Stručnjaci iz IT zajednice mogu postati i vaši mentori

Mentoring byte je volonterski program namijenjen pojedincima iz IT zajednice, onima koji žele podijeliti svoje postojeće znanje kao i onima koji žele ulagati u sebe i svoj daljnji razvoj

Prije godinu dana  četiri IT entuzijastice, Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško provodile su vikend u jednoj kućici na brdu u Lici te su razmišljale što nedostaje IT zajednici i kako joj pomoći u ovom trenutku. Taj vikend je nastala inicijativa Change Institute, a prvi projekt u sklopu ove inicijative je Mentoring Byte program. U ljeto prošle godine je pokrenut pilot projekt kako bi provjerile, koliki je interes za ovim programom, a nakon jako pozitivnih reakcija u 10 mjesecu je Mentoring Byte ugledao svjetlo dana.

Glavni cilj programa je pojedincima u IT-u pomoći da poboljšaju trenutne vještine, ali i nauče nove, upoznaju ljude sličnih interesa, dobiju savjet kako riješiti probleme s kojima se trenutno susreću, napreduju u svojoj karijeri, upoznaju nove industrije u kojima možda trenutno ne rade, ali i da se zabave za vrijeme trajanja programa te nauče jako puno o sebi.

No, najveća težnja je da se putem ovog programa proširi growth mindset ljudi, te potakne IT zajednica na međusobno pomaganje i dijeljenje znanja, jer jedino kroz dijeljenje znanja se može izgraditi snažnije društvo. Želi se izgraditi IT zajednicu gdje će biti sasvim normalno tražiti pomoć, ne samo unutar firme i od svojih kolega, nego i puno šire u zajednici.

Osnivačice programa su za vrijeme svoje karijere shvatile koliko je važno imati mentora, osobu koja će ih voditi ili dati savjet kad je to najpotrebnije, a tu osobu je jako teško naći. Također mentori koje su do sada imali su im jako puno pomogli. Cilj ovog programa je da je svakome u IT zajednici dostupan mentor kad mu je potreban i da ga može pronaći jako jednostavno, klikom na Mentoring Byte web stranici.

Što kažu trenutni korisnici programa?

Trenutno se u Mentoring byte bazi nalazi  više od 70 mentora koji žele podjeliti svoje znanje zajednici,a cilj je u ovoj godini imati bazu u kojoj je 100 mentora. U tijeku je i više od 50 mentoring procesa, a nove prijave stižu svakodnevno.

Smatram da mi je ovaj mentoring bio odskočna daska jer mislim da se možda ne bih usudila napraviti neke stvari da nije bilo mentorice I njenih motivirajućih riječi, a i znanja i savjete koje mi je s osmijehom prenijela.

Karla

Na kraju programa se osjećam puno kompetentnije jer smo ostvarili sve zadane ciljeve i zahvaljujem se mentorici na nesebičnom dijeljenju svog znanja i iskustva sa mnom, kao i na podršci u pronaslasku nove pozicije.

Martina

Mentoring Byte je jedno lijepo iskustvo gdje se upozna nove ljude s različitim interesima i poznanstva mogu završiti s prijateljskim ili poslovnim vezama.

Nina

U Facebook grupi se nalaze svi mentori i mentee te se tamo mogu razmijeniti iskustva o mentoriranju ili postaviti pitanja vezana uz područje za koje je osoba mentorirana.

Pokretačice ove inicijative najviše vesele pozitivna iskustva mentoriranih osoba koje su već završile proces, i kojima je ovaj program jako pomogao. U samo par mjeseci mentorirane osobe su pronašle novi posao, promijenile smjer svoje karijere, naučile nove vještine i jako proširile svoj networking.

Neki primjeri se mogu pročitati i na blogu.

Kako postati mentor ili mentee?

Prijave za mentore ili mentee (mentorirane osobe) su jako jednostavne te su moguće na ovoj web stranici. Tamo se prijavljuju i oni koji žele biti mentori i korisnici mentoriranja.

Idući korak je povezivanje mentora i mentorirane osobe i počinje mentoring program koji traje 5 mjeseci, odnosno 5 nalaženja, barem jednom mjesečno. Na mentoru i menteeju je da se nađu i više i češće ako žele.

Jedna osoba može biti mentor za određeno područje, ali također može biti mentee (mentorirana osoba) u nekom području gdje se želi razvijati.

Mentoring program pokriva razna IT područja kao što su programiranje, marketing, project i produkt management, prodaja, poslovanje, dizajn i brojna druga, tako da se i aktivnosti za vrijeme trajanja programa razlikuju ovisno o području za koje se mentoriranje odvija.