EPAM lansirao V2C platformu AosEdge za laku nadogradnju povezanih vozila

Nova platforma omogućava proizvođačima automobila brzu implementaciju novih usluga i funkcija u svoja vozila

EPAM Systems, vodeća kompanija za usluge digitalne transformacije i razvoj proizvoda, objavila je početkom mjeseca lansiranje nove vehicle-to-cloud (V2C) platforme AosEdge, koja predstavlja sljedeću fazu u evoluciji povezanih automobila. Platforma AosEdge, nastala u suradnji s tvrtkom Renesas Electronics Corporation, dobavljačem naprednih poluvodičkih rješenja, pruža učinkovitiji način isporuke softvera za vozila i pojednostavljuje način na koji različiti dijelovi softvera rade u zajedničkom okruženju. To omogućava proizvođačima (OEM-ovima) razvijanje vozila, istinski definiranih njihovim softverom.

Nova platforma objedinjuje EPAM-ovu ekspertizu u digitalnim platformama s Renesasovim embedded softverskim rješenjima za autoindustriju kako bi pružila potpunu softversku infrastrukturu, od instalacije do upotrebe, za vozila povezana s oblakom.

“Uzbuđeni smo što ćemo proširiti granice mogućnosti u povezanom automobilskom iskustvu, tako što ćemo ponuditi platformu koja će proizvođačima automobila i vanjskim dobavljačima pomoći da bez prepreka i na siguran način ostvare interakciju, a sve kako bismo isporučili privlačna, vrlo tražena iskustva digitalizacije u vozilima”, izjavio je Alex Agizim, koji obnaša funkciju generalnog tehničkog direktora u EPAM-ovom odjelu Automotive & Embedded Systems.

“Kako će softverske nadogradnje i ažuriranja za vozila postajati sve lakšima, radujemo se mnogim jedinstvenim idejama koje će, zahvaljujući tome, stići na automobilsko tržište. Kada je okosnica vozila softver proces nadogradnje je racionaliziran – čime će biti lakše ostati ukorak s inovacijama i rastućom potražnjom kupaca za digitalna iskustva nove generacije”, dodaje Agizim.

Razvoj platforme AosEdge nastavlja se na rastuću potrebu za stvaranjem V2C platformi koje su pouzdane i besprijekorne, poput današnjih mobitela. Zbog kompleksnih zahtjeva za povezivost u automobilima, većina automobila danas ne može automatski preuzimati softverske nadogradnje nakon što siđu s proizvodne linije, što otežava tim vozilima iskoristiti prednosti najnovijih sigurnosnih značajki i usluga. S novom platformom, ta ključna softverska ažuriranja bit će dostavljana putem računalne platforme cloud-to-edge, slično kako danas pametni telefoni putem oblaka dobivaju svoje over-the-air nadogradnje.

“Razvili smo ovu V2C platformu u partnerstvu s EPAM-om i iskorištavanjem svojeg iskustva u pomaganju proizvođačima diljem svijeta u transformaciji njihovih E/E arhitektura”, kaže Takeshi Fuse, voditelj poslovnog razvoja i marketinga u Renesasovom odjelu Automotive Solution Business Unit. “Sigurni smo da će ova platforma doprinijeti rastu automobilske industrije i našem društvu, olakšavajući živote brojnim ljudima”.

Platforma AosEdge

AosEdge je V2C platforma koja mijenja način na koji proizvođači i pružatelji usluga instaliraju i upravljaju uslugama i aplikacijama u vozilima. AosEdge se sastoji od AosClouda na strani oblaka, za koji je zadužen EPAM te AosCorea na strani vozila, implementiranoga u Renesasove sustave na čipu (Soc) R-Car. Nova platforma provjereno radi s EPAM-ovim okruženjem u cloudu te s Renesasocim R-Car čipovima za primjenu u autoindustriji. To znači da pružatelji usluga i proizvođači moraju samo razviti softver koji žele isporučiti te nastaviti s nuđenjem jedinstvenih usluga svojim korisnicima.

Glavni naglasci platforme AosEdge uključuju:
  • Omogućavanje moderne mikroservisne softverske arhitekture za osnovne automobilske usluge i usluge s dodatnom vrijednošću, što vozila dovodi do paradigme “edge computinga”
  • Dozvoljavanje developerima s manje znanja iz područja autoindustrije da razvijaju softver za vozila, jer je se može konfigurirati neovisno o arhitekturi vozila
  • Nudi prilagodljive opcije jer je sustav u skladu s mnogim otvorenim standardima, kao što je Vehicle Information Service Specification (VISS) ili javno dostupan izvorni kod vozila
  • Zadovoljava sve zahtjeve automobilske domene na koje postojeća IoT i cloud rješenja ne mogu odgovoriti
  • Pružanje podrške 24/7 za vođenje, upravljanje i korištenje svih značajki, kao i pomoć u hitnim slučajevima putem EPAM-a
  • Podrška za bilo koje cloud okruženje (proizvođačev ili javni oblak).
  • Prikladnost i za primjene izvan domene vozila

Platformu AosEdge možete istražiti ovdje.

Više o tome kako EPAM pomaže autoindustriji u diferencijaciji svojeg poslovanja kroz inovativna, softverski definirana rješenja za vozila, pronađite ovdje.

Doznajte više o EPAM Systemsu na www.epam.com i pratite ih na Twitteru i LinekdInu.