Gideon Brothers prikupio novih 31 milijun dolara investicija

Ovaj krug financiranja, kojim predvodi Koch Disruptive Technologies, pomoći će Gideon Brothersu da proširi svoj portfelj inteligentnih, fleksibilnih mobilnih robota koji automatiziraju horizontalno i vertikalno rukovanje materijalom

Gideon Brothers, tvrtka za robotiku i softverska rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, zaključila je dokapitalizaciju serije A, vrijednu 31 milijun USD (25,4 milijuna eura), kojom planiraju ubrzati razvoj i komercijalizaciju svojih autonomnih mobilnih robota (AMR) temeljenih na umjetnoj inteligenciji i 3D robotskom vidu. Tvrtka će također otvaranjem ureda u Münchenu i Bostonu proširiti operacije odjela Proizvodnje, Prodaje, Marketinga i Uspjeha klijenata na ključnim tržištima Europske unije i SAD-a.

Dokapitalizaciju serije A predvodio je Koch Disruptive Technologies (KDT), fond rizičnog kapitala grupacije Koch Industries, uz sudjelovanje tvrtki DB Schenker, Prologis Ventures te Rite-Hite.

Gideon Brothers će također povećati broj članova Odbora direktora, kojem se pridružuju dvojica menadžera s dugogodišnjim iskustvom u struci: direktor KDT-a Annant Patel i Xavier Garijo, član Uprave DB Schenkera za ugovornu logistiku.

Velika potražnja za pametnom automatizacijom

Autonomni mobilni roboti (AMR) povećavaju učinkovitost i produktivnost tako što preuzimaju operacije s niskom dodanom vrijednošću, kao što je prijevoz, preuzimanje ili odlaganje proizvoda, kako bi se zaposlenici mogli posvetiti složenijim zadacima. Uz naprednu tehnologiju Gideon Brothersa, prava suradnja ljudi i robota sada konačno postaje moguća, otvarajući nove prilike za rast.

“Pandemija je značajno ubrzala primjenu pametne automatizacije, a mi smo spremni odgovoriti na potražnju tržišta, koja nikad nije bila veća. Najbolji put k tome jest povezati naša rješenja s najvećim, najzahtjevnijim kupcima. Naši strateški partneri suočavaju se sa stvarnim izazovima koje naši roboti već rješavanju. S nama oni dobivaju izuzetnu priliku već sada provesti robotičku transformaciju i pridružiti se najinovativnijim kompanijama svijeta,” izjavio je Matija Kopić, glavni izvršni direktor Gideon Brothersa. “Partnerstvo s ovim liderima industrije okrenutima budućnosti pomoći će nam da proširimo svoj globalni doseg, ali uvijek ćemo ostati vjerni svojim hrvatskim korijenima, koji su naša velika snaga. Naša startup scena raste eksponencijalno – već imamo dva jednoroga – i želimo stvoriti nove prilike kako bi Hrvatska na globalnoj razini postala prepoznatljiva i po tehnologiji s područja robotike i umjetne inteligencije “, dodao je.

Prema nedavnom istraživanju tvrtke ABI Research, očekuje se da će globalno tržište mobilne robotike dosegnuti vrijednost od 158,6 milijardi USD do 2030. Do tada će u upotrebi biti više od 15 milijuna AMR-ova, od čega će njih 90% koristiti robotski vid.