Kibernetičkih stručnjaka na tržištu nedostaje više nego klasičnih programera

Na digitalnoj konferenciji Alert u organizaciji tvrtke ASEE govorilo se o vodećim sigurnosnim trendovima i prijetnjama u kibernetičkom okruženju

U skladu s europskim obilježavanjem listopada kao mjeseca kibernetičke sigurnosti u Zagrebu je, u organizaciji tvrtke ASEE, održana cybesecurity konferencija Alert. Konferencija je okupila domaće i međunarodne stručnjake u domeni kibernetičke sigurnosti, koji su sa zajednicom podijelili najbolja iskustva i prakse. Kibernetička sigurnost imperativ je, ali i najveći izazov modernog poslovanja. Od početka pandemije do danas stopa kibernetičkog kriminala se povećala za čak 600 posto.

Nedostaje stručnjaka

Šteta za kompanije broje se u milijunima dolara, a krađe identiteta, lažno predstavljanje, pecanje korisnika i ransomware napadi su i dalje u trendu. Ovakvi podaci stavljaju u fokus važnost edukacije, ulaganja tvrtki u vlastitu sigurnost, ali i sve širi prostor za razvoj kibernetičkih stručnjaka kojih danas na tržištu nedostaje više nego klasičnih programera, istaknuto je.

“Iznimno mi je drago da smo i ove godine na jedno mjesto doveli tvrtke i pojedince koji se  svakodnevno uspješno hvataju u koštac s prijetnjama u kibernetičkom okruženju. Fokus naše kompanije je razvoj sustava koji jamče sigurnost financijskom sektoru i e-Commercu, ali i drugim industrijskim vertikalama. Organizacijom ove konferencije željeli smo podijeliti svoja znanja i iskustva te pozvati i druge stručnjake u ovoj domeni da predstave pozitivne prakse”, istaknuo je Viktor Olujić, član uprave ASEE Hrvatska.

Sigurnost aplikacija

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje koje je tvrtka ASEE provela u suradnji s agencijom Ipsos, u listopadu ove godine, o stavovima i ponašanju korisnika vezano uz korištenje mobilnih aplikacija. Istraživanje je pokazalo da je 87 posto ispitanika svjesno sigurnosnog rizika koji imaju tijekom korištenja mobilnih aplikacija, pa ipak, trećina vjeruje da se neželjeni događaj neće dogoditi baš njima. Korisnici najviše strepe od nehotičnog dijeljenja osobnih i privatnih sadržaja, ali ih gotovo jednako plaši i opcija da će netko otuđiti njihove podatke i ukrasti digitalni identitet.

Ne postoje razlike u tehnološkoj zaštiti u odnosu na globalne sustave i one koji se primjenjuju lokalno. Razlike su prvenstveno u strukturi i tipu prijetnji koje su prisutne ili se više iskorištavaju u određenoj zemlji ili regiji te u razumijevanju važnosti kibernetičke sigurnosti koja definira opseg sustava koje je potrebno zaštititi i sukladno tome sredstvima koja se ulažu u kvalitetnu kibernetičku zaštitu, zaključak je konferencije.

Na panelu o trendovima vezanim uz kibernetičku sigurnost sudjelovali su Milan Parat, PBZ, Davor Kodrnja, MBCom Technologies, Saša Ilić, Hrvatski Telekom, Sašo Mickov, ASEE. O budućnosti digitalnog identiteta raspravljali su Relja Marković, Addiko banka, Ante Sladojević, Microblink te Robert Preskar, ASEE. Kroz prezentacije koje su se bavili temama poput kvantne kriptografije, passwordless autentikacije i zaštite gubitka podataka uzvanike su proveli Cristina Abrigo, Unicredit, Claus Sengler iz Europske centralne banke, Mario Marić, ASEE, Dubravko Hlede, MBCom Technologies, Luka Babić, ASEE, Marija Tomić, i4p Informatics, Alen Beganović, Ethernaut, Andrea Jelavić Šako i Domagoj Ciković, ASEE.