Pivo i Kafka, starta prva sezona Notch DevCrawla

U procesu razvoja softwarea postoji puno početaka, prekretnica, uspjeha, grešaka, završetaka projekata, a u Notchu za baš svaku od tih promjena, vole nazdraviti pivom. I baš otud ideja da kroz DevCrawl Meetup sudionicima prenesu svoju kulturu, ono što rade na projektima za europske i američke klijente i kako postižu visoki nivo tehničke izvrsnosti.

Devcrawl #1 – A Pint of Kafka

Prva sezona kreće s temom “A Pint of Kafka” kroz koju će zajedno sa hrvatskom data engineering tvrtkom Syntio, provesti sudionike kroz platformu Kafka, open-source sustav za obradu sljedova podataka u stvarnom vremenu, kao i za njihovo spremanje, čitanje i analizu.

Bojan Kljajin, full stack developer iz Notcha, s fokusom na Kotlin, Javu i Angular, uz čašu craftice razgovarat će o upravljanju Kafka poruka, odnosno postavljanje temelja tako da se i u slučaju promjene strukture poruka, schema lako može modificirati. Također će objasniti serializaciju poruka i koncepta schema te objasniti što Confluent nudi kao enterprise rješenje za upravljanje i verificiranje schema.

Nakon Bojana, na red dolazi još jedno pitko predavanje Andrije Dukića, data engineera iz Syntia, koji će predstaviti design patterne za stvarenje pouzdanih i skalabilnih event-driven arhitektura. Također će predstaviti koje patterne najčešće koriste u Syntiu te provesti sudionike kako koristiti design patterne i standarde da bi pokupili sve benefite platforma poput Apache Kafke. Uz naglasak da je to jedin način za dizajniranje skalabilnih, pouzdanih sistema koji su tolerantni na greške.  

Nastavak DevCrawl sezone

U svakoj sezoni posjetit će se nekoliko različitih tehnologija, slično kao i u poznatom PubCrawlu, no ovdje će fokus ipak (nešto više) biti na edukaciji i razgovoru. Idući DevCrawl Meetup održat će se nakon ljeta, no postoji još nekoliko piva koje u Notchu moraju popiti na tu temu.

Kroz DevCrawl Meetup u Notchu žele izbjeći suhoparne prezentacije, i potaknuti opušteni razgovor i pitanja o tehnologijama i pivu, pojesti dobru pizzu ili hamburger u pauzi te naglasiti da iako se radi o stručnim temama i najnovijim tehnologijama, i o tim temama se može razgovarati opušetno, uz čašu dobrog piva.

Pridružite se prvom Notch DevCrawlu, 9. svibnja u 18h u HUB385, Ul. Franje Petračića 6, 10000, Zagreb.