkcioniralo je na način da je korisnik imao mogućnost slanja novca s jedne benzinske postaje na drugu. Ubrzo nakon toga je omogućena uplata bankovnom karticom što bi značilo da pošiljatelj ne mora fizički odlaziti na Inu.

Velikom rastu u samo nekoliko godina, Aircash može zahvaliti razvoju svojih digitalnih usluga koje uvelike pojednostavljuju život i daju mogućnost brzog, jednostavnog i sigurnog načina plaćanja bilo kad i bilo gdje, a upravo smo na tome radili razvojem marketplacea gdje smo dodali brojne usluge. Najveći korak naprijed za današnju aplikaciju napravljen je u listopadu 2019. godine kada smo od Hrvatske narodne banke dobili licencu za elektronički novac što nam je omogućilo da zapravo postanemo ono što smo danas, aplikacija koja nudi korisnicima da raspolažu novcem iz Aircash aplikacije kada i kako god žele.

Branimir Petrušić

Kada govorimo o daljnjim koracima, svakako je to širenje na tržišta izvan Hrvatske i realizacija planova vezana uz Aircash marketplace (popis usluga dostupnih unutar aplikacije). Želimo svim našim korisnicima omogućiti dostupnost što većeg broja usluga koje se nalaze u Aircash marketplaceu.

U potrazi ste za novim kolegama? Kakav profil ljudi tražite?

Trenutno smo u procesu organizacije development tima. Idealna osoba posjeduje stručna znanja, a posebno nam je važno privući kolege koji će se jako dobro uklopiti u naš tim kada je u pitanju njihova osobnost. Zato prednost imaju oni koji su pristupačni i kreativni, željni učenja i razvijanja. Trenutno imamo otvorene pozicije za senior developere (Senior android i Senior backend developer).

Što bi istaknuo kao najveći izazov u dosadašnjem razvoju?

Svakim danom nastaju novi izazovi koje je teško uspoređivati, a svaki je u svom trenutku bio „najveći“. Akvizicija novih korisnika i intuitivnost procesa početni je izazov za svaku organizaciju, pa je tako bio i za nas. No prepreke uspješno savladavamo i ponosimo se jer naš tim sve rješava zajedničkim snagama.

Aircash Mastercad prepaid kartica namijenjena je za Internet kupovinu i plaćanje na prodajnim mjestima u cijelom svijetu bez naknada pri plaćanju i nadoplati kartice/novčanika te bez troškova održavanja

Što novi Senior Android Developer kojeg zaposlite može očekivati?

Svaki novi član našeg tima prolazi proces upoznavanja naših sustava i načina rada, zatim ga se postupno uvodi u projekt i njegovu kompleksnost. Mi sami definiramo svoj tempo, određujemo prioritete i fokusiramo se na njih. Sve što radimo je u službi Aircasha kao proizvoda i to je glavni benefit koji možemo ponuditi našim budućim Android Developerima. Projekt je izazovan i složen te smatram da je upravo Aircash odlično mjesto gdje se osoba može dalje razvijati u svojoj karijeri.

Kako izgleda dan u Airchashu, sigurno imaš neku zanimljivu anegdotu…

Rekao bih da ih ima više, ali podijelio bih jednu zanimljivu i svježu anegdotu. Prije otprilike dva, tri mjeseca izradili smo skicu tlocrta ureda, na kojoj je na simpatičan način prikazano gdje se koji tim nalazi.  Skica se nalazi u hodniku ureda kao svojevrsni putokaz no nedavno smo shvatili kako se puno toga na plakatu promijenilo. Od trenutka kada smo plakat izložili u hodnik tim se u kratkom roku povećao za veliki broj novih kolega, uredi su se proširili i razmjestili i gotovo više nitko ne sjedi na svom dosadašnjem mjestu. Takva promjena je sjajna i veselimo se svim budućim proširenjima tima, ali smo shvatili da više nema smisla izrađivati slične skice jer bismo je morali mijenjati na mjesečnoj bazi.

Trenutačno otvorene pozicije u Aircashu možete pogledati na njihovim stranicama.