MeetUP – Sigurnosni protokoli u automobilima: Noćna mora za hakere

Softverski inženjeri iz GlobalLogica Croatia i dalje nastavljaju s radom na izazovnim projektima za najveće svjetske brandove.

Ovoga puta su imali priliku raditi na jednoj od prvih automobilskih implementacija MACsec/MKA protokola na svijetu. Radi se o sigurnosnim protokolima koji su dobro poznati među inženjerima, a odsada postaju i dio AUTOSAR-a te će tako unaprijediti razinu sigurnosti od hakera i neovlaštenog pristupa vozilima.

Samo se trebaš prijaviti putem obrasca

6.lipnja 2023. U 17 sati na MeetUPu “Noćna mora za hakere: Uloga novih automobilskih sigurnosnih protokola (MACsec i MKA)” u lounge baru WESPA Spaces, iskusni softverski inženjeri Igor Banović, Darko Tominac i Robert Ćulibrk objasnit će vam kako funkcionira sustav i s kojim su se sve izazovima susretali (prezentacija će biti na hrvatskom jeziku). Osim vrijednih informacija, prisutni mogu uživati u druženju nakon prezentacije, a i dobiti poneku nagradu na kvizu. Sve što je potrebno napraviti je ispuniti registracijski obrazac na ovoj stranici,

Sigurnost od neovlaštenog pristupa autu

Sigurnost je važna tema u svim industrijama, a u automobilskoj industriji postaje posebno važna jer utječe na sigurnost putnika, drugih ljudi i vozila. U ovom slučaju implementirana je funkcionalnost koja je vrlo tražena od strane auto industrije. Tehnički gledano projekt omogućava enkripciju (zaštitu putem kodiranja) podataka na Ethernet paketu čime se  omogućava sigurna komunikacija između ECU-ova (elektronskih upravljačkih jedinica). MACsec, s jedne strane, štiti Ethernet linkove, a MKA je protokol koji se brine o pronalaženju i autentifikaciji komunikacijskih partnera, odabiru key-servera među njima, generiranju i distribuciji ključeva koje koristi MACsec te u konačnici o njihovoj instalaciji u primopredajnike koji podržavaju MACsec. Naši iskusni inženjeri ne samo da će vam dati potpuno nove informacije o tim protokolima, već će i demonstrirati GlobalLogic implementacije MACsec/MKA.

Za krajnjeg korisnika ovo praktički znači da je osiguran od neovlaštenog pristupa komponentama sustava u svom autu. Drugim riječima čak i neovlašteni fizički pristup vozilu više nije dovoljan za mijenjanje parametara u autu.

Pridruži nam se na MeetUPu i uz sok/kavu/čaj poslušaj prezentaciju u lounge baru. Broj sjedećih mjesta na događanju je ograničen, pa oni koji prvi dođu zauzimaju bolja mjesta.

Saznaj više o događanju i obavezno se registriraj.

Želiš se pridružiti GlobalLogicu?  Provjeri trenutačno otvorene pozicije i prijavi se.

SATNICA GL MeetUPa:

17:00 – 17:05 (CET) – Start + kratki uvod
17:05 – 17:25 – Igor Banović, Senior Software Engineer – “Prezentacija MKA protokola”
17:25 – 17:40 – Darko Tominac, Senior Software Engineer – “Predstavljanje MACsec protokola”
17:40 – 17:55 – Robert Ćulibrk, Senior Software Engineer – “Live demo MACsec”
17:55 – 18:15 – Mini panel – “Budućnost sigurnosnih protokola i uloga MACsec-a i MKA”
18:15 – 18:25 – Kahoot kviz – Podijelite svoje znanje i osvojite nagrade
18:25 – 18:45/19:00 – Pitanja i odgovori
18:45/19:00 – 20:00 – Networking i catering