Damir Sabol: loše zakonsko definiranje paušalnih obrta tjera IT tvrtke iz Hrvatske

Vlasnik uspješnih domaćih IT tvrtki Microblink i Photomath Damir Sabol uključio se u veliku javnu raspravu o paušalnim obrtima i njihovom “poplavi” u informatičkom sektoru. U jednom dijelu javnosti pojavila se teza da je on na strani onih koji bi zabranili paušalne obrte, pa se na svojem Facebook profilu odlučio jasno svrstati tamo gdje zapravo spada.

Sabol je poručio kako ima mnogo iskustva s paušalcima i drugim oblicima zapošljavanja, te da u slučaju “pravih paušalaca” nitko neće imati problema – tj. ako radi kao pravi samozaposleni obrtnik, za više poslodavaca i samostalno.

S druge strane, “prikriveni paušalci” koji su definirani i zakonom kao oni koji rade samo za jednog poslodavca i ispostavljaju fakturu umjesto da primaju plaću, svojeg poslodavca stavljaju u nezgodan položaj i čine prekršaj. Kao glavnog krivca Sabol je izdvojio zakonodavca koji nije predvidio ovakav razvoj događaja, a tržište je, očekivano, situaciju u kojoj se može plaćati manji porez objeručke prihvatilo.

Njegovo rješenje – smanjiti poreze na plaće stručnjaka kako raskorak do paušala ne bi bio prevelik. To bi poslodavcima omogućilo slobodan odabir modela po kojem će nekog visokokvalificiranog radnika zaposliti ili angažirati.

Cijeli Sabolov osvrt možete pročitati u nastavku. Napomenimo i kako će Microblink i Photomath biti sudionici konferencije .debug na kojoj će se, među ostalim, govoriti i o ovim temama.

https://www.facebook.com/damir.sabol.1/posts/10158899291510760

 


Više o svemu saznajte na .debug konferenciji 12. i 13. prosinca 2019.