Photomath pokrenuo Engineering Blog

Iz Photomatha javljaju da su zadnjih nekoliko mjeseci radili na novoj inicijativi, a sada znamo i na čemu – pokrenuli su svoj inženjerski blog na Mediumu!

Željeli su, kažu, stvoriti mjesto na kojem mogu podijeliti svoje znanje sa zajednicom i pokazati što, kako i zašto rade inženjeri u Photomathu.

Marko Velić, Director of Engineering, izjavio je ovom prigodom: “U Photomathu rješavamo probleme iz puno različitih područja programskog inženjerstva i željeli smo podijeliti neka znanja sa zajednicom, ali naravno i promovirati to čime se bavimo. Photomath je puno vise od mobilne aplikacije i vjerujemo da će ono sto imamo za reći biti zanimljivo developerskoj zajednici. Osim samih inženjerskih tema, bit će tu i tema iz menadžmenta, razvoja karijera, produkta i sličnih.”

Kako je sve počelo?

U jesen 2021. inicijativa je došla iz inženjeringa, jer su u blogu prepoznali priliku da zanimljivi projekti na kojima rade i tehnološki problemi koje rješavaju u Photomathu dobiju veću vidljivost unutar i izvan tvrtke, a stručnjaci koji na njima rade – priznanje za svoju ekspertizu. Osim toga, smatraju da kroz kompanijski blog tech zajednica i svi zainteresirani mogu dobiti autentičan uvid u rad i život kompanije, kroz pogled iznutra i priče njihovih inženjera.

Iako je već kod internog predstavljanja inicijative velik broj njihovih inženjera pokazao interes da se uključe, većina njih nije imala gotovo nikakvog prethodnog iskustva u pisanju takve vrste sadržaja. Zbog toga su u jesen 2021. organizirali radionicu za prvu grupu blogera. Tom prilikom, polaznici su dobili mnogobrojne korisne savjete i smjernice za pisanje, a nakon napisanog prvog blog posta, slijedio je individualni i grupni feedback od urednika. U relativno kratkom roku, imali su već 10 blog postova spremnih za objavu.

Imat će preko 30 blogera do kraja godine

Upravo je u tijeku edukacija druge grupe budućih blogera, i ne misle stati na tome, pa će do kraja godine planiraju imati preko 30 educiranih kreatora sadržaja za inženjerski blog, koji planiraju redovito “puniti” novim i aktualnim sadržajem.

Planiraju pisati o svojim proizvodima, projektima i tehnologijama, a priče o #LifeAtPhotomath kao i zanimljive inženjerske teme planiraju sa zajednicom dijeliti barem dvaput mjesečno.

Do sada su objavili 6 blog postova, a veliku pažnju javnosti izazvao je najnoviji blog post Marka Velića povodom njegove prve godine u Photomathu: What I learned at Facebook and implemented at Photomath in my 1st year. Komentari na društvenim mrežama ispod ovog blog posta ukazuju da tech zajednica sve više prepoznaje važnost poticanja kulture pisanja u kompanijama.

Eni Budimlić, Product Manager, jedna je od prvih blogerica kojoj je cijelo ovo iskustvo bilo jako pozitivno:

“Uključila sam se u radionicu jer sam to vidjela kao priliku za naučiti nešto novo i kao priliku koja bi mi pomogla da u budućnosti više dijelim svoja stajališta s drugima. Od cijelog procesa najzanimljivija mi je bila početna radionica gdje smo dosta raspravljali općenito o blogovima i dobrim i lošim praksama. Najteži dio definitivno je bilo sjesti i krenuti pisati, no isplatilo se sve kada je blog konačno proglašen gotovim. Kroz ovakve radionice se može dosta toga naučiti općenito o blogovima, o temi o kojoj se piše, ali čak i o sebi.”

Zapratite ih na Mediumu!