Stack Overflow otkriva koje tehnologije developeri preferiraju

Velika godišnja anketa Stack Overflowa pokazala je da je JavaScript najkorišteniji programski jezik već desetu godinu zaredom, a kod onih koji tek uče programiranje prestigla ga je kombinacija HTML/CSS

Ovoga tjedna objavljeni su rezultati velike godišnje ankete među developerima, koju tradicionalno provodi Stack Overflow. Na nju je ove godine odgovorilo preko 73.000 developera iz 180 zemalja svijeta, a obavljena je u drugoj polovici svibnja.

Među brojnim pitanjima o učenju programiranja, iskustvu, zaradi, tehnologijama, i svemu ostalome, istaknut ćemo one rezultate koji nam se čine posebno zanimljivima, a sve ostale uvijek možete provjeriti na ovom mjestu.

Omiljene tehnologije

Top pet tehnologija kojima se developeri koriste su JavaScript (na čelu ljestvice već desetu godinu u nizu), HTML/CSS, SQL, Python i TypeScript. Kad je riječ o tehnologijama koje su preferirane kada se uči programirati, tu prednjači kombinacija HTML/CSS, a slijede je JavaScript, Python, Java i SQL.

Najkorišteniji programski jezici

Sasvim drugačija je slika kada se developere pita o tome koje tehnologije najviše vole i mrze. Kao najomiljeniji su se istaknuli Rust, Elixir, Clojure, TypeScript, Julia i Python, dok su najomraženiji MATLAB, COBOL, VBA, Objective-C i Fortran. Najbolje se zarađuje kada se radi u Clojureu i Erlangu (preko 100.000 dolara na godinu).

Prosječne zarade po tehnologijama

Za komunikaciju se pretežno koriste Zoom, Teams i Slack, koji svi bilježe preko 50% penetracije među developerima. U domeni operacijskih sustava prednjače Windowsi s gotovo dvije trećine developera koji ih koriste privatno i oko polovice koji na njima rade. Slijedi, zanimljivo, Linux s oko 40% prihvaćenosti pa potom macOS s nešto manje od trećine developera na njemu.

Učenje online

U kategoriji učenja programiranja, značajan je porast broja onih koji to čine putem raznih neslužbenih online alata kao što su forumi, video tutoriali i blogovi (trenutačno ih je 70%, a lani je rezultat bio 60%). Nakon toga slijedi klasično obrazovanje u školama, pa potom knjige i fizički mediji te online tečajevi s certifikatima.

Kako se uči programiranje?

Najčešće se online uči čitanjem tehničke dokumentacije, proučavanjem Stack Overflowa i blogova, a tek potom slijede video upute, pisani tutoriali i video tečajevi.