Kako Productive radi produktivno

Tekst napisao: Filip Ivanko, Backend Engineer at Productive

Danas, više nego ikad prije, tvrtke imaju razne opcije kada je u pitanju organizacija radnog mjesta.

Trend udaljavanja od tradicionalnog rada u uredu prema raznim remote opcijama ne usporava ni nakon pandemije. Međutim još uvijek stoji pitanje: Koji je najbolji model radnog mjesta? Koja će od ovih opcija pridonijeti većoj produktivnost i većem zadovoljstvu zaposlenih?

Pojavilo se nekoliko modela. Nijedan nije savršen. Svi imaju svoje prednosti i mane. Na kraju se sve svodi na to da različiti zaposlenici imaju različite potrebe, a ako zadovoljenje tih potreba znači veću produktivnost, zašto ne dopustiti zaposlenicima da biraju na koji način žele raditi?

U Productiveu možemo birati sami: rad u uredu, rad od kuće i tzv. hibridni model rada, a sve to uključuje i klizno radno vrijeme. U našim timovima uspjeli smo se prilagoditi svim oblicima rada koristeći različite tehnologije, organizacijske prakse i, naravno, našu Productive agency management aplikaciju.

Za većinu zaposlenika mogućnost odabira vlastitog modela rada odlična je stvar. Ali ono što odgovara vama ne mora odgovarati vašim kolegama. Ne možete birati način rada ili raspored svog kolege, ali tu nam uskače tehnologija koju gradimo sami.

Umjesto da vam pričam kako je naša tvrtka sjajna ili kako je naš proizvod izvrstan, ispričat ću vam priču o tome kako Productive radi produktivno.

Suradnja u Projektima, Taskovima i Docsima

Osobno više volim raditi u uredu. Volim interakciju s kolegama i nedostatak smetnji koje imam odlaskom u ured. Najveća razlika između mog prošlog posla i rada u Productiveu je asinkroni način komunikacije. Ja još uvijek idem u ured svaki dan, ali ne mogu računati na to da će svi biti tamo. Rad na različitim lokacijama i u različito vrijeme zahtijeva određene prilagodbe u načinu komunikacije.

Većinu stvari koje su vezane uz dnevne obaveze rješavamo kroz Projekte i Taskove u aplikaciji Productive. U Taskovima se nalazi posao koji treba obaviti uz mišljenje ostalih kolega kao i poneku raspravu. Kod ovakvog načina rada dio društvene interakcije se izgubi, ali najbitnije je da povratna informacija ostaje tu trajno—tako da nema šanse da nešto zaboravite!

Taskovi su sastavni dio našeg svakodnevnog rada. Ako trebate savjet, označite nekoga u komentaru na Tasku, ako trebate nekoga da preuzme i obavi svoj dio, dodijelite mu Task. Vi ste vlasnik Taska dok vaš dio nije gotov, a ono što ste napravili možete u komentaru opisati kako bi osoba koja preuzima Task znala odakle treba nastaviti ili što treba pregledati. Jedan “software bug” obično će proći nekoliko “ownera”, od odjela customer supporta do developmenta i konačno QA.

Da bi olakšali suradnju kreirali smo Productive Docse. U Docsima se nalazi sva naša dokumentacija, a kako su integrirani unutar Productive aplikacije, sve je lako dostupno, pregledno i ažurno. Kolaboracija je jako jednostavna, možete ostavljati komentare, označiti kolege ako trebate pomoć ili u isto vrijeme raditi unutar jednog Docsa zajedno s kolegama.

Asinkrona sinkronizacija

Možda zvuči zbunjujuće na prvu, ali ovakav način rada znači da možda nećete kontinuirano raditi na jednom projektu jer morate pričekati nečiju povratnu informaciju. Aplikacija Productive ima rješenje i za to: možete pratiti vrijeme koje ste proveli radeći na svakom Tasku i pratiti koji je dio obavljen kojeg dana. To znači da možete raditi na Tasku, stati i raditi na nečem drugom dok čekate povratnu informaciju i nastaviti kada je dobijete.

Vertikalni timovi

Organizacija naših timova slijedi strukturu matrice tako da svaki developer pripada tehnološkom timu i produktnom timu. Tehnološki timovi formiraju se na temelju tehnologije koju programer koristi. U našem slučaju ti timovi obuhvaćaju frontend i backend.

Uz klasičnu frontend-backend podjelu programeri su također grupirani u produktne timove. To su timovi koji se sastoje od frontend i backend programera zajedno s dizajnerima, a taj tim radi na određenom dijelu proizvoda.

Filip Ivanko

Dobra sinkronizacija je ključna, stoga u Productiveu imamo tjedne sastanke. Dakle, developer će obično biti prisutan na dva tjedna sastanka, na jednom sastanku sinkroniziramo se sa svim ljudima koji rade na istom dijelu proizvoda kako bismo znali jesmo li na dobrom putu s razvitkom samog proizvoda, a na drugom razgovaramo o tehničkim izazovima i poboljšanjima.

Integracije i alati

Slack nam pruža dodatnu podlogu u komunikaciji, napravljen je za komunikaciju u stvarnom vremenu. Kada trebate raspraviti o nečemu s većim brojem ljudi ili s nekim izravno o nečem hitnom, Slack je pravi odabir.

Još jedan sloj komunikacije za developere u Productiveu su komentari i recenzije na GitHubu—prvenstveno za sve vezano uz kod. Komunikacijsko pravilo kod nas je: nema gluhog telefona, zapiši o čemu pričaš, da znaš kasnije to prenijeti drugima.

Kad sam prvi put došao u Productive, moram reći da mi je jedan od većih izazova bio zamijeniti sve informacije dobivene kroz neformalnu, osobnu interakciju s pisanim. Prilično je teško upotrijebiti šarm ili humor za ublažavanje situacija koje uključuju profesionalna neslaganja ili kritike kada je sredstvo komunikacije odjeljak s komentarima na GitHubu.

Komunikacija, kuglanje i pivo

Ne izražavamo se svi na isti način, pa u komunikaciji može doći do nesporazuma. Ali što se zaposlenici bolje poznaju, to je manja mogućnost nesporazuma.

U Productiveu se to rješava redovitim timskim aktivnostima koje pokriva budžet za “Fun & games”. Hamburgeri, pivo, kuglanje ili kvizovi, što god želite može se ostvariti. Po mom mišljenju, ova druženja nisu samo zabavna, već su u ovakvom modelu radnog mjesta apsolutno neophodna.

Produktivnost uz Productive

Dakle, kako je biti zaposlenik u ovakvom okruženju? Za mene je to kao rad na daljinu, ali iz ureda. Dobivate većinu prednosti uredskog rada—poput odvojenog radnog i životnog prostora, plus interakcije sa kolegama koji dolaze u ured. Glavna razlika je u tome što se većina komunikacije u vezi s poslom mora odvijati online.

Ponekad će kolege s kojima radite biti u uredu, ali sve informacije ipak moraju biti podijeljene online, tako da svi koji trebaju znati tu informaciju mogu doći do nje.

S velikom moći dolazi i velika odgovornost pa ako svatko želi mogućnost rada po vlastitim uvjetima, svi se moramo potruditi kako bismo to ostvarili. Ako tražite alat koji bi vama i vašim suradnicima mogao pomoći u upravljanju vremenom i zadacima, trebali biste pogledati Productive, software za upravljanje agencijama.