Microsoft izradio besplatni font namijenjen programerima

Microsoft je prošloga svibnja najavio, a prije nekoliko dana i pustio u javnost, svoj open source font namijenjen prije svega developerima. Cascadia Code, kako su ga nazvali, izvorište ima u Windows Terminalu u kojem će se vjerojatno primarno i koristiti, dok iz kompanije kažu kako ga se preporučuje instalirati i u druge aplikacije i tekstualne editore kao što je, primjerice, Visual Studio.

Cascadia Code pravi je “programerski” monospace font modernog i čitljivog izgleda. Kao osnovnu prednost u Microsoftu navode njegove ligature, odnosno način spajanja više znakova u jedan, što je također posebno prilagođeno kodiranju. Tako se kombinacija znakova “-” i “>” automatski pretvara u strelicu, upisivanje “!=” odmah se prikazuje kao znak nejednakosti i slično:

Ova funkcija trebala bi dodatno olakšati čitanje koda, iako i u samom Microsoftu priznaju kako nije namijenjena baš svima – ove prednosti u čitljivosti i povećanju user-friendly doživljaja će, kažu, koristiti samo neki (nama se čini da će to prije svega vjerojatno biti početnici u programiranju). Automatske ligature mogu se ručno uključiti ili isključiti.

Ovaj je font Microsoft izdao pod open source licencom i postavio ga na GitHub, a obećali su ga i nadograđivati novim znakovima.