Ista mama ili isti tata? Aplikacija Got Your Nose odgovara na pitanje koje zabavlja generacije

Infinumov tim stručnjaka za strojno učenje razvio je aplikaciju za iPhone koja može odgovoriti na pitanja poput: Ima li vaše dijete vaš nos? Nalikuje li više na tatu ili mamu (ili na poštara)?

Pitanja o tome na koga dijete više sliči su ona kojima se zabavljaju generacije i često dovode do zanimljivih rasprava. Postoji li uopće osoba koja je kroz život prošla neokrznuta usporedbom svog izgleda s izgledom svojih roditelja?

No, više nema potrebe da strepite nad svekrom i svekrvom koji vas pokušavaju uvjeriti da su te oči, nos i usta isti kao oni njihova sina ili skupljati svjedoke koji će potvrditi da je mala ipak više na vas. Kako otkloniti svaku sumnju? Infinumov tim stručnjaka za strojno učenje ima odgovor!

Razvili su aplikaciju Got Your Nose za utvrđivanje sličnosti roditelja i djece, temeljenu na tehnologiji za prepoznavanje lica.

Složena tehnologija, jednostavna aplikacija

S tehnologijom prepoznavanja lica već ste se zasigurno imali prilike susresti. Moderni pametni telefoni koriste je za otključavanje uređaja, društvene mreže pomažu tagirati osobe na fotografiji koju ste objavili, a i brojni aerodromi koriste biometrijske skenere lica kako bi pospješili sigurnost. Dok su uobičajeni modeli dizajnirani tako da da identificiraju pojedinu osobu pomoću značajki koje tu osobu izdvajaju od drugih, Infinumov tim stručnjaka upregnuo je tehnologiju da istovremeno detektira – sličnosti između tri različite osobe.

I dok je tehnologija koja pokreće aplikaciju kompleksna, proces koji analizira sličnosti ne može biti jednostavniji. Aplikacija koristi model prepoznavanja lica kako bi “izvukla” parametre lica, očiju i nosa s fotografija svih osoba – roditelja i djeteta, a nakon što su ti parametri dobiveni, unaprijeđeni model prepoznavanja lica računa sve karakteristike svakog dijela lica za sve tri osobe, uspoređuje ih i prezentira rezultat u postotcima.

“Strojno učenje daje nam neograničene mogućnosti i premda se rezultati aplikacije koju je razvio naš tim temelje na tehnologiji koja se koristi u nekim od najsigurnijih sustava na svijetu, uvijek ostaje opcija da nećete moći uvjeriti baku i dedu da dijete više nalikuje vama nego njihovoj kćeri”, izjavio je Matej Špoler, suosnivač i suvlasnik Infinuma.

Algoritmi aplikacije vrlo su pouzdani, no mogući su različiti rezultati ovisno o tome kakve ste fotografije koristili. Za optimalne rezultate, preporučuje se koristiti portret fotografije, slične veličine i kvalitete, a one fotografije s neobičnim izrazom lica radije čuvajte za neke druge prilike.

Aplikacija je dostupna za iPhone korisnike na App Storeu, a proces se odvija lokalno na uređaju, bez povlačenja i čuvanja vaših fotografija na vanjskom serveru. Isprobajte je već danas!