Kodom po hijerarhijskoj ljestvici

Autorica: Lucija Babić, Serengeti

U današnjem konkurentnom i tehnološki potkovanom svijetu, developeri sve češće imaju prilike, ali i više mogućnosti, okušati se u raznim poslovnim ulogama. Dok se jedan dio njih uopće ne želi okušati u poslovima koji nisu usko programerski, drugi dio će vrlo rado iskoračiti prema poslovima koji zahtijevaju znanja i vještine koje nisu strogo developerske. Iako nije pravilo, praksa je pokazala da na početku karijere većina ostaje fokusirana na usko programerske zadatke, dok su seniori ti koji češće preuzimaju pozicije koje nadilaze strogo tehničke aspekte programiranja.

Iako se developerima redovito prišiva etiketa da su introvertni i nekomunikativni, u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo da to i nije baš tako. Kako je IT industrija napredovala, tako je rasla i potreba za drugim, manje programerskim, a više organizacijskim poslovima. Odnosno, developerima se sve češće nudi prilika da napreduju na druge pozicije. Jedna od takvih pozicija je i Lead developer čija je glavna uloga da integrira tehničko znanje u poslovne odluke. Drugim riječima, nije dovoljno da je stručan samo u tehničkom dijelu, nego su potrebna i poslovna znanja i razne socijalne vještine. Osim poznavanja arhitekture sustava i poslovne logike na kojoj sustav počiva, potrebno je poznavanje poslovnih procesa koji su specifični za svaku industriju kao i za svaku firme nevezano u kojoj industriji posluje.

Kako Lead developer preuzima odgovornost za svoj tim, njegovi zadaci obuhvaćaju i procjenjivanje situacije u timu, organiziranje posla kroz delegiranje zadataka, rješavanje raznih kompleksnih problema koji često podrazumijevaju komunikaciju s kolegama iz drugih timova, odjela ili kompanija. Razumijevanje šireg poslovnog konteksta neophodno je za kvalitetnu suradnju s kolegama koji imaju isključivo poslovna znanja, kao i za davanje konkretnih tehničkih prijedloga za rješavanje poslovnih problema odnosno zahtjeva.
Serengeti developeri tako nerijetko imaju priliku preći na poziciju Lead developera za cijeli tim klijenta. Samo od početka 2024. godine takvu priliku su dobila 4 developera koji danas uspješno obnašaju tehničko-voditeljske uloge, žonglirajući komunikacijskim pristupom između klijenta i razvojnog tima. Oni su kroz svoj rad stekli vještine koje im omogućuju da učinkovito balansiraju tehničke i menadžerske aspekte svojih uloga.

Sigurno da se s penjanjem po hijerarhijskoj ljestvici mijenja i tip zadataka i opseg odgovornosti. Dok junior developer za svoje poslove odgovara zajedno sa svojim mentorom, koji opsegom jesu manji ali su važan dio većeg sustava, senior najčešće samostalno odgovara za svoje zadatke koji su mu dodijeljeni na osnovu iskustva. Lead developer je pak odgovoran za svakog pojedinca koji mu je dodijeljen, bilo da vodi cijeli projekt ili tim unutra većeg projekta. Jednako kako raste i kompleksnost poslova, Lead developer ujedno treba biti i mentor odnosno treba znati prenijeti znanje i dati kvalitetne inpute za obavljanje posla. Često ga se gleda kao uzor, i to u širem kontekstu, ne samo strogo prema tehničkom znanju. Zato su oni ti koji nerijetko zastupaju tvrtku kroz predavanja na konferencijama i meetupovima.

Developer koji pređe na poziciju Lead developera, osim nadogradnje tehničkog znanja, educira se i u područjima koji više pripadaju domeni osobnog razvoja. To su područja poslovne komunikacije, emocionalne inteligencije, javnog nastupa, davanja feedbacka kao i brojna druga područja koja podrazumijevanju interakciju s kolegama. Lead developer ima zadaću usmjeravati tim u pronalaženju efikasnih tehničkih rješenja te služi kao komunikacijski most između klijenta i tima. Dok developeri imaju prostora biti kreativni u iznalaženju tehničkih rješenja, Lead developer treba biti kreativan i u organizaciji rada tima i vođenju projekta. Serengeti je jedinstven i po svom programu Shadow Developer koji omogućava junior developerima da rade u sjeni iskusnih Lead developera, učeći iz prve ruke o tehničkim i menadžerskim izazovima s kojima se susreću. Na taj način, junior developeri stječu bogato iskustvo koje će im pomoći da se lakše odvaže preći na odgovornije pozicije. Razlika također postoji i u kontekstu utjecaja poslovnih odluka. Odluke koje donosi programer vezane su uz tehničke detalje softvera, a odluke Lead developera uz širi poslovni kontekst pa se njegove odluke odražavaju na cijeli sustav, a često i na cjelokupan odnos s klijentom.

Sve opisano upućuje kako je prilikom unaprijeđena potreban novi set znanja i vještina. Za Serengeti je zanimljiva i praksa izgradnje menadžmenta.  Kako posluju od 2007. godine, i rasli su isključivo organski, imaju ustaljenje prakse kako biraju ljude za menadžerske pozicije iz internih redova programera. Praksa se temelji na tome da se izabrane pojedince, paralelno uz programske poslove, uvodi u poslove nove pozicije. Cilj ovog dijela procesa je developerima omogućiti da dobiju što bolji uvid u to kako u praksi izgleda nova pozicija, ali što je još važnije, daje im se prilika da sami procjene jesu li za to. Naglasak je na tome da se nikoga ne nagovara da preuzme novu poziciju, nego da osoba sama uvidi vidi li se na toj poziciji. Oni koji se ne vide na pozicijama koje zahtijevaju menadžerske vještine, prethodna pozicija i dalje čeka jer ne žele izgubiti kvalitetan kadar. Kada se ovaj prelazak na novu poziciju provede kvalitetno, rezultat su menadžeri koji imaju dobra tehnička znanja, poznaju poslovanje, prirodu posla, klijente, projekte i stanje unutar tvrtke. Na kraju dana oni su motivirani, respektirani od strane kolega i lojalni su. Tako u Serengetiju nalazimo članove menadžmenta koji su rasli iznutra, kao i brojne Lead developere koji su u Serengetiju duže od 5 godina. Uz postupni prelazak na druge pozicije osigurava se sustav prepoznavanja i poticanja talenata unutar tvrtke osiguravajući kontinuitet kvalitetnog kadra unutar tvrtke, potičući lojalnost i angažman zaposlenika.

Serengeti je već tradicionalni partner debug konferencije te ste pozvani na njihova predavanja kao i štand na kojem možete saznati sve što vas zanima.

Kupi ulaznicu

250 €

Ulaznica

50 €

Studentska ulaznica

100 €

Online ulaznica

30 €

Studentska online ulaznica