Uz ovaj besplatni alat prelazak na euro web developerima će biti lakši

Jednostavni i besplatni CROZ-ov alat HRK2EUR Converter omogućava dvojni prikaz cijena na webu u kunama i eurima, a u samo nekoliko klikova svatko ga može implementirati na svoju web stranicu

Ulaskom u Europsku Uniju 2013. godine, Hrvatska je pristala na obvezno uvođenje eura kao službene valute umjesto hrvatske kune. Prema trenutačnom nacionalnom planu, euro će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2023. godine. Jedna od glavnih obveza Hrvatske jest omogućiti državljanima prikaz dvostrukih cijena, u domaćoj i u novoj valuti. Svi proizvodi i usluge morat će biti označeni dvostrukim cijenama već od 1. srpnja 2022. sljedeće godine, odnosno šest mjeseci prije, ali i dvanaest mjeseci nakon što euro postane službena valuta u Hrvatskoj.

Svi IT sustavi koji prikazuju cijene u kunama morat će se prilagoditi novim odredbama. Za neke će ovo značiti tek manje promjene, ali kompleksni sustavi zahtijevat će značajnija ažuriranja i nadogradnje. Zamjena valuta sigurno će dovesti do mnogih promjena, a u CROZ-u su izradili alat koji bi prelazak na euro trebao olakšati mnogima.

Brzo, bezbolno i besplatno

Njihov HRK2EUR Converter je user-friendly alat koji bilo tko može implementirati na svoju web stranicu u samo nekoliko klikova. “Bilo da ste mali web shop ili veliko poduzeće, konverter će na vašem webu omogućiti automatski prikaz cijena u obje valute – kunama i eurima – bez dodatnog programiranja”, kažu iz CROZ-a.

Dovoljno je preuzeti ovaj alat s Interneta i u nekoliko klikova prilagoditi prikaz cijena na svojim web stranicama sukladno Nacionalnom planu zamjene hrvatske kune eurom. Preuzimanje alata potpuno je besplatno, ne zahtjeva programiranje i moguće ga je prilagoditi svojim potrebama.

Kada je ekipa CROZ-ovaca počela promišljati o dizajniranju ovoga alata, imali su na umu desetke tisuća postojećih web stranica i aplikacija u Hrvatskoj te programere koji će morati prilagođavati brojne aplikacije. Upravo zbog toga, odlučili smo objaviti alat kao open-source kako bi bio besplatan i što pristupačniji korisnicima. Na ovaj način želimo doprinijeti široj informatičkoj zajednici u Hrvatskoj te se nadamo da ćemo bar malo olakšati izazove koje promjena valute donosi u Hrvatsku. Autor rješenja je naš programer Josip Tomić koji je osmislio ovaj alat.

HRK2EUR Converter možete preuzeti na GitHubu ili NPM-u.