Novi veliki uspjeh: Photomath primio investiciju od 23 milijuna dolara iz SAD-a!

Tvrtka Photomath koja stoji iza najpoznatije hrvatske mobilne aplikacije upravo je objavila kako je primila investiciju od 23 milijuna dolara, što iznosi gotovo 150 milijuna kuna! Iza investicije stoje američki fond Menlo Ventures koji je vodio cijelu operaciju, kao i niz već postojećih investitora u Photomath. Damir Sabol ostaje, dakako, CEO Photmatha, a u Upravu tvrtke ulazi i JP Sanday, partner iz Menlo Venturesa.

Do sada je Photomath ukupno prikupio oko 40 milijuna dolara kroz investicije (zajedno s ovom), a osnivači su trenutačno manjinski vlasnici. Dio vlasništva pripada i zaposlenicima tvrtke. Sabol je izjavio kako Photomath “još nije unicorn”, no da se naslutiti da valuacija tvrtke – makar u kunama – prelazi milijardu.

Photomath je, podsjetimo se, udeseterostručio svoje prihode u 2020. godini, kako je na Bug Future Showu 2021 objavio Damir Sabol. Tvrtka trenutačno ima oko 100 zaposlenika. Planiraju rast veći od 100% kada je riječ o broju zaposlenika do kraja ove godine.

U nastavku je priopćenje za medije koje smo primili od Photmatha:

Tvrtka Photomath, tvorac istoimene najpopularnije aplikacije za učenje matematike u svijetu s više od 220 milijuna preuzimanja, objavila je danas kako je osigurala 23 milijuna dolara za financiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Ventures, a uz sudjelovanje GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital. Photomath je besplatna aplikacija, koja je jednostavna za upotrebu i koja djeluje kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka.

Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija Photomath koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznala i trenutno riješila matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa. Uz rješenje, aplikacija nudi i detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte. Tvrtka je nedavno anketirala preko 2000 roditelja i otkrila da 56% roditelja ne može pomoći svojoj djeci prilikom rješavanja zadaće iz matematike, što je rezultiralo time da roditelji svakog tjedna od početka pandemije preuzimaju Photomath tri puta više od uobičajenog.

„Mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci pomoći u matematici, a pandemija i učenje na daljinu stvorili su dodatne izazove. Jasne su razlike između obitelji koje si mogu priuštiti instrukcije i onih koje to ne mogu, a djeca slabije stojećih obitelji sve više zaostaju s gradivom”, rekao je Damir Sabol, izvršni direktor i osnivač tvrtke Photomath. „Photomath transformira način učenja matematike te pomaže u savladavanju zapreka povezanih s instrukcijama i učenjem na daljinu. Uz ovu najnoviju investiciju, Photomath će nastaviti pružati prijeko potreban most između virtualnog učenja i interaktivnog pristupa rješavanju zadataka, kako bi svim učenicima omogućio jednake prilike.”

Photomath nadopunjuje poduku nastavnika i učenje na daljinu, a milijuni profesora koriste ga kao alat za poboljšanje cjelokupnog iskustva učenja. Mnogi profesori i stručnjaci iz područja matematike u Photomathu rade na razvoju metodologije za rješavanje složenih matematičkih koncepata, čime se osigurava točnost matematičkih rješenja. Photomath Plus, premium verzija aplikacije Photomath, uključuje i značajke poput animiranih instrukcija i ilustracija, koje nadilaze tradicionalne metode podučavanja oživljavanjem svakog koraka u rješavanju matematičkog zadatka.

“Odmah smo bili impresionirani Damirom kao osnivačem još jedne uspješne tvrtke i njegovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija. Kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem”, rekao je JP Sanday, partner u Menlo Ventures. “S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, tvrtka je u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja te pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta”. Photomath će novu investiciju uložiti u povećanje broja zaposlenika, ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

Ako želite saznati više ili preuzeti aplikaciju Photomath, posjetite https://photomath.app/en/. U nastavku pogledajte panel-raspravu “Spektakularna kriza: najuspješnijih 12 mjeseci za hrvatski IT” s Bug Future Showa 2021 u kojoj je sudjelovao i CEO Photomatha, Damir Sabol…