EU će primorati Apple na omogućavanje vanjskih iOS aplikacija

Europski Akt o digitalnim tržištima primorat će Apple na najznačajniju promjenu u politici provjeravanja i omogućavanja instaliranja aplikacija na uređaje s iOS-om, a sve to već sljedeće godine

Kada je Europska unija počela pripremati teren za uvođenje regulative o jedinstvenom punjaču za sve male elektroničke uređaje, najglasniji kritičar te odluke bio je Apple – kompanija poznata po vrlo visokim “zidovima” kojima štiti svoj ekosustav, ali i po nevoljkosti da se prilagođava tuđim standardima. Kako sada stoje stvari, Apple će do kraja sljedeće godine morati u Europskoj uniji prodavati nove modele iPhonea, iPada, AirPodsa i MacBooka – sve kompatibilne s USB-C punjačima. Samim time, mnogi smatraju da će Apple ipak popustiti te globalno prijeći na USB-C na iPhoneu i tako zamijeniti vlastiti Lightning standard.

Međutim, to vjerojatno neće biti jedina velika pobjeda europskih institucija nad američkim tehnološkim divom. Sljedeće godine počet će se primjenjivati i europski Akt o digitalnim tržištima, fokusiran isključivo na velike tehnološke kompanije koje zakonodavac naziva “nadzornicima pristupa” (“gatekeeper”). Apple će se po svojoj veličini i tržišnoj snazi naći u toj ulozi, a kao takav neće više smjeti sam određivati mnoga pravila pristupa svojoj platformi.

Kraj monopola App Storea?

Prema novoj regulativi, tržišno nepoštenim smatrat će se ograničavanje instaliranja softvera jedne na uređaje druge kompanije. To bi značilo i da će tradicionalno zatvoreni mobilni operacijski sustav iOS biti zahvaćen tim pravilima – i morat će dozvoliti instaliranje vanjskih aplikacija, izrađenih “od trećih strana”. Napomenimo da je Akt o digitalnim tržištima već stupio na snagu, u punoj će se mjeri primjenjivati od sredine 2023. godine, dok je razdoblje za prilagodbu produženo do ožujka 2024.

Apple će, dakle, morati svojim korisnicima omogućiti instalaciju vanjskih aplikacija, ali i vanjskih trgovina aplikacija. Dokinut će to monopol koji je App Store izgradio na iOS-u, a korisnici iPhonea i iPada trebali bi dobiti mogućnost preuzimanja aplikacija i s tuđih trgovina, pa čak i postavljanje takvih vanjskih aplikacija za zadane (“defaultne”).

Prema informacijama Bloomberga, u Appleu su se već počeli pripremati za ovaj “tektonski poremećaj” u ekosustavu iOS-a. No, za razliku od USB-C punjača, koji bi lako mogao postati globalni standard i na iPhoneu, dozvoljavanje vanjskih aplikacija i trgovina trebalo bi ostati ekskluzivno pravo korisnika u Europskoj uniji. Slična regulativa bila je ranije predložena i u SAD-u, ali tamo nije prihvaćena.

Bloomberg piše kako će Apple, čak i kada dozvoli učitavanje aplikacija mimo App Storea, pronaći način da developerima naplati pristup iOS-u (ako ste sumnjali). Kompanija također planira otvoriti pristup drugim web rendering engineima, pored sada obveznog WebKita, kao i omogućiti API pristup do inače zabranjenim dijelovima uređaja, poput NFC čipa i određenih funkcija kamere, ili pak do geolokacijskog sustava FindMy.