Jesu li plaće u hrvatskom IT-u porasle u zadnja tri mjeseca?

Odgovor na pitanje iz naslova dolazi iz TABU-a, hrvatske platforme koja je od ožujka ove godine do danas prikupila najveći uzorak plaća na našem IT tržištu – njih više od 19.000, a sad su podijelili i trend rasta odnosno pada prosječnih plaća u odnosu na tri mjeseca ranije.

Prosječna neto plaća narasla za 272 kn mjesečno

Za ovu analizu, u TABU-u su usporedili prosjek plaća unesenih u prva tri mjeseca od nastanka platforme, dakle od kraja ožujka do kraja lipnja, s prosjekom plaća u periodu od početka srpnja do kraja rujna.

Uspoređujući generalan prosjek u IT-u, dakle podatke za sve pozicije, senioritete i odjele, s prosjekom u periodu od tri mjeseca ranije, zabilježen je porast od 2.2% — dok je prije prosječna mjesečna neto plaća u hrvatskom IT-u bila 12.602 kn, sad ona iznosi 12.873 kn, što je povećanje od 272 kn mjesečno.

Možda se prosječni rast ne čini toliko značajan, ali ako uđemo dublje u analizu za određene pozicije i odjele, vidimo da je u nekima zabilježen puno konkretniji porast, a u određenim odjelima je došlo i do pada prosječne plaće.

Najveći rast među (su)osnivačima firmi i rukovoditeljima na C-razini

U TABU-u postoji 13 kategorija, većina su uvriježeni odjeli u firmama poput Financija, Prodaje ili Ljudskih resursa, a tu su i posebne kategorije poput Osnivač ili suosnivač firme te Voditelj tima ili odjela.

Najveći porast prosječne plaće u zadnja tri mjeseca zabilježen je u kategoriji Osnivač ili suosnivač firme — s prijašnjih 14.905 kn prosječna plaća popela se na 16.879 kn, što je porast od 11.9% odnosno 1.774 kn.

Drugi najveći porast plaća evidentiran je u kategoriji C-level, koju čine najviši rukovoditelji u hrvatskim IT firmama. Njima je prosječna plaća sa 21.925 kn porasla na 23.530 kn, što je rast od 1.605 kn odnosno za 7.3%.

Treća po kriteriju najvišeg rasta plaća je kategorija PM / PO / BA / Consultant / Agile, u kojoj su osim Product ili Project Managera, Product Ownera i Business Analysta, najčešće funkcije i Scrum Master, Quality Assurance, Kanban Agile Coach i drugi. Njihova prosječna plaća u zadnja tri mjeseca iznosi 13.492 kn, dok je prethodno iznosila 12.745 kn, što je porast za 747 kn odnosno za 5.9%.

Najveći pad plaća u Marketing i Dizajn odjelima

Usprkos prosječnom rastu plaća u IT-u te porastu u gore navedenim kategorijama, nisu svima u IT-u plaće narasle. Štoviše, TABU-ova analiza pokazala je da su u nekim odjelima prosječne plaće manje nego što su bile prije tri mjeseca.

Najveći pad prosječne plaće u hrvatskim IT firmama dogodio se u odjelima Marketinga: sa 10.008 kn, prosječna plaća marketingaša pala je na 9.526 kn, odnosno manja je za 428 kuna ili za 4.8%. Slijedi odjel Dizajna, gdje je prosječna plaća bila 11.325 kn, a sada je 11.008 kn, što je za 2.8% ili 317 kn manje.

Usporedba prosječnih plaća po odjelima

Među onima koji bilježe pad prosječne plaće, slijedi kategorija BI / Data / Database, gdje je prosječna plaća pala za 104 kn ili 0.8% — s 12.399 kn na 12.295 kn, a zatim odjel Ljudskih resursa, gdje je prosječna plaća prije tri mjeseca bila 10.599 kn, a sada je 10.541 kn, što je za 57 kn ili za 0.5% manje.

Istaknuli smo “pobjednike i gubitnike” ove analize – odjele s najvećim rastom i najvećim padom plaća, a kompletan pregled trendova za sve kategorije možete vidjeti u sljedećem grafu.

Novi izvještaj trendova dostupan korisnicima TABU-a

Novi izvještaj dostupan je i korisnicima TABU-a — svatko tko je unio ili ažurirao svoj unos u zadnja tri mjeseca može vidjeti usporedbu svoje plaće s prosjekom ili medijanom plaća svojih kolega u posljednja tri mjeseca te usporedbu s prosjekom starijim od tri mjeseca. Novi report nalazi se u navigaciji na vrhu personalizirane stranice rezultata korisnika – pod nazivom “Kvartalno ažuriranje”.

O objavljivanju novih analiza za korisnike poput ove, kao i svim drugim poslovnim aspektima platforme, brine TABU Product Lead, Vatroslav Mileusnić, koji se ovom prilikom osvrnuo na dosadašnji tijek razvoja platforme.

Podrška i privatnih i poslovnih korisnika

“Kada smo pokrenuli TABU, htjeli smo omogućiti svima u IT-u da mogu usporediti svoju plaću i provjeriti je li konkurentna, a poslodavcima omogućiti praćenje konkurentnosti na tržištu. Nešto više od pola godine nakon pokretanja, TABU se pokazao kao alat koji je itekako potreban na tržištu” kaže Vatroslav.

Tome u prilog govori nekoliko činjenica: konstantan rast novih korisnika, kao i vraćanje postojećih korisnika na platformu, koji ažuriraju promjene koje su se potencijalno dogodile u periodu od tri mjeseca. Također, TABU su počeli koristiti i prvi poslovni korisnici, tvrtke koje na temelju uvida u agregirane i anonimizirane TABU podatke o prosječnim plaćama po odjelima, senioritetima i pozicijama, žele omogućiti svojim zaposlenicima plaću kakvu zaslužuju, usklađenu sa stanjem na tržištu – ističe voditelj TABU-a.

Za kraj Vatroslav poziva i privatne i poslovne korisnike, kao i one koji to žele postati, da se u svakom trenutku mogu javiti na email adresu info@tabu.hr ako imaju bilo kakva pitanja, ideje i prijedloge ili su zainteresirani za suradnju.