Deegloo: vođeni kvalitetom, podacima i mladim snagama

Jedan od partnera koji će ove godine prvi puta sudjelovati na .debugu je Deegloo, pa smo, kako bismo ih predstavili, popričali s Ivanom Lozićem, njihovim CEO-om

Za početak, predstavite nam Deegloo

Deegloo je poduzeće koje postoji 6 godina i trenutno broji 26 zaposlenika. Već od starta profilirali smo se kao tvrtka koja radi na kompleksnim enterprise rješenjima. Rad na takvim, većim projektima zahtjeva vještine i način razmišljanja koji kao cilj ima izgradnju dugoročno zdravih softverskih platformi. Nikad nam to nije bio problem – štoviše, uvijek smo na to gledali kao na izazov. Primjera radi, naši tipični zadaci često podrazumijevaju definiranje kvalitetne arhitekture rješenja ali i principe rada i tehnike testiranja koda kako bismo osigurali kvalitetu rješenja koje nerijetko treba služiti barem 10 godina. Stoga i od naših zaposlenika očekujemo da slijede našu filozofiju rada i cijene naše vrijednosti.

Osim želje da radimo na dugoročnim i kompleksnijim rješenjima, uvijek smo bili orijentirani na podatke kao temelj za generiranje dodatne vrijednosti. Upravo zbog toga, našim klijentima često nudimo uslugu obrade podataka kroz izgradnju ETL pipelinea i pohranu u odgovarajućem formatu kako bi isti bili spremni za efikasno generiranje insighta. Ponekad idemo i korak dalje – koristimo matematičke i statističke modele kao i tehnike strojnog učenja kako bismo iz podataka kreirali znanja koja bi inače ostala skrivena. Stoga imamo dva brenda. Jedan je Deegloo koji ima fokus na web i mobilni razvoj. Drugi je Digital Poirots koji se bavi isključivo s data science i data engineering projektima.

Kada objedinimo oba aspekta poslovanja, možemo reći da smo kao tvrtka sposobni izgraditi kompletno data-driven rješenje koje izvor vrijednosti temelji na podacima, ali istovremeno nudi prekrasno korisničko web ili mobilno iskustvo.

Ivan Lozić

Od samih početaka vezani smo za američko tržište i takozvanu dairy industriju. S vremenom se naše područje utjecaja proširilo na supply chain management i financijsku industriju. Tijekom godina rada razvili smo (za naše klijente) skup rješenja koji bi potpao pod definiciju “from farm to fork”. Drugim riječima, uspješno smo razvili rješenja koja se koriste na farmama, zatim rješenja koja upravljaju opskrbnim lancem da bi sirovi proizvod završio u postrojenjima za obradu i u konačnici na policama u malo i veleprodaji. S obzirom da je američko tržište dosta razvijeno, razvijeni su i mehanizmi zaštite marže pojedinog aktera u opskrbnom lancu. Kao tvrtka, razvili smo softverska rješenja koja omogućavaju farmerima i postrojenjima za obradu (često kroz mehanizam zadruga) zaštitu margine korištenjem usluga koje nude brokerske kuće – trgovanje vrijednosnim papirima.

U zadnje vrijeme nudimo usluge razvoja softvera i na domaćem tržištu. Trenutno, direktno ili indirektno radimo na projektima koji su vezani za banke koje posluju na hrvatskom tržištu, a tiču se procesa uvođenja eura.

Za kakve ste projekte specijalizirani?

Kroz našu filozofiju rada i ulaganja u znanja orijentiramo se prema data-driven složenijim rješenjima za enterprise segment tržišta. Ona često obuhvaćaju podatke kao ključan segment, a korisnicima se prezentiraju kao web i mobilne aplikacije.

S obzirom na raznovrsne profile osoba koje sudjeluju u razvoju, jedna smo od rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi uslugu izgradnje cjelokupnog rješenja koje podrazumijeva razumijevanje i rad sa podacima, tehnike strojnog učenja, izradu arhitekture rješenja, UI/UX dizajn, programiranje web i mobilnih sučelja kao i testiranje kako bi se osigurala dugoročna održivost i visoka kvaliteta.

Kako bismo dodatno osnažili segment poslovanja koji se bazira na podacima, bilo da se radi o malim ili velikim podacima, investiramo u partnerstvo sa jednim od vodećih cloud providera koji ima svoje predstavništvo i na domaćem tržištu. Cilj nam je da postanemo pouzdan partner i ekspert u domeni tehnologija i alata koji se koriste prilikom obrade podataka.

Koje tehnologije koristite?

S obzirom da se naši tipični projekti protežu u više različitih područja, naše tehnologije su raznovrsne. Tako npr., većina backend koda koji radimo napisana je u Javi korištenjem Spring Boot frameworka. Ponekad, zbog prirode platforme na kojoj razvijamo koristimo i C# i .Net framework, no najčešće u puno manjem opsegu.

U slučaju da dijelove softvera formuliramo kao mikroservise, nije neobično da oni budu napisani u Typescriptu i Node.js-u.

Najčešće radimo sa PostgreSQL i Oracle bazama podataka. PostgreSQL je naš favorit, no otvoreni smo i za ostale baze podataka ako one donose vrijednost i rješavaju problem koji ne možemo riješiti sa klasičnom relacijskom bazom. Npr. za column-oriented bazu podataka i warehousing koristimo Verticu.

Za frontend rješenja na kojima smo radili u prošlosti smo koristili ponajviše Angular dok smo u zadnje dvije-tri godine orijentirani gotovo isključivo na React library najčešće u kombinaciji sa MobX-om ili Contextom (state management).

Fokusom na React kao web tehnologiju, omogućili smo web developerima da rade i na mobilnim aplikacijama s obzirom na to da često odabiremo Ionic + React kao tech stack za klijentska rješenja. Nešto manje radimo sa nativnim tehnologijama – trenutno radimo samo jedno rješenje koje koristi nativne tehnologije (Kotlin) za razvoj mobilne aplikacije.

Kada rješenja podrazumijevaju i podatkovnu komponentu, najčešće to za nas znači korištenje SQL-a kako bismo transformirali podatke u oblik koji je pogodan za daljnje korištenje. Za analitiku podataka koristimo PowerBI i Tableau. U zadnje vrijeme naši klijenti dosta inzistiraju na kreiranju tkz. self-servicing rješenja pri čemu je naša uloga priprema podataka u takvom obliku koji omogućava korisnicima kvalitetan set podataka i veliku razinu fleksibilnosti u upotrebi istih.

Kada je potrebno razviti i AI rješenje, koristimo prvenstveno python kao programski jezik u kombinaciji sa nizom biblioteka kao što su Scikit Learn, Pandas, Numpy ali i alata kao što je Jupyter Notebook.

Većina rješenja na kojima radimo trenutno ne zadovoljava sve kriterije definicije sustava koji se temelji na velikim podacima. Usprkos tome, radimo interno na edukaciji u području tehnologija za obradu velikih podataka. Tako na primjer, u tvrtki razvijamo interna okruženja koja se baziraju na tehnologijama poput Apache Sparka i Apache Kafka, pri čemu koristimo Python kao programski jezik.

Osim “agencijskog” rada, razvijate i vlastiti proizvod. Upoznajte nas malo detaljnije s njime

Razviti vlastiti proizvod san je većine tvrtki koje nude razvoj softvera kao usluge. I mi pripadamo u tu kategoriju.

S obzirom da imamo jako puno stručnosti i iskustva u razvoju softvera, smatramo da smo sposobni i sami razviti vlastiti softverski proizvod. Odnedavno imamo i jako dobru ideju koja je komplementarna sa domenskim područjima u kojima smo već angažirani kroz usluge koje već pružamo na dnevnoj bazi.

Želimo ponuditi organizacijama u maloprodaji i veleprodaji specijalizirano SKU rješenje koje će kreirati dodanu vrijednost temeljem podataka koji su često pohranjeni u ERP sustavima i kao takvi nisu na efikasan način primjenjivi u procesu donošenja odluka (već, a zbog prirode tipičnih ERP rješenja su prezentirani u sirovom obliku, za višestruke namjene), prvenstveno kroz prizmu različitih odjeljenja koja sudjeluju u svakodnevnim poslovnim procesima.

Naše rješenje omogućiti će donošenje odluka za više aktera u odjelima planiranja, marketinga, prodaje, skladištenja kroz niz KPI-eva temeljenima nad podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu.

Zapošljavate li nove stručnjake, i kakve?

Dosta često smo u poziciji kada zapošljavamo nove članove tima, prvenstveno jer klijenti vole način na koji radimo pa žele još.

Najčešće su nam potrebni frontend i backend developeri, no zapošljavamo i na drugim pozicijama, npr. BI ili UI/UX pozicije.

Trenutno smo u procesu izgradnje novog tima, i pored tipičnih developerskih pozicija, zapošljavamo na poziciji leadershipa. Stoga, ako ste tehnički potkovani i želite voditi tim, slobodno nam se javite.

Jako smo otvorenim prema studentima završnih godina. Štoviše, shvatili smo da, usprkos manjku iskustva, takvi članovi tima značajno doprinose – otvorena su uma što im omogućava da se brzo i kvalitetno prilagode uvjetima na projektu.

Što novi zaposlenici mogu očekivati od vas?

Pažljivo skrojenu sredinu. Trudimo se koliko god je moguće voditi računa da kreiramo atmosferu u kojoj najbolji ljudi i najbolje ideje pobjeđuju. Pritom, želimo da se svi osjećaju ugodno i da mogu kontinuirani rasti kroz učenje i doprinos, prvenstveno kako bi sebe izgradili kao kvalitetnog profesionalca. Ovo nije uvijek jednostavno, ponekad se moramo odreći osobe koja ne dijeli naše vrijednosti, no tehnički je izvrsna.

Ono što zaposleni od nas mogu očekivati, od standardnih benefita koji se nude diljem cijele IT industrije, jest one-on-one mentorstvo. Izuzetno nam je bitno da netko nije samo broj, već jednaki član tima u svakom smislu, koji u svakom trenutku može dobiti pomoć i vodstvo. Potičemo ljude da razvijaju svoje ideje i stvaraju doprinose te da istražuju. Dosta ulažemo u razvoj mladih, studenata, koji kasnije i ostanu raditi kod nas full-time. Ulažemo mnogo u kreiranje dugoročnih, kvalitetnih timova gdje svi mogu učiti i napredovati.

Fokus je na dijeljenju znanja, neovisno radi li se o programerskoj poziciji ili ne. Drago nam je da su apsolutno svi uključeni u sve aspekte poslovanja, i da uče o tehnologijama i stvarima s kojima nisu imali do sad doticaja, te da se ne boje ući u nešto novo.