Andrej Škegro, Omega software: Modernim tehnologijama do naprednih rješenja

U sklopu priprema za nadolazeći .debug popričali smo s jednim “geekom” i voditeljem razvoja iz Omega softwarea, kako bismo vam približili rješenja na kojima rade, tehnologije kojima se pritom služe te kakve stručnjake trenutačno traže

Za početak, možete li nam reći nešto više o sebi i svojoj aktualnoj poziciji u Omega softwareu?

Moje ime je Andrej Škegro, voditelj sam odjela razvoja u sektoru ERP/CD (Enterprise resource planning / Custom development). Na ovoj poziciji sam već nekoliko godina, a do tada sam radio kao razvojni inženjer. Moj zadatak kao voditelja je pomagati ljudima riješiti sve izazove koji im se nađu na putu, brinuti se o njihovim karijerama i motivaciji, a sa druge strane postići sve organizacijske ciljeve koje management postavlja pred mene. Softverska rješenja koja razvijamo su fokusirana na upravljanje financijama, imovinom i ljudskim resursima svake pojedine organizacije.

Koliki je i kako je strukturiran Vaš tim developera?

Sektor ERP/CD podijeljen je u dva odjela (odjel poslovne analize i odjel razvoja) te ga čini 5 timova. Odjel razvoja čiji sam ja voditelj čini 17 razvojnih inženjera koji nose titule junior, mid i senior razvojni inženjeri. Timovi su međusobno komplementarni te jedni bez drugih ne bi mogli uspješno funkcionirati. U razvoju softwarea nije dovoljno samo znati programirati nego i dobro razumjeti poslovni problem ali i krajnjeg korisnika. Proizvod koji isporučujemo mora biti lagan i intuitivan za korištenje, mora na uspješan i najjednostavniji način riješiti poslovni problem, a sve zajedno mora biti optimizirano na način da se izvršava na zadanoj okolini brzo i pouzdano.

Koji su ključni faktori uspjeha kada je u pitanju vođenje tima stručnjaka?

Ključni faktor u vođenju ljudi je osluškivanje njihovih potreba i usklađivanje istih sa mogućnostima i potrebama organizacije. Aktivno slušanje i razumijevanje svakog pojedinca omogućava mi da personalizirano pristupam svakome i za njega kreiram ugodno radno okruženje, a skupa s njima karijerni put koji će poticati njihov razvoj. Otvorena i transparentna komunikacija ključna je u našem odnosu, a jasni ciljevi i vizija pomažu u stvaranju unutarnjeg osjećaja uspjeha i pripadnosti. Da pojednostavim, nužno je dobro slušati, puno pažnje posvećujemo dvosmjernoj komunikaciji jer bez nje nema međusobnog povjerenja, a bez povjerenja nikada nećemo biti učinkoviti.

Što smatrate najprivlačnijim aspektom rada u vašem timu?

Najprivlačnijim aspektom rada u našem timu, ali i u organizaciji, smatram zanimljive projekte. S obzirom da smo enterprise firma, radimo velike i kompleksne sustave za naše korisnike. Prisutni smo u različitim domenama od turizma, ljudskih resursa, javnih registara, te samim time možemo ponuditi po nešto za svakog našeg djelatnika u domeni koja ga zanima. Naravno tu je i naš ERP proizvod BGA (Budgeting Government Accounting) za sve one koji vole proračunsko računovodstvo i financije, te se žele usmjeriti u razvoj produkta.

Veliko je zadovoljstvo vidjeti svoj kod i vlastite ideje i rješenja u produkciji, osobito na doista važnim poslovnim zadacima. Naravno, s obzirom da sam prvenstveno „geek“, sigurno kao privlačan segment našeg odjela istakao bih korištenje najmodernijih tehnologija, mogućnost napredovanja u znanju kroz razne radionice, edukacije i konferencije te certificiranje razvojnih stručnjaka u njima primamljivim područjima. Veliki dio zadovoljstva proizlazi i iz tima s kojim radim jer se međusobno podržavamo ali i izazivamo, pa treba držati korak.

Koje tehnologije trenutačno koristite u svom radu i kako one doprinose projektima?

Najveći trudi smo uložili u agilni pristup i metodologiju rada na projektima SCRUM.

SCRUM je agilna metodologija razvoja softvera koja naglašava iterativni pristup i timski rad, koristeći kratke cikluse razvoja poznate kao sprintovi. Timovi u SCRUM-u redovno komuniciraju i prilagođavaju se kako bi brzo reagirali na promjene i isporučili visokokvalitetan proizvod. Velika prednost rada sa SCRUM-om je što od projektnog zadatka do trenutka kada je pojedina karakteristika softvera u funkciji prođe vrlo malo vremena i svi se zajedno vrlo brzo možemo uvjeriti u opravdanost ideje ili zahtjeva.

Kada su razvojne tehnologije u pitanju Microsoft smo orijentirana firma pa sukladno tome koristimo Microsoft Teams i Outlook za kolaboraciju, DevOps za git i organizaciju posla, te na backendu .NET C# programski jezik, a frontend tehnologija je Angular. Imamo dvije interno razvijene tehnologije, Rhetos koji je DSL (Domain specific language) kao svojevrsni autogenerator koda i Angular library imena Floyd koji nam omogućava također frontend nastavak na Rhetos modele, a zajedno nam omogućavaju brži razvoj aplikacija (Rapid development).

Jeste li već prigrlili umjetnu inteligenciju? Pojavljuje li se ona u projektima koje razvijate ili vam je više pomoćnik u radu?

Naravno, ova godina je godina AI i nema tko ne priča o umjetnoj inteligenciji.

Što se tiče same primjene u Omegi, započete su određene aktivnosti na ovu temu, imali smo kućni hackaton gdje smo identificirali područja primjene, odrađen je pilot projekt te smo detektirali konkretna mjesta u našim proizvodima Centrix (DMS – uredsko poslovanje) i BGA (ERP – Budget Government Accounting) gdje bi uvođenjem AI-a kao asistenta u novim ili postojećim procesima osigurali dodatnu vrijednost našim krajnjim korisnicima.

Postoje li nove tehnologije koje planirate istražiti u skoroj budućnosti?

Tehnologije i alati koje nam stoje na raspolaganju mijenjaju se velikom brzinom. Dio posla je i praćenje novih tehnologija i pronalaženja načina kako novosti integrirati u naše proizvode. Naravno, tehnologija ne smije postati sama sebi svrha, nego moramo pronaći konkretno mjesto i razlog zašto ćemo je aplicirati, a to znači da naš krajnji proizvod mora biti bolji, jednostavniji za korištenje ili nova tehnologija mora omogućiti da ubrzamo razvoj i na taj način stvorimo dodatnu vrijednost i tvrtci ali i kroz uštedu novca ili vremena krajnjem korisniku naših rješenja.

Kako vidite budućnost vašeg odjela u kontekstu brzih tehnoloških promjena? (tu možemo spomenuti otvorene pozicije pa ih linkati)

Gledajući u budućnost, svakako nam je prioritet zadržati i graditi postojeće ljude u odjelu, te skupa s njima razvijati i graditi još bolja rješenja. Također, zadnjih godina imamo evidentan rast projekata i samim time očekujem kontinuirani rast i razvoj našeg odjela po pitanju ljudstva.

Trenutno tražimo iskusne razvojne inženjere, koji bi svojim iskustvom i drugačijim pogledom uveli neke nove, zanimljive poglede na trenutno stanje i doprinijeli razvoju jednog novog oblika našeg ERP/CD odjela. Otvorene pozicije možete pogledati na linku Karijere – Omega Software, a za developere su trenutno otvorene pozicije Full Stack programera (.NET C# i Angular), React developer, te Java developer.

Omega pruža stimulativnu radnu okolinu za svakoga, puno ulažemo u suradnju s IT zajednicom, akademskom zajednicom, ali i srednjoškolskim ustanovama poput recimo zagrebačkog MIOC-a u kojem smo kontinuirano prisutni. Velika i višedesetljetna tradicija je podrška informatičkim olimpijadama, a mnogi IT olimpijci su svoje mjesto pronašli u Omegi. Moram naglasiti i da naše kolegice čine gotovo polovicu svih zaposlenih na svim razinama.

Omega se bavi razvojem velikih i složenih informatičkih rješenja i ponekad je doista potrebno „zagrijati stolicu“, ali smo istovremeno i razigrani tim. Veličinom smo taman dovoljno veliki da pružamo stabilnu i dugoročnu karijernu priliku, ali dovoljno maleni da nas korporativne procedure i birokracija ne koči u poslu. Omega je tvrtka u kojoj možete puno naučiti, sudjelovati u razvoju nekih od najvećih i kritičnih poslovnih sustava u zemlji, a istovremeno biti dio sjajnog, dobro uigranog ali i razigranog tima.

Omega software predstavit će se i na .debugu 2024, provjerite detalje programa.

Kupi ulaznicu

250 €

Ulaznica

50 €

Studentska ulaznica

100 €

Online ulaznica

30 €

Studentska online ulaznica