10 najtraženijih IT pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu

Tehnološki sektor Ujedinjenog Kraljevstva treći je najveći na svijetu, a unatoč Brexitu ima nikada veću potražnju za novim zaposlenicima. Podaci otkrivaju što je tamo trenutačno najviše traženo

Britanska kompanija The Knowledge Academy, koja se bavi obrazovanjem profesionalaca, izradila je analizu trenutačno otvorenih radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu, s fokusom na tehnološki sektor. Taj sektor je, s vrijednošću većom od bilijun dolara, treći najveći u svijetu, nakon američkog i kineskog. Dvostruko je, primjerice, veći od njemačkoga i tri puta snažniji od francuskog tech sektora, a unatoč Brexitu ove je godine u UK zabilježen rekordan broj oglasa za otvorena radna mjesta u tom području.

Projektni menadžeri najtraženiji

Analiza o kojoj govorimo uzela je u obzir više od deset tisuća oglasa za poslove u domeni informacijskih tehnologija, pa izdvojila one najtraženije, kao i prosječne plaće za svako od analiziranih radnih mjesta. Istraživanje je pokazalo da se najviše traže Project Manageri, za što je tijekom godine bilo otvoreno 359 natječaja. Na drugom i trećem mjestu su developeri, i to za .Net i C#, a nakon toga dolazi nekoliko inženjerskih pozicija. U ovom pregledu top 10, najplaćenija pozicija jest ona Senior .NET inženjera, gdje su prosječna primanja gotovo 67.000 funti godišnje.

TOP 10 NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA OVE GODINE U IT SEKTORU UJEDINJENOG KRALJEVSTVA
# RADNO MJESTO PROSJEČNA GODIŠNJA PLAĆA
1 Project Manager £47,295
2 .Net Developer £53,169
3 C# Developer £61,435
4 Software Engineer £50,557
5 Infrastructure Engineer £44,777
6 IT Support Engineer £32,680
7 Senior.NET Software Engineer £66,776
8 IT Manager £45,877
9 IT Security Trainee £29,500
10 IT Support Technician £26,559

Kad je riječ o potrebnim vještinama, koje poslodavci ističu u svojim oglasima za tehnološke pozicije, ovo istraživanje kao prvih pet ističe upravljanje projektima, infrastrukturu, SQL, komunikacijske vještine te C#. I prema tim podacima vidimo da su projektni menadžeri trenutačno najtraženiji, tj. da se od kandidata najčešće traže komunikacijske i menadžerske vještine, uz one neizostavne, tehničke.

“Tražite li sličan posao, važno je na razgovoru za posao pokazati svoje vještine vođenja, komunikacije i donošenja odluka, koje su važne za upravljanje uspješnim IT projektima”, zaključuju istraživači u ovom slučaju.