Barrage Forge – program namijenjen studentima željnima novih znanja i vještina

Poučena dosadašnjim iskustvom i radom s postojećim i novim zaposlenicima, osječka IT tvrtka Barrage, pretvorila je svoje interne edukacije u program namijenjen studentima koji žele steći nova znanja i vještine te tako postupno ulaziti u poslovni svijet radeći na stvarnim projektima

Barrage je osječka IT tvrtka koja se bavi razvojem softverskih sustava po mjeri korisnika u web i mobilnom okruženju, projektiranjem, izgradnjom, održavanjem i optimizacijom podatkovnih centara te korisničkim uslugama podrške digitalnim proizvodima. Tijekom 6 godina uspješnog poslovanja, konstantno bilježi porast broja zaposlenih, a s obzirom da planiraju još više napredovati u budućnosti, svoje snage trenutno su usmjerili u “kovanje” novih mladih talenata iz područja softver inženjeringa. Odakle je došla ideja za pokretanje ovakvog programa, kako je program zamišljen i što nakon završetka programa neka su od pitanja na koja nam je odgovorio Ivan Rimac, CIO Barrage-a.

Kako je došlo do ideje za Barrage Forge?

“Kada sam bio student, uvijek sam htio u nekoj informatičkoj firmi odraditi praksu kako bih stekao znanja i vještine koje će mi pomoći u profesionalnom razvoju. Budući da je to bilo prije 15 godina i tada nije bilo mogućnosti prakse, bio sam nezadovoljan i pomalo razočaran što nemam gdje započeti s radom na stvarnim projektima.” – kaže Ivan te nadodaje: “Upravo iz tog razloga htio sam pokrenuti program u kojem ćemo svim studentima pružiti jednaku priliku za učenjem i razvojem vještina, gdje će zajedno s mentorom prolaziti kroz sve faze razvoja softvera s kojima će se kasnije susresti u svome radu.”

Kako je program zamišljen?

Postoje 3 dijela koja se međusobno nadograđuju jedan na drugi. Prvih 90 dana posvećeno je vođenim online edukacijama kojima je cilj približiti teoriju i objasniti na koji način razvoj softvera funkcionira. Nakon toga kreće se s dijelom specijalizacije na određenim projektima iz sfere frontenda ili backenda, ovisno za koji se dio student odluči, uz prijedlog mentora koji je uz njih od prvog do zadnjeg dana programa. I na kraju, student je spreman uz tzv. podršku iz sjene (engl. shadow engineering) raditi na projektu tijekom kojeg će njihov rad pratiti stariji i iskusniji kolege koje će mu biti podrška u radu na projektu u produkcijskom okruženju. Iako je program osmišljen za software inženjere, specijalizacija je moguća i za mobile development i SDET.

Što nakon završetka programa?

Nakon završetka programa, svim polaznicima koji su bili uključeni, nudimo mogućnost nastavka suradnje kroz studentski rad, stipendiranje, studentski rad + stipendiranje ili zaposlenje na puno radno vrijeme. Do sada smo ostvarili izvrsne rezultate jer smo na obostrano zadovoljstvo nastavili suradnju sa svim studentima koji su završili ovaj program.

Što studenti dobivaju ovim programom?

Prije svega – dobivaju jedno veliko iskustvo rada na stvarnim projektima s raznim profilima ljudi koje će im kasnije dobro doći u životu, odlučili se oni ostati u Barrage-u ili ne. Uz to, nadamo se da stječu i nove prijatelje s kojima će se nastaviti družiti i raditi dugi niz godina.

Koji programski alati se koriste za rad?

Obuka započinje s upoznavanjem alata koje koristimo – radi se o suvremenim backend i frontend  razvojnim tehnologijama kao što su Rust, Node.js i Vue.js te alatima za upravljanje razvoja softvera – Docker, Kubernetes i Gitlab.

Tko sve može sudjelovati u Barrage Forge programu i na koji način?

Prijaviti se mogu svi studenti koji studiraju na tehničkim i srodnim fakultetima iz cijele Hrvatske. Preferiramo studente završnih godina prvenstveno zbog toga što su već uhodani u fakultetske obaveze, ali se mogu prijaviti i studenti svih godina. Također moramo napomenuti da se mogu prijaviti svi koji se žele početi baviti programiranjem, a ne samo studenti. Prijava se može izvršiti putem otvorenog natječaja na našoj web stranici. Potrebno je poslati svoju prijavu s motivacijskim pismom i životopisom te nakon toga riješiti test koji ćemo poslati (o kakvom testu se radi može se vidjeti na gore navedenoj stranici i vježbati rješavanje prije same prijave).

Veliku i veselu ekipu Barragea imat ćete prilike upoznati i na .debugu!

Kupi ulaznicu

999 kn

Ulaznica

250 kn

Studentska ulaznica

650 kn

Online ulaznica

200 kn

Studentska online ulaznica