Vedran Križek iz Undabota najavljuje svoje predavanje na .debugu

Vedran Križek prvenstveno je developer koji se kroz godine profilirao u dizajnera IT rješenja i business analysta u Undabotu, gdje vodi odjel poslovne analize i funkcionalnog dizajna IT rješenja. Na .debugu će održati zanimljivo predavanje nazvano “Solution Design First”, pa smo tim povodom porazgovarali s njim…

Vedrane, predstavi se za početak našoj publici ukratko…

U računala sam se zaljubio kad sam ranih osamdesetih kao klinac vidio i isprobao automat s Galagom u foajeu bazena u Daničićevoj i kada sam od frenda u školi čuo da postoji nešto što se zove kompjuter i da na toj magičnoj stvari možeš imati više igara odjednom. To je zvučalo predobro da bi bilo istinito pa sam iskoristio svu moć koju tipični osmogodišnjak ima nad svojim roditeljima da se dočepam ZX Spectruma i da se svojim očima uvjerim je li ta nečuvena tvrdnja o više od jedne igre na mašini istina ili ne.

Ispalo je da je bila, i da sam se usput unutar tjedan dana navukao na računala i da sam ostao zakačen jednakim intenzitetom sve do danas. Prošao sam cijeli put od „bedroom codera” do CTO-a tvrtke od 80-tak zaposlenih, a trenutačno vodim odjel poslovne analize u tvrtki Undabot i živim u blizini nacionalnog parka Risnjak u Gorskom kotaru.

Koliko si dugo u Undabotu? Čime se tamo baviš?

U Undabotu sam formalno zadnjih cca godinu dana, ali surađujemo već sigurno 10-tak, još iz vremena dok sam bio CTO u tvrtki Trikoder. Trenutno vodim odjel za poslovnu analizu i dizajniram funkcionalna rješenja za krajnje korisnike i skupa s njima otkrivam što zapravo žele i trebaju te kako to često nije ista stvar.

Što te motivira, a što “ubija u pojam” kad je riječ o poslu?

Motivira me učenje novih stvari, isprobavanje novostečenih znanja u praksi te rješavanje praktičnih problema s tehnologijom, a u pojam me ubija sve što nije ovo ranije navedeno.

Na .debugu ćeš govoriti o Solution Designu, nasuprot UI/UX dizajnu. Možeš li u kratkim crtama reći što očekivati od predavanja?

Želio bih pojasniti da dizajn i UX/UI dizajn nisu sinonimi. Bez ikakve namjere da umanjujem važnost kvalitetnog UX/UI dizajna, pričat ću o tome kako je taj isti dizajn dio Solution design procesa i da ovisi o često previđenom i zanemarenom procesu definiranja „zadatka”, čiji vizualni aspekt UX/UI dizajn rješava. Predavanje je esencijalno o tom zanemarenom procesu i „moćima” koje možemo unlockati ako ga osvijestimo u svojoj organizaciji.

Kome je, dakle, ovo predavanje primarno namijenjeno?

Svima koje zanima razvojni proces softvera u širem smislu, a posebno dio tog procesa koji određuje što ćemo na kraju izdevelopati i „podariti” svijetu na korištenje.

Što nakon predavanja? Piće na vašem boothu, pa pravac u Gorski Kotar?

Tako nešto, do zime je još jedva 6 mjeseci, a drva se neće sama nacijepati i složiti. Osim toga imam i neriješene imovinsko pravne odnose s lokalnim medvjedom oko toga čija je zapravo kanta za smeće ispred mojih ulaznih vrata, a lik ne vjeruje toliko u argumentiranu raspravu koliko u vandalizam nad predmetom spora u mojoj odsutnosti, pa pokušavam izbivati sto kraće…

Vedranovo predavanje, i preko 60 ostalih, možete popratiti nabavite li online ulaznicu za .debug – ostalih više nema!

Kupi ulaznicu

999 kn

Ulaznica

250 kn

Studentska ulaznica

650 kn

Online ulaznica

200 kn

Studentska online ulaznica