Najsmješnije robots.txt datoteke koje samo developeri mogu razumjeti

Robots.txt datoteke su bazirane na Robots Exclusion Standardu. O čemu se zapravo radi? U pitanju su datoteke koje komuniciraju s Google web crawlerima i ostalim botovima koji “švrljaju” mrežom kako bi skupljali sadržaj za unos u najpoznatiju internetsku tražilicu.

Robots.txt datoteku obično generiraju programi, te zbog toga nisu namijenjeni ljudskom oku. Ipak, mnogim developerima je neizmjerno zabavno dekorirati robots.txt datoteke smiješnim tekstovima ili ASCII slikama.

Robots.txt – igralište za odrasle

Većina skrivenih poruka ostaje dosljedna izvornom nazivu datoteke koja se referira na sve poznate robote iz ljudske povijesti, pa je tako robot Bender iz popularne animirane serije Futurama dio čitavog serijala datoteka robots.txt. Mnogo njih povezano je i sa zakonima robotike Isaaca Asimova.

Drugi pak obrađuju internetske fenomene kao što je Keyboard cat. Reference koje navode otvorena radna mjesta u kompanijama su sve više interesantna brojnim tech kompanijama, koje se tako na dovitljive načine pokušavaju obratiti developerima – upravo kroz robots.txt datoteke.

Bender je vrlo popularan motiv u različitim robots.txt datotekama (robotstxt.org.ru)

 

Teme iz popularnog ZF filma “Povratak u budućnost” (arenaflowers.com)

 

Osnivači Googlea pokušavaju se obraniti od Terminatora (google.de)

 

Robots.txt datoteka koju koristi YouTube dolazi iz budućnosti (youtube.com)

 

Pogledajte i Asimov fanbazu na Yelpu (yelp.com)

 

Tripadvisor koristi robots.txt kako bi regrutirao nove zaposlenike (tripadvisor.com)

 

Evo još malo Bendera (tindeck.com)

 

Keyboard cat u verziji robots.txt datoteke (sharkseo.com)

 

Ovaj tekst nastao je u suradnji s WeAreDevelopers, vodećom dev zajednicom u Europi. Želite li biti u tijeku s najnovijim dev trendovima slijedite ovaj link.

 

Thomas Limbüchler

WeAreDevelopers